Sunday, February 6, 2022

Meriah Menu Ahad

Assalamualaikum...

ya allah penatnya hari ni....siyes penat....masak hari ni start pukul 11.30am....masing-masing amik part masing-masing. Macam SA amik bahagian masak nasi, goreng sayur, celur pucuk ubi dan buat sambal belacan..yg lain2 ada bahagian masing2...semua amik bahagian yg diorang nk masak.....senang macam tu kan..cepat siap. Cepat x cepat pun dalam kul 2pm jugak kami makan...kira lambat la jugak...

jom la tengok gambar...

Ni masing-masing dah balik dah rumah masing-masing. Senyap sunyi dah rumah ni...



Kangkung goreng belacan


pucuk ubi celur


ayam goreng untuk budak-budak


Sambal belacan


Sambal Udang petai


Sup kepala ikan jenahak


ikan cencaru bakar


buah mangga dan jambu asamboi

Sedap makan hari ni..banyak lauk cumanya sambal udang tu pedas giler..even masa blend cili kering pun, dh gunting buang biji dia..tetap pedas giler...x tau la kenapa cili kering zaman sekarang ni pedas semuanya...puas dh cari dan pilih yang kononnya x  pedas tapi tetap pedas...geram je...

Kang kalau guna sesudu dua je cili kering jadi x sedap plak lauk kan...x leh nak buat apa...memang pedas lain macam....

Esok kerja....ada yang dah start sekolah jugak...esok mesti jalan kembali sesak kan...semua dh mula kerja seelpas cuti panjang CNY...SA je la yang x bercuti...SA je la cuti tahun lepas berlambak lagi....sabar je la....



20 comments:

  1. Banyaknya menu SA tapi terliurnya tengok kangkung belacan tu

    ReplyDelete
  2. Kenyang tengok lauk-pauk hidangan menu Ahad di rumah SA.

    ReplyDelete
  3. sedapnya menu cuti SA ni, paling terliur tengok mangga jambu asamboi tu..haha

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah, ramainya menu
    Selamat menjamu selera

    ReplyDelete
  5. Mengancam semua lauk pauk.. Cili kering yg halus mmg pedas sgt.. Pernah tersilap bli.. Blend buat rencah nk goreng bihun.. Masing2 xnk mkn sbb bihun tu jdi pdas sgt2.. Huhu

    ReplyDelete
  6. Senang dah ambil tugas masing masing masak lauk tertentu. kalau satu lauk sampai 2-3 orang masak lagilah lambat siap kan. Lauk pauk simple yang sedap susah nak dapat lagi lagi pucuk ubi tu haa..Sambal belacan dan ikan cencaru bakar tu kalau makan rasa nak menambah nasi tu ada.

    ReplyDelete
  7. fuuhhh sedap ni... lamanya x makan kangkung goreng belacannnšŸ¤¤šŸ¤¤

    ReplyDelete
  8. memang meriah yakmat ni kak sedap2 lauk

    ReplyDelete
  9. semuanya sedap sedap ye Kak SA. Yang paling last tu alahai. Kecur air liur aih,

    ReplyDelete
  10. wow sedap2 menu tu. kalau diet pun, letak tepi dulu. hehe..

    ReplyDelete
  11. wow sedap2 menu tu. kalau diet pun, letak tepi dulu. hehe..

    ReplyDelete
  12. Uii semua sedap-sedap tu, menyelerakan sungguh...

    ReplyDelete
  13. Kita suka pedas, tapi janganlah pedas sampai pijor bibir, memang tak menahan la kembung pulak perut minum air banyak2, hahaha.

    ReplyDelete
  14. meriah menu2 tu....lama tk mkn jambu asamboi

    ReplyDelete
  15. Semuanya sedap nampaknya tu SA...
    Apatah lagi makan beramai-ramai... nikmat sungguh :)

    ReplyDelete
  16. Best tu masak ramai-ramai. Alamak kalau pedas sangat potong la

    ReplyDelete
  17. huih sedapnya kak oi, memacam menu ada.... lengkap sayur ada, lauk ada, buah pun ada jugak

    ReplyDelete
  18. Perghhhh ada sup kepala ikan jenahak! Makan pulak dengan sambal petai adehhhh tersandor

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah