Tuesday, February 19, 2019

Bermula Misi Turunkan Berat Badan..

Hi korang...

Haaaa...jangan gelak ye...berat badan dah menghampiri 60kg dan SA rasa seriau plak...sebenarnya effect SA makan ubat darah tinggi, dari dulu lagi memang tau makan ubat darah tinggi akan cepat naik berat badan..so minggu ni SA dah start misi turunkan berat badan. Kena kawal pemakanan walau SA ada gastrik, kena ubah pengambilan makanan.

So untuk sarapan pagi hari ni SA makan roti whole meal dengan peanut butter Steffi's Delight ni...peanut butter ni memang untuk mereka yang mengamalkan diet dan memang disarankan oleh pakar diet sebab ianya kolestrol free food dan tiada gula tambahan. Rasa? plain jer takde rasa dan makan dengan roti whole meal memang takde rasa langsung..bagus la kan..gula pun takde..sedap ke?sedap tak sedap SA makan je...SA takde masalah tentang rasa...

So tengahari SA makan apa?haaaaa...tak tau la nak cakap...SA ada order nasi lauk ayam kari, boleh la makan tapi kena kurangkan portion nasi..dan SA ada bawak buah pear sebiji...cukup la tu untuk makan tengahari...minum petang biasanya SA makan biskut lemak je..itupun kalau tak busy...tengok jadual hari ni macam busy je...bermula lah makan healthy food lepas ni..ikutkan SA dari bulan 10 tahun lepas dah mula makan makanan sihat..tapi jadual pengambilan makanan kucar kacir sebab sakit kan..sebab tu berat badan jadi macam ni..tambah- tambah effect ubat plak...



Steffi's Delight Peanut Butter RM19.90


Makan dengan roti whole meal


SA target nak dapatkan berat macam dalam gambar ni...50-55kg

Gambar kat atas tu berat badan SA 50kg..so SA letakkan target nak turunkan sekurang- kurangnya lagi 5kg, Kalau dapat capai target berat badan turun dan kembali ke 50kg macam dalam gambar tu adalah satu bonus..SA kena berazam ni..bukan sebab nak cantik ke apa...cantik tu subjektif...SA cuma nak sihat macam biasa walau terpaksa consume ubat darah tinggi selamanya...ikutkan tekanan darah tinggi SA dah normal..tak pernah terlebih dah..rasa nak mintak doc stop kan terus...tapi hampa..Doc kata tak boleh..kena betul- betul sihat..ubat yang SA makan sekarang mahal tau..RM120 sekotak untuk sebulan...walau kos perubatan tanggungan majikan..tapi SA tetap rasa mahal sangat..

Korang wish luck ye....berikanlah SA semangat walau SA menghadapi banyak godaan...

Ya allah....kuatkan lah semangatku..... #roadto50kg


45 comments:

  1. Jaga kesihatan , take care tau ... Betul tu, kurus bukan utk cantik, tp mmg nak sihat.

    ReplyDelete
  2. betul tu, nak diet ni banyak aspek penting kena jaga. Good luck kak, saya pun dalam impian gak nk turunkan berat hehe

    ReplyDelete
  3. Wahhh good luck kak SA. Doakan kinah pun ada semangat jugak ye.

    ReplyDelete
  4. Good Luck, teruskan berusaha. tapi comel juga walaupun 60kg

    ReplyDelete
  5. cik nor doakan moga impian akak dimakbul kan. InsyaAllah..akak boleh.

    ReplyDelete
  6. Chaiyok SA! Semoga dapat turunkan berat badan yg ideal. Hehe. Tapi kena jaga kesihatan jugak tau. Makan kena jaga okey

    ReplyDelete
  7. Chaiyokk kak SA..sha pun dalam proses... nampak kawan diet lagi semangat nih...tapi sha berat lagi dari akak..huhhu

    ReplyDelete
  8. wah! letop SA dulu ye .ahahahah chaiyok2 boleh tu . btw SA beli dekat mana ya peanut butter tu nampak macam sedap pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli kat Sam Grocery NuSentral, ada je jual kat Jaya Grocer, Village grocer or Aeon Jusco..rasanya supermarket lain pun ada..yg ni beli masa offer..sebelum offer dalam RM20++

      Delete
  9. moga dana pun blh ikut jejak langkah akak... skrg ni berat makin naik... bt masa ni jaga mkn je... tp senam2 kurang... mmg kene usaha lbh jgk ni

    ReplyDelete
  10. Insyallah SA boleh...Kita pun tengah maintain berat badan.Tapi seriau pulak ramai kata kita sakit sebab nampak badan kurus..hahah

    ReplyDelete
  11. Betul tu kak. Nk kurus buka. Sebab nak cantik semata mata.
    Tapi sebab kesihatan.
    Macam kita jugak la sekarang ni.
    Berat dah turun. Sebulan tak makan nasi. Makan bubur.
    Sampai suami cakap dok rasa tulang.
    Bagi kita asalkan kita boleh sihat balik.

    ReplyDelete
  12. yeay !! chaiyok SA. boleh tu insyaAllah.

    ReplyDelete
  13. Selamat berjuang untuk dapat berat badan idaman kak.
    InshaAllah dapat beraya dengan kebaya tahun ni. 😉
    Lapar pula nampak roti dengan peanut butter tu. Haishhh, suka tau tunjuk gambar makanan!

    ReplyDelete
  14. good luck kakak.. saya ni tah bila nak start tah

    ReplyDelete
  15. wahhhhh! Road to 50kg! Good luck SA. Moga perjalanan untuk menurunkan berat badan tercapai hingga 50kg ya. Tak sabar nak tengok hasilnya :D

    ReplyDelete
  16. Steffi's Delight Peanut Butter tu memang sedap hehehe kita boleh habis makan sebuku roti kalau ada macam ni wakakakaka.... Nak juga lah kurus macam Akak hehehehe saya nak turun 50Kg tu tak tahu lah sampai bila wakakakaka...

    ReplyDelete
  17. caiyok SA ! airah pun lepas bersalin ni nak start turunkan berat badan.harap mampu laaa

    ReplyDelete
  18. Semoga berjaya SA! Tapi nak diet pun, kesihatan kena jaga gak tu..so makan tetap makan ok hehe

    ReplyDelete
  19. Sis ni pun doc dah suh kecikkan badan coz buatkan pinggang belakang sis ni bengkak. Tapi bila nak berdiet tak tahu lah..lps kuar sepital baru ni terus lupa diet..ummm

    ReplyDelete
  20. This is good. I like peanut butter but i avoid it because it is fattening..huhu

    ReplyDelete
  21. All the best SA, caiyokk! I pun kena start turunkan berat badan, lepas CNY berat badan dah naik 2kgs asyik dok makan jer time cuti now is the payback time.

    ReplyDelete
  22. wahhh nak cuba juga lah peanut butter tu kak. boleh cari nanti. insyaAllah akak mesti boleh punya :)

    ReplyDelete
  23. Goodluck kak dapatkan berat badan yang ideal. Jaga pemakanan dan perlu bersenam untuk kuatkan muscle dan jantung.

    ReplyDelete
  24. SA dh kurus. Tp sbb mkn ubat oot tu badan naik. Its ok diet slow2 turun jgn drastik sangat nnt bertambah sakit lagi. Liez suka steffi peanut butter tu sbb xmanis sgt ..

    ReplyDelete
  25. Semoga SA sihat kembali dan kurus mcm mana yg diidamkan, biasalah penyakit ni bla nk dtg mengejut jer...kak pun kdg2 ada masa xsht lgpun dah berumur..tp alhamdulillah masih blh control sbb sakit biasa2 jer.

    ReplyDelete
  26. Amboi kak sa nk kuyus. Kite pun nk kuyus jugak. Ritu jumpa kuyus je. hehehe. Nak review ramadhan ni cm ne nk kuyus. hehehe. Bre pengambilan roti whomeal mmg bagus for those yang nak diet. hehe

    ReplyDelete
  27. oh wow, you looked so cute in the pic. come let's lose weight together gether.

    ReplyDelete
  28. caiyok..caiyok..boleh tu SA..kena cekalkan hati...

    ReplyDelete
  29. Dapnya sis. Apapon semiga istiqamah ya sis. Moga dapat berat badan yang didinginkan.

    ReplyDelete
  30. suka peanut butter tp yg no added sugar tk pernh try...

    ReplyDelete
  31. Good luck ya SA.. semoga dapat berat yang SA nak ya. Jaga diri..

    ReplyDelete
  32. Woww..gud luck ye SA. Bukan mudah tapi ianya tak mustahil kan

    ReplyDelete
  33. wow! berat badan kita dah hampir sama iaitu 60kg. Last year dan tahun-tahun sebelumnya saya cuma 54kg. Tak tau la kenapa ia naik dan sukar nak turun balik hehe ^^ so, jia you to us and get back our ideal kilogram :D

    ReplyDelete
  34. good luck SA..cute je SA rambut paras bahu tu..

    ReplyDelete
  35. goodluck! jom sama sama kurus! nak cari la peanut butter tu

    ReplyDelete
  36. good luck, sahabat ku, SA.
    aida ni maintain jarum penimbang tu tang 62kg tau.
    dah la rendang hu hu hu hu :(
    skang misi ganti puasa dan puasa sunat. rejab pun dah nak mari kan.
    aida pun cuba nak sasarkan 55kg tau, SA.
    ntah dpt ntah tak ni menjelang 29 Ramadhan nanti... hadoi lah...
    lepas anak bulan syawal dah keluar, for few weeks tu tak nak timbang ler kan :) ha ha ha ha ha...

    ReplyDelete
  37. Give me five.. samaler kita.. ekekeke..

    ReplyDelete
  38. Chaiyook.. chaiyook kak SA.. u can do it.m

    ReplyDelete
  39. all the best kak..sama2 la kita kuruih kan badan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah