Tuesday, April 23, 2019

Balik Kampung Salai Ikan, Masak Masakan Kampung

Hi korang...

Bz ke tu? SA as usual memang tengah bz sangat2.. ikutkan hati nak cuti je lama-lama tapi sedar diri cuti tak banyak macam orang lain..Cuti SA ada 19 hari untuk tahun ni tp dh tinggal 12 hari dh..ikutkan esok nak kena cuti lagi..ada perjumpaan ibu bapa sempena PT3 nanti..yang hanginnya SA bukan apa...last week SA dh cuti Dania masuk ward tu...ni minggu ni nak cuti lagi? memang matilanak kann...sure kena marah punya.Suruh Dania call ayah dia tanya bleh datang tak...hurm as usual jawapan dia tak dapat datang....hurm dh agak dh...confirm Dania merajuk punya..pening SA nak fikir...kita terikat dengan kerja...tak tau nak buat macam mana dh ni....

Takpe la kita biarkan sekejap permasalahan Dania ni...SA nak citer Ahad lepas SA balik kampung setelah sekian lama tak balik jenguk Mak Lang...bukan main happy dia tengok kami balik..Mak Abah selalu la balik..SA je last balik bulan 11 tahun lepas..memang hajat nak makan tengahari kat kampung...kebetulan bawak balik ikan keli...haaaa....salai ikan la kita..kita masak Ikan salai masak lemak cili api campur pucuk kacang botol...tak tau plak kacang botol bleh dijadikan sayur dan rasanya sedap sangat....


Salai dengan sabut kelapa...sedap bau salainya


Salai tak lama pun..cukup nampak dh masak macam ni


Video salai ikan


Dah siap dh...


Ni dh jadi lauk


Up ikan cencaru goreng kunyit bawang putih

Sesekali makan masakan kampung...makan di kampung plak tu...memang sodap laaa...makan plak ramai-ramai kan...seronok..Mak Abah memang suka balik kampung sebab duduk Seremban bukan ada sesapa kalau Dania sekolah...at least selera skit diaorang makan...borak-borak...macam abah sejak dh pencen memang tak bleh duduk diam...kalau balik kampung siap menebas la dia...semua dia buat la...lepas ni bulan puasa plak..sure tak balik kampung punya...raya nanti la balik kan...

22 comments:

  1. sedapnya. unik masak dengan sabut kelapa tu. kat kg Syaza x pernah merasa lagi camni

    ReplyDelete
  2. Sedapnya sura 😋
    Nanti balik kg nak buat..
    Salai dgn sabut.. aduhai wangi ikan Tu Kan..

    ReplyDelete
  3. SA..kenapa,,kenapa tunjuk semua ni..telan air liur akak..tak tahan nengoknya..

    ReplyDelete
  4. syoknye tgk ikan keli salai tu....lapar trus

    ReplyDelete
  5. best ikan dan daging yang disalai ni. lauk jadi lagi umphhhh!

    ReplyDelete
  6. uish..sedap tu kak masak lmak ikan keli. kna ada ulam dgn sambal plk..hilang niat nak diet..hihi. balik kg..mkn xde limit..kihkih

    ReplyDelete
  7. MasyaAllah kak. Dapnyaa ikan keli tu masak macam tu. Dua dua ikan feveret saya.

    ReplyDelete
  8. aduhai SA, sedap nya nengok keli salai tuh... dhla isi dia nampak banyak tuh

    ReplyDelete
  9. menu kampung mmg best2,,,cuma saya tak mkn keli..asben je makan..tp masak lemak mcm ni mmg sedap kak..

    ReplyDelete
  10. Makanan kampung lah yang sedap makan kan kak. Nak nak ikan salai macam ni. ..Perghh. ..leleh air liur den

    ReplyDelete
  11. Rasa nak balik kampung pula bila nampak entri ni😅

    ReplyDelete
  12. sedapnya masak lemak tuh. teringin tapi xpandai buat.hihi

    ReplyDelete
  13. amboiiiii sedapnyaaaaa menuuuu...eh cam tu eh salai ikan heheheh tak penah salai sendiri ,bestnyaaaa....

    ReplyDelete
  14. siapa nak beli daging salai boleh bagitahu kolin tau... #kakakjualdagingsalai #sabaksalai

    ReplyDelete
  15. terus menitik ailio tengok ikan salai SA ni..
    sodap eh telan2 ailio ghaso :D

    ReplyDelete
  16. aduh duh..menu tu, dap weiii..masak lemak salai2 ni mmg feveret sangat...

    ReplyDelete
  17. Dah lama sangat tak makan lauk salai ni. Kak SA buat saya terliur lah haha

    https://www.farhanajafri.com/

    ReplyDelete
  18. mak ai sedapnya...biasa makan daging lembu dengan daging itik je masak salai lemak cili padi..ni pestime tengok ikan salai...boleh cuba nanti!

    ReplyDelete
  19. lauk salai ni memang buat Bonde kalahlah... terliur tengok tau! hadoii ai sedapnya.. salai cara lama memang rare sangat

    ReplyDelete
  20. Masakan kampung ni memang sodap kak. LeYa pun suko bonar.. Laie pulak dapek makan kekckampung ngan kuargo.... Pergghhh...rindu sesangat dah nak beramah mesra dgn kuargo reremai nnti bulan poso ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah