Wednesday, April 13, 2011

Macam macam ada di Kampungku

untung bila berbudi pada tanah...Mak Lang ngan Pak Lang mmg rajin u olls...sekarang kami tengah rajin balik kampung, nak tanam macam2 pokok especially pokok buah2an la kan...next week nak tanam pokok durian pulak..entah rezeki sapa la yang dapat makan hasilnya..misi pencari benih pokok mangga bermula juga....kalau dapat jenis mcm kat rumah Kak ina yant minta do do cheng itu....


pokok pisang

Limau kasturi
kangkung


Kuchai


Sawi..


ni la untung kalau kat kampung kan...sayur2 tanam jer..senang..xde nak bazir2 duit dah...

tinggal rajin ngan malas jer kan...


8 comments:

  1. kalau rajin.tapi tangan panas pun tak leh tau..sebab nak kalau nak menanam nih..tangan kene jenis yg sejuk ..baru menjadi ..

    ReplyDelete
  2. gemuk2nye pokok kt kampung....jelesnyaaa~

    ReplyDelete
  3. mama akak pun sama..jenis rajin menanam..nak2 lak dia tanam semua menjadi...bestkan..dok kat kampung....

    ReplyDelete
  4. mcm mak sy.. suka sgt bertani kat umah.. kdg2 hasilnya dpt juga income walau dia bukan tanam banyak2 mcm kat ladang.. kalau setakat pisang org2 nak menaga dtg beli tu dpt la setandan dua.. x kan nak sedekah sedangkan dia nak meniaga.. kalau jiran2 tu dtg minta nak buat lunch tu takpe la.. byk kan sayur ulam2 la.. tak pun daun2 yg nak buat perasa masakan..

    ReplyDelete
  5. kat kg mmg mcm2 boleh dapat..
    tak payah nak beli..

    ReplyDelete
  6. best , minat sangat nengok oang rajin bertanam-tanam ni.akak pun suka gak, cuma tanah tak berapa nak cukup.

    ReplyDelete
  7. lg pun terjamin kan kalau tanam sndiri.aduh ske tgk org menanam tp nk buat sndiri takde bakat :)

    ReplyDelete
  8. berbudi pada tanah akan mendapat hasilnya dikemudian hari.....mmg seronok tinggal kat kg...terdapat pelbagai ulam2an yg boleh kita jadikan ramuan dlm masakan..segar bugar...berkhasiat n menyelerakan...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah