Thursday, September 19, 2019

Masak Simple - Simple Je Minggu Lepas..

Hi korang....

Bertabah la ye...entry hari ni seketul ni banyak gambar makanan...hahahaha....rasanya takde apa pun entry lain nak buat..ini jer yang ada dalam draft...SA dah draft gambar ni masa dalam MRT tadi..cuma sebab jerebu dan nak bernafas pun seksa..tekak perit bagai...terus mood nak mengarang ayat tu takde..terbang bersama bauan asap jerebu. Apapun..hari ni bacaan index pencemaran udara dan semakin pulih kan...sesetengah tempat jer masih teruk..tapi jangan tertipu sebab angin bawak jerebu ke Sarawak dan Utara Malaysia plak..silap hb dia datang balik petang nanti..nanti kita check IPU petang ye...Last week kan mereput kat rumah...takde la masak beria sangat...Ahad makan kenduri...so kat bawah ni lauk Sabtu dan jugak lauk2 bekal SA pi kerja minggu ni....


Ikan Tilapia abah pancing goreng berlada..


Ikan bilis goreng tempoyak


Sayur kobis goreng


Adik beli roti John Paroi...


Kat bawah ni plak koleksi makanan SA masak dan ada beli gak untuk bekal lunch...sarapan pagi SA beli je...


Sup ayam lauk Jumaat lepas..


Kari ikan tongkol..dah makan sikit baru amik gambar..gambar pun malas nak rotate


Kari Ayam lauk semalam...sendiri masak..guna kari instant..hahaha...sedap gak..


Beli sayur je semalam...ngan hati ayam tu..


Sarapan hari Selasa..beli kat Family Mart...lupa nama


Pegaga crispy ex Malakoff jual...sedap...pedas dan lagi sedap ada bawang putih goreng, bawang merah goreng dan ikan bilis goreng...


SA ni kalau dah mood malas sampai tu...memang takde la nak asing- asingkan entry...belasah jer la semua entry makanan ni dalam satu post. Hari ni bangun pukul 6 pagi sebab nak buat nasi goreng..alahai masak nasi malam tadi macam terlebih air plak..so nasi SA tak berapa berderai. SA suka nasi yang berderai tak banyak air...tapi takpe la kan..dah rezeki hari ni...nasi goreng dengan ayam goreng seketul. Bleh makan untuk sampai tengahari jugak...Jerebu so malas nak keluar...lepas tu kang masa rehat nak tido...SA tengah sakit belikat sebelah kiri ni...so agak tak selesa hari ni...

Korang jangan keluar tau...walau index IPU menurun...masih ada lagi jerebu...

Anak- anak yang bercuti tu duduk kat rumah, ulangkaji pelajaran. Jangan nak pi merayau plak..ni ada yang siap bawak anak- anak pi jenjalan lagi...macam- macam hal la....kang kalau jatuh sakit kan ke susah..

Jaga kesihatan ok...minum air banyak skit.....


13 comments:

  1. lama tk mkn ikan talapia...sedapnya

    ReplyDelete
  2. Yang simple ni laa yang buat ayaq liuq Sis ko menelan berulang kali...ikan sambal tu sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
  3. semua sedap2 menu akak..menyelerakan..:)

    ReplyDelete
  4. Lauk plg atas tu walau simple tp menyengat kak. Sedapnya.

    ReplyDelete
  5. goreng berlada mmg sedap.. simple la paling sedap

    ReplyDelete
  6. banyak-banyak lauk tu, saya paling suka ikan bilis tempoyak. wahhhhh bestnyaaaaa

    ReplyDelete
  7. simple pun nampak menggoda jugak SA, cemana nih...

    ReplyDelete
  8. talapia belado tu mengancam...
    balik sok mcm nak try buat pegaga goreng crispy tulah..

    ReplyDelete
  9. rasa macam da lama nya diri ini tak memasak sayur kobis...teringin pulak bila tengok kobis goreng kak SA tu...

    ReplyDelete
  10. bukan simple ni kak..ni dh beratla ni..hehehee

    ReplyDelete
  11. fuhhhh entry ni buat saya lapar laaa!

    ReplyDelete
  12. Adoi.. meleleh-leleh air liur tengok menu kak SA nie..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah