Sunday, December 23, 2018

Masakan SA Hujung Minggu

Hi korang...

Selamat berhujung minggu..ke mana hari ni? masih gantung kuali? SA xde istilah gantung kuali..walau tak berapa kuat..tetap jugak memasak..tapi satu dua lauk je la..badan x fit macam dulu...kalau tak SA yg masak...adik atau abah yang masak..sesekali baru Mak SA yang masak...

Semalam SA teringin nak makan siput sedut..doktor cakap xde pantang tapi boleh try and error...so SA mintak abah carikan siput...lauk siput sedut sinonim dengan masak lemak cili api...tapi tu la bab nak potong montot dia tu yang payah... menduga keimanan...hahaha..nak makan sedap kena  la usaha lebih kan...

Eh jom la tengok gambar..ni semua masakan hari Sabtu dan jugak hari Rabu


Siput masak lemak cili api


Kari udang campur terung


Sayur Bok Choy sos tiram


Lauk hari Rabu..sup kaki ayam campur carrot, celery dan kentang


Sambal ikan bilis tempoyak, buat kering-kering


Sayur bayam goreng


Ikan patin masak lemak cili api

Haaa...itu je la lauk pauk dari hari Rabu..ingatkan nak kumpul cukup seminggu tapi ada kala lupa plak nak naap gambar sebab lapar sangat kan..apapun dengan perkongsian ni mungkin boleh bagi idea pada korang kalau buntu tak tau nak masak lauk apa kan..biasa la kita yyang bergelar mak ni memang adakala xde idea nak masak..itu biasa berlaku pada mak-mak yang dh biasa masak kan....SA memang suka masak sendiri sebab tak guna MSG dan sebagainya..terjamin kebersihan dan boleh menjaga kesihatan....

20 comments:

  1. Amboi tayang mknn.. Sedap2 lak tu, lapar kita

    ReplyDelete
  2. aduh aduh sedap semua tambah tambah kari udang

    ReplyDelete
  3. 2 menu paling atas tu memang kejam. Kalau dpt sedapnya lah hai.

    ReplyDelete
  4. aduh..duh.duh..kecur air liur tgk..:)

    ReplyDelete
  5. Meriah betullah masakan akak ni Terliur tengok tau.

    ReplyDelete
  6. laparrrrrrrrrrrrrrrrr masuk blog SA tengah2 hari ni, hahahaha.
    Paling best siput sedut tu la.. terasa feel menyedut tu

    ReplyDelete
  7. Hey kenapa banyak sangat lauk. Kita 2 lauk pun da penat. Hehe

    ReplyDelete
  8. Teman tak makan siput sedut tu... tapi, ikan bilis tempoyak tu nampak menarik... minta resepi boleh... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA dh buat entry dh..cuba check entry terbaru yye

      Delete
  9. Meriahnya menu akak.. paling win dah tentulah siput sedut dengan udang tu..

    ReplyDelete
  10. Tengok siput sedut tu terus rasa nak makan. Ya Allah lama sungguh tak menyedut...

    ReplyDelete
  11. kakak.. kejamnya dirimu.. lapar ni

    ReplyDelete
  12. menu2 menambah selera ni...tak sedar bertambah nasi..

    ReplyDelete
  13. fuhh..macam2 lauk tuu..lama tak makan siput sedut...pandai sedut lagi ke tidak niii

    ReplyDelete
  14. adoi la SA, kari udang tu sedapnya ... nampak gambar pun tau mesti sedap ni ...
    bila nak berjiran ni? boleh tumpang makan kat rumah SA..hehe.

    ReplyDelete
  15. D pekan KP bnyk jual ni. Kalau bumper lom potong, 3 bungkus RM5. Skrg sdh ada khidmat ptg bumper tuntul. Sebungkus RM3

    ReplyDelete
  16. sambal ikan bilis tempoyak tu fav sangat tau hee :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah