Wednesday, May 30, 2018

Menu Berbuka Puasa Ke 4

Hi korang...

Hari ni kita dh berpuasa hari ke 14 kan? SA baru nak up menu hari ke 4 tapi bukan SA yang masak..hahaha..ini menu yang Abah dan adik SA masak dan tayang kat SA sebab SA berbuka kat KL masa ni..saje nak bikin panas la sebab diorang tau SA terpaksa sebab dh commit utk food review...tengah ambil gambar kat 9Kedondong terus bertubi2 diorang hangar gambar..bengang je SA...
Rupanya kan..tengahari tu Abah pi mancing..dapat ikan talapia fresh 2 ekor yang besar tapak tangan Abah..memang sedap buat masak 3 rasa...bukan main terliur SA masa ni...ye korang sure ada yang tau Abah SA memang kaki kaki pancing..tapi sungai je la..apapun rezeki kami sekeluarga..jimat sikit..ikan apa apa segala masih mahal kan..

Eh..banyak plak celoteh.. jom la tengok gambar..


Ikan Talapia 3 Rasa


Sayur Bok Choy Goreng Sos Tiram


Kepala Ikan Tenggiri Masak Lemak Cili Api Campur Rebung


Itulah masakan Abah dan adik SA, mommy si Dida..geram je SA diorang tayang gambar..tapi takpe la..nak buat cane kan..tanggungjawab sebagai blogger, dh commit kena la pergi jalankan tugas..rosak plak nama kang kalau kansel..selagi SA boleh commit insyaallah SA jalankan tanggungjawab..rezeki jangan ditolak kan..musuh jangan dicari walau dalam diam diam ada je yang jadikan SA musuh...tak kisah la tu..janji SA x kacau orang...so korang kalau xde idea nak masak boleh la cuba tiru menu kat atas..nak bagi resepi SA x rajin plak..hahaha..tahun ni bulan puasa SA agak malas nak menaip..x tau la kenapa...penat dengan macam2 aktiviti rasanya...lepas buka puasa je memang nak rehat..korang macam tu jugak ke?

25 comments:

  1. Rebung tu je Ty tak pandai-pandai makan sampai sekarang. Rajin nya la akak masak , Ty tak dapat nak makan sesedap lagi sebab sambil puasa tengah on lite meal kira diet tak diet sebab join program workout.

    ReplyDelete
  2. Alamak. Kak SA published menu lagi. Haha. Tapi still Rawlins nak tengok gak kan. Sedapnya rebung tu! Woot woot! Gimme gimme!

    ReplyDelete
  3. ingatkn rebung je rupanya ada kepala ikan tenggiri tu..yummy

    ReplyDelete
  4. Wah even though homecook, these really look professional. I bet they tasted really delicious as well! No wonder they wanted to tayang to SA lah!

    ReplyDelete
  5. Amboi, kak! Saya tengok dah macam buffet Ramadan di hotel dah. Boleh tahan meriah juga pilihan makanan tu. Haha. Ikan tilapia tiga rasa tu nampak mengancam betul lah!

    ReplyDelete
  6. sedapnya lauk. smlm pun makan rebung masak lomak.
    melekat bau kek tangan ni hahhh.. hahahaha

    untunglah abah kau rajin masuk dapur ni ha
    abah den goreng ikan jo rajin.. lain2 x dan
    nak buek. camno ehhh.. sabo jer lah

    ReplyDelete
  7. Rajin kak SA masak. Banyak sungguh menu. nanti share resipi ikan talapia tuh kak. Nampak sedap sungguh. Kalau rajin meh pos kat rumah saya kak

    ReplyDelete
  8. masakan sendiri memang sedap dan lebih nikmat

    ReplyDelete
  9. waduhhhhh semua nya mmg menggoda lah SA, SA mmg ngikut mcm abah SA sbb pandai msk mcm2

    ReplyDelete
  10. simple dimple, rajin betul ye akak masak. ya Allah kuah rebung tu makan panas2 memang berselera kan. mau tambah nasi

    ReplyDelete
  11. Sedap nyer masak lemak penuh rebung tu. Feveret.
    Tapi tu la, aaben aida x makan rebung.
    Tu yg x pernah masak, SA. Kalau makan kedai, afa aje masak lemak rebung, confirm aida cedok la.

    ReplyDelete
  12. Sedapnya SA, Kak Sue pun baru masak rebung beberapa kali lepas..

    ReplyDelete
  13. Pehh sedapnya kak SA tgk lauk pauk tu.. Mmg la kecur air liur kan tgk? Yg best dpt merasa ikan fresh talapia tuh.. Kita suka ikan2 fresh hasil mancing..rasa dia terangkat betul.. Hehe. Kita xminat rebung sbb xreti makan.. Tp klo masakkan takpe.. Huhu..

    ReplyDelete
  14. Amboi satu bulan puasa ada 30 menu buka puasa update hehehe bestnya kalau pandai masak ni bila-bila nak makan boleh dapat. Kita dah lama mengidam nak makan akak masak bila yer....

    ReplyDelete
  15. seriously this is so good wei... i wanna learn all your cooking la... issh... kelaparan pula now

    ReplyDelete
  16. Sedapnyee masak lemak cili api tuu! Ikan 3 rasa.tu pon. Terliur benar dibuatnye haha

    ReplyDelete
  17. Wow SA like a professional chef, you can whip up such a delicious meal for your family, sometimes I feel quite ashame, haha always cook that few dishes jer.

    ReplyDelete
  18. Emi belum pernah makan talapia masak 3 rasa. selalunya duk makan ikan siakap la kalau masak 3 rasa. Macam best je klu ikan talapia ni.

    ReplyDelete
  19. aduhhhhhhhhh. masakan kt rumah mcm makan di hotel2. pandainya ahli keluarga Kak SA masak. padanlah kak SA pon hebat dalam masakan. nanti ada masa terluang boleh lah share resepi. lepas bulan puasa pon okay je kak SA.

    ReplyDelete
  20. sedap yer masakan kampung camni. best betul makan ikan talapia fresh2 jer masak 3 rasa pulak tu. makanan hotel pun memang tak boleh lawan sedap makanan kat rumah kan?

    ReplyDelete
  21. Akak! Sedapnya ikan talapia..dah lama x mkn..selalu mkn yg org bela je lah kan yg org jual2 tu..kalau yg mancing ni mesti lagi sedap kannn..terliur tengok lauk-lauk tu..sedap semuanya!

    ReplyDelete
  22. Buka puasa dengan family kat umah lah paling best. Ada pulak lauk & mknan sedap kan. Memang tambh nasi berpinggan-pinggan .

    ReplyDelete
  23. bestnye tgk menu juadah berbuka yang abah kak SA masak.. terliur plak tgk siang siang hari ni.. hahahaha.. adoiiii!!

    ReplyDelete
  24. Adoi menu.. mengancam sungguh.. Sha pun sama macam sis.. Lepas bebruka je mesti nak rehat dan relaks..

    ReplyDelete
  25. wahhh meriahnya menu berbuka! Happy perut tengok semua makanan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah