Wednesday, December 5, 2018

Emergency- First Time Ke PPUM


Hi korang...

Semalam SA emergency, tiba- tiba pagi semalam diserang gastrik teruk sampai nak pitam dan rasa tak boleh bernafas...tiba- tiba jer sedangkan semalam SA makan pagi macam biasa. Tiba- tiba SA tak boleh bernafas, tapak tangan dan kaki berpeluh- peluh. Dalam otak memang ingat masalah jantung ni...badan tetiba menggigil..kesian kawan office terpaksa temankan SA ke PPUM. Kalau takde diorang hantar semalam memang naik ambulan la SA...
Alhamdulillah SA hanya diserang gastrik dan heart burn. Buat ECG semalam alhamdulillah takde masalah jantung. tekanan darah pun cantik jer semalam 129/73 dan pulse 81. Makin lama makin teruk plak gastrik SA ni..doc tu sarankan untuk SA follow up di klinik pesakit luar lepas ni. nak check kalau perlu check terus dalam perut takut usus luka atau sebaliknya which is rawatan masukkan kamera dalam perut...seriau terus SA dengar...apapun SA kena monitor dulu. kena jaga pemakanan. No pedas2 dan berminyak buat sementara waktu. Kena makan bubur kalau boleh.

Hujung tahun penuh dugaan SA ni...

16 comments:

  1. AllahhuAkbar.

    Semoga tahun 2019 nanti kesihatan SA akan terus baik dan tiada lagi yang membimbangkan. Aamiin.

    ReplyDelete
  2. PPUM kakak nieyl keje situ...
    nieyl pun ada masalah gastrik,wlupun kita dah makan pun heart burn boleh terjadi,sbb tu nieyl mmg akan standby gaviscon double action stick dlm handbag..emergency,mmg nieyl akan terus amek..Semoga akk cepat sembuh..

    ReplyDelete
  3. nasibaik cpt ke spital tu..bahaya kalo gastrik dh truk sbb bole jd luka kt usus kn..kena jaga pemakanan..get well soon

    ReplyDelete
  4. better mask camera kak, mcm adik saya buat tu

    ReplyDelete
  5. Take care...igtkan gastrik ni biasa2 aja..rupanya bahaya juga

    ReplyDelete
  6. Akak minum ESP SHAKLEE..Rabia dulu teruk jgk lah gastrik..Alhamdulillah skrg ok dah.Gastrik pun dh okey..Rabia minum esp shaklee je hari tu.Lepas tu dah tak beli dah.Skrg just minum milo je pagi2 before pergi class tu. And kalau lapar lagi,rabia bawak bekal biskut tau pergi class..

    ReplyDelete
  7. jaga makan ye SA..semoga cepat sihat

    ReplyDelete
  8. Allahu...semoga SA sihat sihat aje ye... Bahaya gastrik ni kalau dibiar berpanjangan

    ReplyDelete
  9. Allah.. Sha doakan semoga kak SA diberikan kesihatan yang baik.. Sha setuju dengan cadangan sis Azlinda tu untuk Kak SA masukkan kemera check belah dalam..

    ReplyDelete
  10. Get well soon, SA.. Jaga pemakanan.. Cuba kurangkan yg pedas2 buat masa ni..

    ReplyDelete
  11. kesian akak.. betul2 cabaran kesihatan. bertabah dan redha ye kak

    ReplyDelete
  12. Allah kak, take care & jaga makan okay!

    ReplyDelete
  13. Moga cepat sembuh SA, banyakkan rehat... yea

    ReplyDelete
  14. jaga pemakanan kak..moga cepat sihat yer kak..

    ReplyDelete
  15. Semoga urusan SA dipermudahkan. Amin

    ReplyDelete
  16. makin kurus la SA sbb tak bo0leh mkn yang pedas danberminyak.. gastrik mmg takderawatan urk baik sepenuhnya ye? semoga sA cepat sembuh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah