Thursday, September 22, 2022

Memupuk Amalan Mencuci Tangan Di Kalangan Kanak- Kanak Dengan Produk Kirei Kirei

Assalamualaikum...

Memupuk Amalan Mencuci Tangan Di Kalangan Kanak- Kanak Kehidupan pada peringkat usia kanak-kanak sememangnya aktif dan lasak. Kita tidak boleh menghalang anak-anak bermain di luar bersama rakan sebayanya dan pulang ke rumah dengan peluh dan kekotoran pada wajah dan tubuh. Ini adalah sebahagian rutin di alam kanak-kanak yang perlu kita sebagai ibu bapa terima.

Sebagai ibu bapa yang prihatin, kita perlu mengajar anak tentang asas penjagaan kebersihan diri bagi memastikan mereka kekal sihat dan bersih. Kuman dan bakteria ada di mana-mana dan boleh memudaratkan kesihatan semua golongan, terutamanya kanak-kanak. Ibu bapa memainkan peranan penting dalam mengajar anak-anak tentang amalan kebersihan. Namun, kita tidak boleh menolak bahawa kekotoran atau bersepah semasa bermain adalah menjadi sebahagian daripada keseronokan di alam kanak-kanak.

Bagi mengajar anak mematuhi amalan kebersihan, ibu bapa boleh menggunakan pendekatan yang menyeronokkan supaya kanak-kanak patuh dan mengingati peraturan yang diajar kepada mereka. Ketahui lima asas amalan penjagaan kebersihan diri yang perlu diterapkan pada kanak-kanak.
Dengan tujuan untuk memupuk amalan mencuci tangan yang baik dalam kalangan kanak-kanak, jenama pencuci tangan No. 1  Jepun, Kirei Kirei telah menjalankan program mencuci tangan untuk murid-murid sekolah rendah di Lembah Klang sepanjang beberapa bulan yang lalu. Lebih 4,000 orang murid-murid mendapat manfaat daripada program ini dan produk bernilai RM50,000 telah disumbangkan kepada sekolah-sekolah yang terlibat dalam kempen tersebut.
Sejak dua tahun lalu, amalan mencuci tangan menjadi salah satu rutin harian yang paling ditekankan dalam kalangan masyarakat. Sejak itu, amalan ini telah dilihat sebagai kaedah yang berkesan dalam membantu mencegah penyebaran penyakit, yang biasanya disebarkan melalui kebersihan tangan yang kurang baik. Apabila keluarga anda sihat, anda tidak perlu risau tentang ketinggalan waktu persekolahan, kerja atau aktiviti lain.

Mencuci tangan ialah cara yang mudah, menjimatkan dan berkesan untuk menghapuskan kuman, mencegah penyebaran kuman kepada orang lain dan mengelakkan penyakit. Ini amat berguna terutamanya untuk mencegah penyakit seperti penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut (HFMD) dan Influenza, yang menyaksikan peningkatan kes di negara ini dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini.Walaupun ramai murid-murid mencuci tangan mereka dengan air, hanya sebilangan kecil yang benar-benar menggunakan sabun yang mampu membasmi kuman dengan lebih berkesan . Dengan itu, Kirei Kirei mencipta program yang menyeronokkan dan mendidik untuk memupuk amalan mencuci tangan dengan betul dalam kalangan murid-murid di Malaysia.

'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'– pepatah ini menekankan kepentingan menerapkan nilai dan tabiat yang baik ketika seseorang itu masih muda. Melalui Program Sekolah Kirei Kirei 2022, lebih 4,000 murid-murid sekolah rendah telah dididik tentang kebersihan diri, dengan tumpuan khusus kepada kebersihan tangan.

Berikutan garis panduan yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Kirei Kirei telah memulakan program di sekolah pada bulan Mac 2022 di sekolah swasta dan antarabangsa di sekitar Lembah Klang. Para pelajar mengambil bahagian dalam pelbagai aktiviti menarik, termasuk sesi bercerita tentang kuman dan kepentingan mencuci tangan. Mereka juga boleh mereka bentuk dan menghiasi label pelekat botol Kirei Kirei mereka sendiri untuk dilekatkan pada botol bagi mempromosikan dan menggalakkan tabiat mengisi semula yang membantu mengurangkan sisa dan kebimbangan alam sekitar.Kirei Kirei menjadikan amalan mencuci tangan lebih mudah dan menyeronokkan dengan video 7 langkah mencuci tangan sambil diiringi lagu 'Selamat Hari Lahir'. Video "sebelum dan selepas" yang memaparkan penggunaan cahaya UV turut dikongsi bersama pelajar. Video ini menunjukkan bahawa teknik mencuci tangan yang tidak betul boleh meninggalkan kuman dan bakteria yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Bagi memupuk amalan mencuci tangan yang betul, Kirei Kirei turut menyumbangkan produk Kirei Kirei Foaming Hand Wash bernilai RM53,000 kepada sekolah-sekolah yang terlibat dalam kempen ini. Produk-produk ini diletakkan di seluruh perkarangan sekolah, seperti kantin, tandas, singki, dan kawasan lain yang sesuai supaya pelajar dapat menjaga kebersihan tangan pada bila-bila masa. Poster dan pelekat cermin juga diletakkan di tempat yang strategik sebagai peringatan tentang tujuh langkah mencuci tangan.  

Kazuo Mabuchi, Pengarah Urusan Southern Lion Sdn. Bhd., menekankan kepentingan memimpin melalui teladan. “Sebagai ibu bapa dan penjaga, sudah menjadi tanggungjawab kita untuk mengajar anak-anak kita ke arah tabiat kebersihan yang baik. Kanak-kanak belajar dengan cara meniru tingkah laku orang dewasa dalam kehidupan mereka, dengan mengajar mereka cara yang betul untuk mencuci tangan, ia lebih mudah untuk rutin ini diamalkan dan menjadi tabiat sihat sepanjang hayat. Misi kami di Southern Lion adalah untuk membawa kehidupan yang lebih bahagia, bersih dan sihat kepada semua rakyat Malaysia dengan memperkenalkan produk seperti Kirei Kirei. Dengan menghasilkan produk untuk menyokong kebersihan yang lebih baik, kami berharap untuk mengubah, menambah baik dan memberi kesan positif kepada kualiti hidup mereka.”

 “Saya berharap Program Sekolah Kirei Kirei 2022 dapat memberi impak yang besar dan positif kepada generasi akan datang. Berdasarkan sambutan hebat daripada program tahun ini, kami akan terus mendekati lebih banyak sekolah dalam fasa seterusnya. Sasaran kami adalah untuk mengadakan lebih banyak sesi di sekolah-sekolah di Lembah Klang!” sambung Mabuchi.
Sabun Pencuci Tangan Anti-bakteria Kirei Kirei yang selamat untuk kanak-kanak didatangkan dalam dua varian: 
 1. Moisturizing Peach
 2. Nourishing Berries
Setiap varian boleh didapati dalam bentuk 
 1. Botol 250ml (RM12.50) 
 2. Pek isi semula 200ml (RM8.50). 

Beli produk Kirei Kirei di cawangan Don Don Donki, AEON, AEON Maxvalu, AEON Wellness, Jaya Grocer, Village Grocer dan Ben’s Independent Grocer yang terpilih. Anda juga boleh memesan di Lazada atau Shopee dengan penghantaran terus ke depan pintu rumah anda! 

Dapatkan lebih banyak kemas kini tentang Kirei Kirei di media sosial mereka :
Facebook : Kirei Kirei

8 comments:

 1. Wah..model Kirei Kirei tu...

  Ni nak sebut apa ni SA..Kerei ni bunyinya "Kirai" ke atau "Kiri"..?

  ReplyDelete
 2. bagus ada pendedahan awal macam ni..:)

  ReplyDelete
 3. wow.... mcm best je produk ni bgs tuk anak2... leh cari jenama ni

  ReplyDelete
 4. wah comelnya bekas dia.. pink lagi. yg penting bagus utk perlindungan dari bakteria

  ReplyDelete
 5. menarik foaming hand soap tu. dan bagus pupuk amalan cuci tangan ni sejak kecil

  ReplyDelete
 6. wangikan kak. anak sy suka botol dia. hat lelaki tu pn suka sbb pink dan cute gaknya. hehehhe. suka depa main cuci tgn sbb buih banyak

  ReplyDelete
 7. Thanks for sharing your precious time to create this post, it's so informative, and the content makes the post more interesting.smtp server provider
  smtp relay services

  ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah