Tuesday, February 26, 2019

Menu Weekend Yang Panas Berdenting....

Hi korang..
Weekend lepas panas betul..SA jadi tak larat nak buat apa pun..nak joging petang pun x berani takut masalah lain plak nanti...Dah la baru nak sihat kan..panas terik tu bagai menggigit kulit tau...rasa macam terbakar...tanya mak Seremban tak hujan ke...mak cakap tak dah seminggu lebih x hujan..huiii x leh tahan la kalau macam tu kan...ni 26-27hb gangguan bekalan air plak seluruh Seremban termasuk kawasan rumah SA...lagi la payah nanti....kalau mak abah ngan Dania je kat rumah takde masalah sebab diorang bertiga..cuma masalah mak nak dialysis je la nanti...aduhai..macam-macam hal


Cuaca panas hari Sabtu...

Ahad tu SA x kemana ..just ajak mak abah pi Zemart je beli lauk untuk masak tengahari...pun panas gak cuaca..buntu x tau nak masak apa..ternampak ikan keli boleh tahan besar2 gak...terus teringat pes asam pedas Johor yang SA beli dari kawan opis...su gigih mencari daun kesum, bunga kantan dan bendi...memang nekad nak buat asam pedas ikan keli style Johor ..Ada pes ni senang tak perlu nak tumis-tumis dh..memang ingredient dah siap lengkap dh...senang je masak..tambah2 bahan yang perlu je...


Asam pedas Ikan Keli...


Sayur buncis goreng campur udang kertas


Ikan sardin goreng


Telur dadar


Peria goreng berlada

Lauk peria tu SA tambah hidangan malam Ahad tu..panaskan lauk asam pedas, lauk lain pun ada lagi so masak peria goreng berlada je ..lama tak buat lagi pun kan...itu la hasil SA terajin nak masak..pening fikir x tau nak masak apa...jadi la beberapa jenis jenis lauk simple...

31 comments:

  1. tu la kak..cuaca panas sgt sekarang..nak keluar tgh pun takut..mana tak nya panas berdeting. kluar elok..balik sakit kpala plk..dah dapat penyakit..huhu..jaga kesihatan yer kak

    ReplyDelete
  2. Kuantan bukat takat tghr je yg panas..malam pun panas,kalau xberaircond mmg tak boleh tido.memang kena banyak2 minum air kosong ye SA

    ReplyDelete
  3. eh eh, kecur plak kita tengok asam pedas tu

    ReplyDelete
  4. suka tengok menu SA ni, mau bertambah makan nasi ni...kita tak pernah lagi try ikan keli masak asam pedas ni

    ReplyDelete
  5. Nampak hidangan yang SA sediakan buat kecur je airliur. Memang la sekarang ni panas ya amat. Macam malas jugak nak keluar time panas macam ni. Sayur buncis tu kalau makan memang bertambah-tambah. Sayur peria tu takut nak makan sebab pahit.

    ReplyDelete
  6. Sedapnya sa memasak makanan malaysia.. I ada kat oversea ni jrg je makan makanan Malaysia .. Rindu jgak la kat makan makanan malaysia.. Especially rindu nak makan masakan mak.... Take care sa and family..

    ReplyDelete
  7. bila selalu masak, sampai dah xde idea nak masak apa kan...
    nieyl pun sama mcm akk juga..last² lauk simple je..

    ReplyDelete
  8. Sedap sedap menu akak masak ni terliur saya tengok .Nak nak Asam pedas ikan pari tuh

    ReplyDelete
  9. simple2 pun semua nampak menyelerakan, terutamanya asam pedas tu!

    ReplyDelete
  10. ya kak, cuaca panas sgt la ni. Smlm dlm berita pun beritahu juga

    ReplyDelete
  11. Sedap sedap menu akak masak ni. Terliur saya tenfok
    Nak nak Asam pedas ikan pari tuh .Memang favourite saya. Betul kak sekarang ni musim panas berdenting dentingkan. Dapat makan nasi putih dengan lauk akak masak ni kan minum dengan aor sejuk lagi bertambah sedap. .hehehe

    ReplyDelete
  12. suka klu tgk akak msk, sampai 2-3 menu lauk, rajin betul... klu dana sejenis pun dh ok... hehehe dasar mls kan

    ReplyDelete
  13. asam pedas ikan keli.
    lom pernah cuba, SA. mcm menarik tu.
    telur dadar tu, rumah aida ni pe lauk pun mesti escort dgn telur dadar :)
    kegemaran syuhada tau. pe pun nak telur dadar.
    yes la. panas nyer aduhai. tak sanggup nak kuar rumah.
    dlm rumah pun mak aii! hangat...

    ReplyDelete
  14. Memang panas cuaca sekarang nie kan SA.. nak makan pun tak lalu sangat..

    ReplyDelete
  15. wow u cooked all these dishes? So nice babe! I am drooling looking at the Asam pedas Ikan Keli. Nice cooking skill you have there. hehe

    ReplyDelete
  16. rajinnya sister masak! tapi sekarang memang panas ya. sila minum air banyak-banyak tau takut dehyrated pulak. nanti share la resipi sekali ya

    ReplyDelete
  17. TAjinnya akk masak. Kak kte pun suka makan peria..terliur tgk peria akak masak tu

    ReplyDelete
  18. Rajin yer SA masak macam2 lauk..huda kalau mood malas masak, masa satu jenis jer lauk.. musim panas ni, kena banyak minum air dan elakkan berada diluar rumah terlalu lama.

    ReplyDelete
  19. Yupe~the heatwave is really getting worse. The food seems able to cool us down right? :D I would love to eat the peria goreng berlada.

    ReplyDelete
  20. Memang cuaca panas sekarang ni. Sis sampai malas nak kuar rumah. Bila tak kuar tu le rajin sikit masak, tapi sis masak simple2 je, tak le cam masakan Suria Amanda.

    ReplyDelete
  21. Kak panas berdenting ko masak punya la sedap kak. Memang duk rumah makan je la ni eh. Hahahaha. Saya kalau duk rumah masak macam ni, memang tak keluar. repeat makan sampai habis. Hahaha. Lepas tu cari bantal. Tidurrrrrr

    ReplyDelete
  22. Mmg sekarang musim oanas giler kan. Ayu mmg kerap sakit kepala lately. Tapi rajin sa masak2. Walaupun lauk simple tapi tetap nampak menyelerakan :-)

    ReplyDelete
  23. Ya ampun. Tengok lauk2 macam ni memang meleleh air liur ni. Kita suka makan menu macam ni sis.

    ReplyDelete
  24. Sekarang memang cuaca panas ya amat kak.
    Kita kat mersing ni pun sama. Bila keluar pagi sampai tengahri, mak aihhh rasa nak cari aircond.
    Tapi kalau duduk dalam rumah rasa sejuk je pulak.
    Maybe sebab berangin. Kat ipoh mak kata pun panas ya amat. Takde hujan.
    Sedapnya lauk asam pedas tu kak. Kita dulu tak berapa makan asam pedas.
    Sekali adik ipar masak, terpikat terus.
    Dapat pulak bubuh bendi. Nikmat.

    ReplyDelete
  25. yaya suka semua lauk-lauk tu..perfect! memang ngam semua masuk selera!

    ReplyDelete
  26. Kak, kat penang pun panas lit lit sangat kak. kena minum banyak air. anak-anak pun sy paksa minum air byk2.. Btw, lauk2 tu nampak simple tapi menyelerakan sungguh!

    ReplyDelete
  27. Ikan Sardin Goreng sedap ke? Biasanya masak dgn tomato skali. Skrg cuaca mmg panas, kena byk minum air dan hidrasikan badan.

    ReplyDelete
  28. i know i just ate but seeing all that food is making me hungry back again..hopefully i can cook as good as you...

    ReplyDelete
  29. suka lauk peria..rasa chalenging sangat bila makan peria

    ReplyDelete
  30. Asam pedas sedapnyaaa. Emi suka makan asam pedas, tapi so far belum pernah makan asam pedas ikan keli lagi. Hehe. Cane ntah rasa dia.

    ReplyDelete
  31. Semua menu kena dengan tekak ai.. sedapnya.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah