Tuesday, April 19, 2011

Budaya Membawa Bekal



Jom kita citer pasal puteri kesayangan i ni....

Memang x susah jaga Dania..mengikut kata cuma kadang2 manja terlebih....apa kena puteri i ni dgn tajuk atas tu yer..ok..Dania dari kecik i memang dah didik untuk tidak makan makanan ringan atau gula2..sebab syg kat gigi dia yg cantik masa kecik...selain tu Dania memang minum susu dan bila dah besar jer dia minum Horlicks..susu x mo dah..puas pujuk...tp xpe la kan..at least ganti Milo and Horlicks...i memang terapkan kat dia..pergi sekolah bawak bekal..hari2 mmg bwk bekal x kira la nugget ke..apa ke...janji ada...sebab dia masih x pandai membeli di kantin..bukan x nak ajar yer..cuma kita was2 dengan kebersihan makanan yang dijual di kantin...lagipun dah banyak kes kan..
Nak dijadikan cerita..memang setiap duit belanja yang dia bawak pi sekolah hari2 i akan pastikan dia simpan dalam tabung..cuma pegang dalam rm5 jer..in case kalau x bawak bekal ke apa kan..until today she can manage..tabung pun dah penuh...baru jer 4 bulan belajar kan...tapi memang bagus la bawak bekal hari2..sama macam kita kecik2 dulu kan...ada bekal...bwk air sirap dalam botol...seronok kalau ingat balik...Dania ada kepantangan yer..dia akan jatuh sakit /demam/cirit birit kalau makan junkfood..memang x boleh..maybe sebab dah diterapkan dari kecik kan..

Apa pendapat u olls dengan Budaya Membawa Bekal Ke Sekolah?berikan pandangan...setuju ke tak?

5 comments:

  1. setuju!!!!!!!!!!!!! macam kita dolu2 kan? bawak bekal dalam tupperware macam2 bentuk! :P

    Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih
    Cari hadiah best untuk yang tersayang?

    ReplyDelete
  2. setuju..selain dari dpt berjimat..kebersihan lebih terjamin..

    ReplyDelete
  3. Teringat masa sekolah..sampai sekolah menengah mak saya masih bawakkan bekal..
    masa form 5 ada kelas tambahan,bekal dibungkus dengan daun pisang,share 5 orang makan
    hasilnya kebetulan pulak geng kami berlima tu semua jadi cikgu..

    saya baru je menyinggah2 kat blog kamu,feel free to visit me=)

    http://noipunyablog.blogspot.com/2011/04/gelakkan-anak-murid.html

    ReplyDelete
  4. budaya membawa bekal kesekolah mmg baik dari pelbagai sudut...selain menjimatkan belanja ia dpt mengelakan drp keracunan makanan..membeli makanan ringan yg x berkhasiat....memujudkan budaya menabung...dan membekalkan makanan yg segar ,berzat n berkhasiat drp rumah ...terjamin mutu kebersihannya...

    ReplyDelete
  5. elok kalau dapat bawa bekal..jimat & selamat.tapi anak2 saya tak bawa bekal sb mak depa tak sempat nak buatkan..hihihi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah