Friday, May 11, 2018

Pencarian “World Miss University Malaysia 2018”, Pelajar Terbaik Universiti Malaysia

Pengumuman Pencarian “World Miss University Malaysia 2018”, Pelajar Terbaik Universiti Malaysia


Pencarian World Miss University Malaysia kini menerima permohonan penyertaan dari seluruh negara. Semua pelajar universiti wanita yang layak boleh mendaftar hari ini menerusi borang pendaftaran dalam talian di www.wmumalaysia.com



Tahun ini buat julung kalinya World Miss University melakukan pencarian untuk mencari wakil Malaysia, dan pendaftaran untuk semua pelajar universiti wanita bermula 2 Mei secara dalam talian. Pencarian akhir dijadualkan pada 26 Julai 2018.


Kriteria penyertaan bagi para peserta yang berminat:

  1. Pelajar perempuan mana-mana universiti yang masih belajar dia IPTA mahupun IPTS di      Malaysia atau luar negara.
  2. Warganegara Malaysia yang berusia 26 tahun ke bawah.
  3. Gred akademik yang cemerlang.
  4. Berminat dalam program kesukarelawan dan kemanusian.
  5. Mempunyai kualiti dan sifat kepimpinan.
  6. Mempunyai keterampilan yang baik dan kepribadian mesra


Pemarkahan adalah berdasarkan kriteria di atas. Pemenang akan mewakili Malaysia di WMU 2018 Grand Finals dimana anda akan bertanding bersama pelajar-pelajar wanita dari seluruh dunia. Pemenang peringkat Malaysia juga akan membawa pulang hadiah dan wang tunai bernilai lebih RM10,000 dan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi.




Pencarian Miss University Malaysia & World adalah program global yang diadakan dengan harapan untuk mempromosikan keamanan dunia. Ia diadakan setiap tahun oleh pelajar universiti wanita dari universiti terkenal di dunia. Pencarian ratu cantik ini bukan hanya berdasarkan rupa, tetapi juga gabungan kecerdasan, kebajikan dan kecergasan. Matlamat acara ini adalah untuk menyatukan ideologi, agama, bahasa, kaum, budaya dan aspek kepelbagaian dalam kemanusiaan. Ia bertujuan untuk membawa wanita yang berbeza, berkuasa dan berinspirasi bersama  menyertai acara ini.

Malaysia akan menjadi tuan rumah World Miss University International tahun ini, yang merupakan tahun ke-29 pertandingan. Lebih daripada 123 pelajar universiti dari universiti yang berbeza di seluruh dunia akan berkumpul untuk bersaing dari segi kecantikan fizikal, intelek, personaliti yang menarik dan nilai kemanusiaan mereka. Ia adalah platform yang sempurna untuk pelajar universiti Malaysia untuk mempamerkan kesedaran, bakat dan kebolehan mental mereka, dan untuk mendapatkan pengalaman yang tidak ternilai di pentas dunia. Pemenang dari World Miss University International akan menerima pengiktirafan dan menjadi Duta Besar untuk World Peace University Peace Corps, dan akan mewakili organisasi dalam kegiatan yang mewujudkan perpaduan dan persefahaman di kalangan masyarakat global. 



World Miss University Peace Pageant telah dimulakan pada tahun 1986 untuk memperingati "Tahun Keamanan" yang diiktiraf oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan ia berada di bawah naungan Persatuan Antarabangsa Presiden Universiti (IAUP). "Tahun dan Hari Perdamaian Dunia" telah disepakati oleh 157 negara semasa perhimpunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu pada tahun 1981.

World Miss University Malaysia 2018 dianjurkan oleh World Miss University Peace Corporation Foundation, World Miss University Malaysia, Smalltree Sdn Bhd, IAUP, Kementerian Pendidikan, dan disokong oleh Tourism Malaysia & #visitmalaysia2020

Final ke-29 World Miss University International akan berlangsung di Malaysia pada 28 November 2018 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya.

Untuk maklumat lanjut mengenai World Miss University ke-29 


8 comments:

  1. Ala umur dah lebih had pulak. .Hehehe

    ReplyDelete
  2. Mr World University nak diadakan sama ke?

    ReplyDelete
  3. Semoga lahir lebih banyak wanita yang beauty with brain lepas ni. Nampak menarik pertandingan ni kak

    ReplyDelete
  4. Syarat-syarat nak join pertandingan nie menarik. Bukan setakat cantik ja, kena cemerlang juga kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeee betul tuh, nanti puan boleh tlg promote ni kpd pelajar universiti/rakan-rakan yang mempunyai ank penuntut ipt

      Delete
  5. Menarik je baca pasal pencarian world miss university malaysia nih. Zaman saya belajar dlu takde pun pertandingan macam nih. Sekarang dah ada. .bagus bagus memberi peluang keoada anak anak muda terutamanya oerempuan yang cemerlang dalam akademik menyerlahkan bakat mereka

    ReplyDelete
  6. wahhhhh tak sabarnya nak follow acara Miss University ni nanti

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah