Wednesday, April 12, 2017

Viral Polis Bantuan Biadap Dengan Orang Tua

Hi korang...
Mesti korang dah baca tentang viral polis bantuan biadap dengan orang tua dalam kawasan masjid semalam kan? Ye kejadian berlaku pada housemate SA masa mula-mula SA datang kerja kat KL dulu...musibah berlaku pagi semalam dimana adik Lisza accident dan dia serta kedua ibu bapa berada di HKL sejak pagi..petang semalam kan hujan lebat di KL siap ribut dan petir sabung menyabung...mereka sekeluarga tumpang berteduh di kawsan masjid HKL sambil temankan maknya makan. Bayangkan dari pagi tak makan sebab uruskan adiknya.Salah Lisza cuma satu, tidak menutup kepala ketika itu walau tau dia berada dalam kawasan masjid..niat mereka sekeluarga hanya nak tumpang berteduh sambil menunggu waktu melawat.korang tau jer la HKL sekarang macam mana kan..sedang dia menemani mak makan datang seorang lelaki sound..kisah selanjutnya korang tgok la video kat timeline SA...memang menyakitkan hati bila seorang lelaki declare dia polis bantuan kat area HKL pi sound orang tua..betul Lisza x bertudung tp apa salahnya dia pergi amik apa pun kain kat dalam masjid tu bg kat Lisza untuk tutup kepala..waima sejadah pun boleh asalkan cover kepala..ntah apa jenis manusia pun x tau la...adab berdepan dengan orang tua takde..Islam itu indah..mudah..tp orang jenis ni yang merumitkan..bila dh Viral macam ni apa pandangan agama lain terhadap keindahan agama kita..kan? Mana dia nak fikir semua tu sebaliknya rasa macam terlalu bagus sgt..baru polis bantuan belum polis betul lagi tu...

Kisah ni dah viral di Oh Bulan dan Siakap Keli..



Yang kelakar kan..SA ada komen kat status Lisza tu..memang SA panas hati masa komen tu..tp SA rasa komen SA takde la melampau kan..korang tengok la komen SA tu dapat likes banyak mana..sekarang dah makin naik..yg lagi kelakar ramai friend request kat FB SA..dekat 300 orang dan semuanya lelaki...apa kesssss...dah kenapa...SA share kat timeline je..and then hanya komen kat status Lisza tu..amboi..ramainya stalker eh...pas tu nak hentam SA la tu kan...amboi..amboi .amboi...diorang pun....bukan main nak add bagai...tapi SA x approve la..SA pernah kena masa Viral SA kena raba dalam bas dulu tu..diorang add SA dan ada yg SA approved..agak teruk gak SA kena kutuk...biasa la keyboard warrior, ustaz dan ustazah FB ni...x cukup kat status di timeline siap hentam kat FB plak..ni ada 200 lagi request..giler tul..x pasal2 SA dapat tempias...tapi tu la..teruk lagi Lisza kena kecam, kena kutuk dengan netizen2 yang komen..malas nak cakap banyak..diorang tak kena dan x ada di tempat kejadian dan hanya pandai berkata2..bensa Viral ni memang semua suka..kan?

23 comments:

  1. wow..569 yang like..uih...tapi betul apa yang SA cakap tu.semalam ada tengok jugak..
    ~ Kisahsidairy~

    ReplyDelete
  2. btl lah tu kan SA mmg akak tu kata di tau silap sbb tak pakai tudung tp udahla ujan lbt, nk tmn mak nya mkn... apa lah slh nya kan... kita berbudi bahasa ckp elok2.... kalau gini lah cara kite melayan org lain, kot2 ada lah makcik cina ke india nk tumpang teduh sbb pnt or hujan kite nk halau depa? memalukan agama kita je...

    tak pyh approve lah SA kang dlm 200 tu ntah berapa org yg ok betl2 nk berkwn, yg kaki hentam yg ramai agaknya kan

    ReplyDelete
  3. SB pon setuju sesangat dengan komen SA tu. Susah mana ja nak cakap elok2 daripada main herdik pastu memalukan agama sendiri..aduhaii

    ReplyDelete
  4. Adab tu yang penting. Bertudung, berserban bagai pun tak guna juga kalau biadap sangat caranya. Tak kira lah berurusan dengan warga emas atau sesiapa pun, adab dan budi bicara kita tu yang penting.

    PB tu pun satu, nak herdik-herdik orang tua tu nak buat apa. Tak cukup kena maki waktu training dulu ke?

    ReplyDelete
  5. Huhuhu sekarang ni macam2 dah kak.. orang nak tegur buat laa.cara nak tegur . Berhemahlah sikit.. ni tak main tengking2 bagai..sedih plak tgk..cer mak ayah kita yang di tengking gtu apa perasaan kita kan ..

    ReplyDelete
  6. kalau benda jadi viral gini la.. yang baik pun boleh jd sebaliknya.. yang tak baik tetiba jadi baik.. hehehe.. rilek la SA.. pandangan org mmg berbeza2..

    tapi mmg nyampah kat mamat tu.. apa kes herdik2.. bgtau elok2 kan boleh..

    ReplyDelete
  7. sedihnya kita kalau otang buat macam ni kat parent kita 😭

    ReplyDelete
  8. Patutnya tegur la elok-elok kan..

    ReplyDelete
  9. Semoga orang itu belajar untul lebih beradab bila menegur...
    Tidak perlu sampai mengaibkan orang walaupun org tu tidak bertudung...
    islam itu indah..islam itu mudah..tapi ntah la...

    ReplyDelete
  10. Ana ada baca pg td. Geram je rasa. Kurang ajar sg dan takde sensitivity langsung. Ingat org suka2 ke nk masuk dlm tu tanpa bertudung. Memang lah salah tp tegur lah dgn berhemah. Baru lah org hormat. Lepas tu ana baca dekat komen ramai yg kata HKL ni something fishy. Kes tiw truck yang gangster berleluasa. Takut pula nk ke sana.

    ReplyDelete
  11. Hahaha.. banyak peminat tu..

    btw tak tengok lagi video tu, nanti MZ tengok hokey

    ReplyDelete
  12. alahai manalah pergi adabnya dgn org tua tu..

    apa pun hati2 SA..ramai stalker tu ehehe

    ReplyDelete
  13. Marah sangat kak SA ni.. tapi betulnya komen tu sampai ratusan like dah.. haha.. Macamana tak kena add kalau profile pict comel sangat.

    Hmm apa kes yang dalam bas tu? hmm..

    ReplyDelete
  14. hurmmm.. bab melibatkan agama ni ada sikit rumit.. komen dikecam. tak komen macam tak patut... tapi inilah hakikat yang berlaku di kebanyakkan masjid dan surau..konsepnya dah jadi tempat beribadah sahaja.. huhuhu.. mana konsep perlindungan? mana konsep komuniti? mana konsep riadah? mana konsep pengajaran? mana konsep mentor? mana konsep kasih sayang? ... huhuhuhu.. tak hairan bila anak muda menjauhkan diri dari masjid dan surau.. jadilah rumah ibadah nih perkumpulan orang tua yang dah pencen aje.. sedih.. hanya kerana tudung kita halau keluar.. hidayah tu kan milik tuhan.. mana tahu bila duduk kat masjid tu terbuka hatinya untuk berhijab.. huhuhuhu.. panjang pulak komen nih.. hik hik hik.

    ReplyDelete
  15. Sokong dengan komen Azman Arsad.. Masjid tu banyak kot kegunaannya.. Bukan semata-mata untuk beribadat tapi skrg dah lain.. Sedih..
    Tak salah dan tak rugi apapun kalau dia tegur dengan berhemah dan beradab.. Orang tua kot..

    ReplyDelete
  16. sha ada baca jugak cerita ni kat twitter semalam hm

    ReplyDelete
  17. ya Allah..islam itu mudah..knapa sampai macm tu. slow talk xblh ke?ingt org xde hati & perasaan ke?rasanya tak salah kalau yang tak bertudung mask masjid. yang tak bolehnya cuma org kurang waras, org kafir dan wanita period jer yang dilarang.huhu

    ReplyDelete
  18. Inilah jadinya hidup manusia di akhir zaman. bnyk ujian yg kita kena tempuh. Kadang2 tu sampaikan kita sendiri naik pening.

    ReplyDelete
  19. Nak tegur orang ada adabnya juga kan

    ReplyDelete
  20. Nak tegur pun biarlah bertempat. Hmmm macam² sekarang ni

    ReplyDelete
  21. Agak2 la nak tegur pun..Orang selalu cakap rakyat Malaysia berbudi bahasa..Ni kalau orang luar tengok, terus satu Malaysia yang kena..

    ReplyDelete
  22. Amboi 569 likes kaw... Hebat jah.. Hehe... Emmm...tak faham la sesetengah org ni. Nak tegur tapi tak tengok siapa yang nak ditegur itu. Haishhh...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah