Wednesday, April 20, 2011

Update Lisa Warded

Assalammualaikum semua,lissa dah discharged dah..hepi sgt dapat balik umah n lakukan aktiviti biasa.walaupun kene kurangkan aktiviti ni sb doctor suh lebih banyak rehat.lisa discharged hari isnin,tp tambah mc sampai ari selasa.duk umah rehat.hari ni dah masuk opis dah..ni lissa nak citer pasal kejadian perut mengeras ni..jom kite ikuti citer lisa yer…hehehehe.
15/04/11 – 3.30am
Tiba2 perut sakit sgt.bila tgk  perut dah mengeras semacam,rasa biasa je sb mungkin bb bergerak.tp dlm 1/2jam,sakit tak hilang lagi.kul 4.00am kejutkan mak mertua mintak tgkkan perut ni (mak mertua adalah seorang bidan) Mak pun terkejut tgk dah mengeras,dia x berani nak usik sebab selama dia jadi bidan belum dapat yg kembar lagi,ape yg dia buat,dia tawarkan dengan ayat al-quran bagi bb bertenang.contraction berhenti kul 4.10am,lepas tu datang balik,paling sakit sb dah sampai bawak ke pinggang n ari2.Lissa bawak berdiri n jalan2 keliling bilik.mungkin bb penat baring je kot,tp sakit tak nak hilang,makin menjadi sampai nak diri pun kaki dah kebas,dlm hati Allah jer yg tau betapa takutnye nak hadap sakit ni…bertahan sampai kul 5.00am,pinggang dah mcm nak tercabut,lissa dah mula menangis n berpeluh-peluh tahan sakit.sempat lagi ckp kat abg,agaknye masa mak mngandungkan kite,mcm nilah yg diaorg rasa..lagi sebak sb teringat mak n abah kat umah.msg dah hantar kat kak long,tp x ada respon (tido mati agak eh).kul 5.10am tu nekad g hospital sb dah x mampu nak diri g dah.my hubby dah kelam kabut sb dia takut tgk lissa tahan sakit,dia jadi tak tentu arah dah.tp dia tetap tenang masa drive,lisa je gesa dia suh drive cepat sikit sb mmg dah sgt tak tahan,dlm kete bkak aircond pun berpeluh gak.babies tetap bg contraction yg sgt kuat,rasa nak meletup dah perut nih.
Sampai je GH,diaorg terus hanter ke Labour room,hati berdebar sgt.jumpa doctor on the spot.doc check mcm2,masa scan pun contraction tetap x berhenti..doc decide tahan wad n buat rawatan persediaan bersalin awal.sebelum tu dia check laluan,tiada bukaan,jd doc suh duk dulu dlm ward.rehat.

7.30am.
Doctor pakar dtg check perut,contraction tetap ada,sakit kat pinggang kurang sikit.doc suh wat CTG untuk tgk jantung babies.sgt penat buat CTG ni,nasib baik dapat nurse2 yg baik hati n nak menolong,hati jadi tenang jer.Alhamdulillah,keputusannye jantung babies normal.Doctor terangkan klu contraction masih tak hilang,doctor akan wat injection untuk kembangkan paru2 bayi sebagai persediaan sekiranya bersalin awal.doctor check lissa dah mengandung 31 minggu,mmg boleh bersalin,tp bb tak matang.kul 1.00pm,lissa diinject……sgtttttttttttttttttt sakitttt sampai menangis tau tahan sakit..husband pun x sanggup nak tgk muka lissa tahan sakit…nasib baik husband ada kat sebelah,leh manja2..hahaha….lepas tu,rehat tido sampai petang.time melawat,mak,abah,kak long n dania dtg jenguk kat ward,seronok sb lissa tak sorang2,family tetap ada bagi sokongan,tp sume nampak risau ,takut lissa nak bersalin dah kot.Husband pun x pernah mis melawat lissa kat ward,dia mesti dtg tepat pada masanye untuk teman lisa kat ward.sayang lissa kat husband berganda2 jadinye.ni baru 1 hari punye citer,banyak lagi lissa nak kongsi dengan sume,sebab banyak ragam yg lissa jumpa masa dalam ward nih.hehehe….nanti lissa citer lagi yer kawan2…

No comments:

Post a Comment

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah