Sunday, May 20, 2018

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Hi korang...

Nasib la bulan Ramadhan ni banyak entry tentang resepi jer kat blog SA, eh kat mana- mana blog pun kalau singgah sure ada banyak resepi kan. Bukan saje- saje nak publish resepi ye korang..sebenarnya share resepi ni banyak membantu korang yang agak buntu tak tahu nak masak apa bila tiba masa berbuka kan..Ikutkan SA banyak jer resepi nak share cuma antara cukup masa atau tak jer nak  buat kan..knowing SA yang suka buat sesuatu masakan sendiri dari awal proses sampai la dh jadi masakan..
Adakala gigih jugak tu balik kampung dan salai dengan sabut kelapa..bukan x boleh salai dengan arang..tapi dengan sabut kelapa bau salai dia tu wangi sangat.ye la sabut kelapa kan ada aroma dia tersendiri...selalunya orang salai daging bukan  sahaja nakkan bau asap tu tapi lebih kepada nak buang lemak-lemak pada daging..bila bh jadi lauk terus rasa makin sedap sebab lemak dh mengering kan.. 


Salai daging guna sabut kelapa..kena make sure tak melibatkan api ye..nanti hangus x sedap..


Dah siap salai daging daging tu dihiris nipis macam dalam gambar



Masak Lemak Cili Api Daging  Salai

Bahan-bahan
1kg daging ( disalai guna sabut kelapa)
Cili api segenggam & kunyit hidup ditumbuk halus
3 batang serai- dititik
1 kg Santan
Secekak pucuk ubi ambil daun yang muda/pucuk
Garam

Cara-cara
Masukkan santan+ cili api + serai dlm periuk..kacau selalu agar tidak bertahi minyak..tambah air jika perlu, biar mendidih dan agak pekat santan tu
Masukkan daging salai yang dah dihiris
Perasa kan garam
Masukkan pucuk ubi, biar seketika
Tutup api
Siap

Selain dari dari pucuk ubi, apa yang sedap dicampurkan dalam masakan daging salai? Ada orang suka campur buah macang/bacang, mangga muda, daun gelugor atau campur buah belimbing buluh..semua ni memang sesuai dicampur dengan Masak Lemak Cili Api Daging Salai...sedap sangat...korang cuba la..

Selamat mencuba ye...

12 comments:

  1. Adoi mak sedap nie SA, Kak Sue memang plan nak masak lemak daging salai nie.. tapi tak salai la kut, bakar je nanti. Tq tau SA rajin share resepi, dapat juga surirumah atau mak-mak cuba resepi.. pahala pun dapat juga tau sebab bantu kami nie masak untuk keluarga..

    ReplyDelete
  2. orang negeri mmg tak lari dgn lauk salai dia kan kak.. sedapnya daging salai.. kalau kat sini saya beli je kak yg dah siap kat Mabiq

    ReplyDelete
  3. letopp gitu daging salai.. betul betul, untuk memberi idea kepada orang ramai nk msk ape nnt.

    ReplyDelete
  4. sedapnya akakk.. busyra x pernah rasa daging salai yg betul2 pure air tangan org n. sembilan. teringin nak makan. hehe. bulan2 puasa ni smua tringin tau

    ReplyDelete
  5. Aishhh nyesal masuk blog akak masa-masa macam ni. Jahat sangat lauk tu. Kalau nak beli dekat luar mahal tau.kalau dekat boleh minta sikit.

    ReplyDelete
  6. Walla.. sedap beb.. ai is suke.. gedik dah tekak ni.. ;)

    ReplyDelete
  7. ni mmg signature org nogori ni. kompem sedap

    ReplyDelete
  8. Huihhh sedapnya kak SA.. hihi menyesal pulak baca resipi nie..sbb rasa macam nak buat utk bukak puasa karang..nak kena cari daging salai la kalu gini..

    ReplyDelete
  9. masakan pebret orang nogori ni
    memang sodap

    ReplyDelete
  10. Faging salai masak lomak cili api memang favourite den.. Sodap bona. Kalau ado satu lauk nih pun cukup dah makan dgn nasi paneh.. Kompom kebaboom

    ReplyDelete
  11. sedapnya..kalau g N9 menu ni la yg selalu di cari..sedap eh nak buat la nanti.patut la sedap sangat di salai begitu caranya.

    ReplyDelete
  12. Sedapnya daging salai masak lemak..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah