Sunday, September 8, 2019

Jom Mengenal Sayur Dari Bangladesh

Hi korang....

Petang semalam SA pergi pasar malam nak mencari ulam-ulam kampung kalau ada..sayang nya misi adalah gagal bila pergi 2 pasar malam tapi takde orang jual sayur kampung...tapi takpe lanak buat macam mana kan takde rezeki...tetapi SA banyak belajar tentang sayur-sayur pelik yang tak pernah SA jumpa...menurut penjual sayur berkenaan..sayur tu diimport dari Bangladesh dan ianya banyak masuk ke pasaran Malaysia sebab kat Malaysia ramai penduduk warga bangla...memang semalam SA nampak bangla yang banyak beli sayur-sayur tu....betyl ke x 2 sayur tu dari Bangladesh SA x berani nak mengiyakan...but SA nampak dengan mata mata kepala sendiri yang ramai Abg Bangla yg beli dalam kuantiti yang banyak 


Peria besar dan panjang size timun dan petola


Sayur Potol, texture macam petola..hanya sesuai utk tumis air atau masakan berkuah yang lain seperti kari dan sebagainya


Ini kenal la kan....Terung...cantik2 terungnya..SA beli 5 ketul...


Belimbing buluh..sedap ni campur dalam masak lemak cili api ikan

Petang semalam jugak SA amik gambar kat depan rumah...betik yang abah tanam tengah nak mencelah buahnya..abah suruh petik dan dan peram..tapi SA x nampak pun betik ni dah kuning mencelah...tunggu la seminggu lagi...betik antara buah fav SA..sekarang SA mmg cukup suka amalkan makan buah...


Dh banyak buah dan dah memberat....


Daun kari Abah tanam drpan rumah...dah tinggi pokoknya..memang bg tau jiran2 kalau nak amik..boleh je amik...x yah minta minta izin


Dah membesar dan dh banyak kali cantas


Buah limau kasturi yang galak berbunga dan berbuah lebat..x putus-putus buahnya...paling best jus dari sebiji limau ni banyak...


Bila dah ada satu dua pokok untuk kegunaan harian ni sikit sebanyak memudahkan..contohnya daun kari, limau kasturi, serai, daun pandan, daun kunyit dan sekarang nak cari cari benih cili api plak..yg lama ari tu dah habis buah dan dah mati pokoknya...maybe bleh mintak anak pokok kat umah Mak Lang atau beli jer kat nursery..nak semai ntah bila kan...tengok la kalau rajin esok boleh pergi nursery cari anak pokok cili api...bila dh ada pokok2 asas dalam masakan ni confirm menjimatkan...kalau tengok harga bahan ni di pasaran memang dh mahal kan...



11 comments:

  1. Jemput join segmen sy ya
    https://ciknurul23.blogspot.com/2019/09/segmen-bloglist-sii-nurul.html?m=1

    ReplyDelete
  2. bestnya ada halaman depan rumah boleh lah bercucuk tanam macam2 pokok kan.. senang je, kalau nak guna, petik je.. tapi buah betik nya kalau makan sejuk2.. sedap tu.. hihiii

    ReplyDelete
  3. sama pulak subjek posting kita harini kak...pasal Bangla hahahha.

    Dulu penah gak beli pokok2 basic tanam dlm pasu kat balcony...tp tinggal pasu ngan tanah je pastu. mati semuanya

    ReplyDelete
  4. Aktiviti riadah yang mendatangkan hasil

    ReplyDelete
  5. Tak pernah nampak lagi sayur potol tu, Kak SA.

    ReplyDelete
  6. Dalam bebanyak tu, Sis kecurkan peria katak tu, sedap tu goreng udang kering, tumbuk gan cili api, pedas-pedas, arghhh esok nak carilah...

    ReplyDelete
  7. masa kerja hritu ada kawan dari bangla. Dia cerita la ubi kentang dkt sana besar2. Compare dgn sini punya, sini kecik sgt dia kata

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum..

    Salam ukwah dari saya untuk anda..

    Jom follow blog saya iya seo dan

    saya sudah follow blog anda #1677

    Tinggalkan komen dan saya akan cuba membalas komen anda..

    Saya akan berusaha membalas kunjungan anda jika berkesempatan..

    Komen yang baik2 sahaja ye..

    Semoga ikatan ukhwah kita akan berterusan..

    Terima kasih sekali lagi..ya

    ReplyDelete
  9. best kan kalau ada banyak tumbuhan kat rumah..

    ReplyDelete
  10. baru nak ckp, tadi baca blog sheila..ayam bangla..ni blog along..sayur bangla.. he he..
    tapi tak pernah jumpa sayur potol tu..unik..

    ReplyDelete
  11. Saya suka peria tu... Goreng dengan kunyit letak teloq.. Letak udang skit pun jadi la

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah