Wednesday, May 19, 2010

AMAH WAJIB CUTI SEHARI...UIKKK!!!BIAR BETOL..PATUT KE???

Lisa x pernah ada orang gaji kat umah,tapi bila baca paper hari ni...hmmm...wajib ke? bukan susah nau pun kerja diorang, Apa motif sebenarnya erk? Majikan akan diwajibkan memberi cuti sehari dalam seminggu kepada pembantu rumah warga Indonesia DAN membayar mereka kerana bekerja pada hari bercuti...wahhh!!!meriahlah diorang...alamtnya ramai la yang amik peluang lepas ni kan...hanya semata2 kerajaan menyarankan cadangan ini...selain itu pembantu rumah dibenarkan memegang passport mereka kecuali kedua2 pihak bersetuju ia disimpan oleh majikan..ewah2..kalau mcm ni senang la nak lari kalau x puas hati kan? Pendapat Lisa lak..boleh bagi cuti dengan syarat kurangkan kos bayaran nak ambil org gaji ni...mahal benor engkau...sama jer pun kerja nya..bukan ada extra job yang adventure kan? setakat kemas umah, basuh baju, sidai baju , jaga anak majikan dan siram pokok bunga atau basuh keta atas permintaan...itu lum kaji kes penderaan anak lagi tu...

So kawan2 meh kita bincangkan pulak, u olls setuju ke cadangan kerajaan ni?apa pendapat korang???

8 comments:

  1. xbrani nak komen..isu hangat nie..kang xleh masuk indon lak..hahahahah...

    ReplyDelete
  2. kalau kerja tip top logic la bg cuti...tapi kalau hari kerja pun dok melangut depan tv nak cuti hujung minggu wat apa lg kannn...

    ReplyDelete
  3. TAK SETUJUUUUUUUUUU......................

    ReplyDelete
  4. mmg tak patut bagi cuti. bukan lah penat sangat kot jadi amah.

    tapi yang lagi tak boleh diterima bab passport tu, eh senang2 lah dia nak lari balik time majikan takdek rumah. Kadang2 kerajaan ni buat keputusan macam tak ada otak pulak nak pikir

    ReplyDelete
  5. Melampau dah. Ada ke patut maid diberi cuti sehari setiap minggu? Melampaulahl..gaji nak mahal..makan minum ditanggung..pakaian orang bagi....rumah/api/air orang sediakan..peralatan orang sediakan.....

    Kalau dapat yg betul2 iklas bekerja..berbaloi gak rasanya..Alhamdullilah..kalau dapat yg jenis malas keje? dok ilmukan majikan? yg dera anak majikan? sapa nak jawap???????

    ReplyDelete
  6. dorang ni tak boleh bagi muka sangat.pernah terjadi kat kawan akak.2 kali rugi , maid lari, dia tinggalkan anak kawan akak kat sekolah sorang-sorang.

    ReplyDelete
  7. hurmmm.. pendapat peribadi saya le..memang patut bagi cuti sehari... kenapa? kerana kita yang bekerja ni pun dapat cuti hujung minggu.. kerja lebih masa dapat ot.. tak salah rasanya kita layan mereka nih macam seorang pekerja yang punya hak...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah