Wednesday, February 21, 2018

Resepi Daging Steak Masak Kicap

Hi korang...

Yeay SA dah habis dh entry task review so dah boleh la focus kat entry- entry santai..kalau hari- hari tengok entry review sure bosan kan..macam mana korang bosan macam tu gak la SA...rasa nak muntah...bukan tak suka tapi sebab tanggungjawab dan dah commit kan..kena la laksanakan...nak plak ada yang payment dah dapat..so kena la siapkan awal- awal..so kita nak start hari ni dengan entry Resepi...lama dah rasanya tak share resepi..kata food blogger..kata mommy blogger gak kan..well kali ni SA beli daging steak..mak oiiii...daging steak mahal kan...tak la korang..SA last week pergi Jaya Grocer kat area rumah SA. Memang selalu pun beli barang basah kat situ..bukan SA nak menunjuk ke apa ye..bukan orang have have jugak...dah kenapa ada yang rasa beli barang kat Jaya Grocer ke Village Grocer ke orang tu orang ada-ada..kalau orang ada- ada SA ni tak yah kerja dah..duk umah goyang kaki jer...kan?

SA suka beli barang kat Jaya Grocer sebab semuanya fresh, baik makanan mentah, makanan kering, buah- buahan dan sayur- sayuran semuanya fresh..so nak dijadikan cerita memang la harga tak sama dengan pasaraya lain..harga diorang sedikit mahal..tapi berpada- pada la ambil..bijak la bezakan..mana yang murah boleh beli..yang mahal ko pandang sipi- sipi jer..hehehe...so SA beli daging yang khas buat steak...satu pack tu RM17 lebih...berat dalam 200 gram..kira ok la compare beli daging kat pasar malam sekilo sampai RM38 kan...SA makan sorang kot...pas tu beli udang, sotong dan ayam sikit...ayam kampung kat Jaya Grocer cukup untuk stok 2 minggu seekor RM13-RM15..haaa...mahal ke murah? kena bijak la berbelanja kan...

okey la dah penat panjang lebar menceceh ni...jom tengok resepi..

RESEPI DAGING STEAK MASAK KICAP



BAHAN- BAHAN


  1. Daging steak 200gram hiris nipis - bersihkan dan tos
  2. Bawang putih 4 ulas  - hiris
  3. Bawang merah kecil 3 ulas  - hiris
  4. Bawang besar 1 biji - hiris bulat
  5. Cili Api  - 7 biji - potong 2
  6. Halia 2 inci - hiris halus
  7. Sos Tiram - 2 sudu besar
  8. Cili Serbuk - 1 sudu besar
  9. Kicap Manis Kipas Udang - 5 sudu besar
  10. Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan 2,3,5 dan 6 sampai naik bau
  2. Masukkan cili serbuk dan sos tiram
  3. Masukkan daging dan gaul mesra..biarkan seketika dan kerap di kacau
  4. Masukkan bawang besar
  5. Masukkan kicap manis kipas udang
  6. Tak perlu letak garam sebab sos tiram dah masin
  7. Biarkan seketika sebab daging akan keluarkan minyak dari lemak..
  8. Dah agak kering tutup api
  9. Siap dan Sedia dihidang

Senangkan?

SA nyer resepi selalunya tak susah..semua jenis campak- campak jer kata orang yang biasa masak..macam SA lebur je apa yang ada dan takde specific bahan..kadang- kadang pepandai sendiri je tokok tambah derhaka kat resepi yang asal..hahaha...acah- acah kreatif dan kalau bab ni biasanya jarang tak menjadi..selalunya jadi je..jadi sebab version SA sendiri..ada dapat pm dari beberapa follower katanya macam mana SA masak nampak senang...diorang nak buat punya la susah dan tak menjadi adakalanya..bukan semua yang SA buat tu menjadi..adakala try and error gak..bila dah menjadi baru share...masak ni biar ada minat biar datang dari hati..kalau tak minat..tak pernah masak..memang susah la nak menjadi kan...

okey la..kita jumpa next entry resepi ye.....banyak lagi SA nak share.....

32 comments:

  1. kalau letak black pepper, mabeles...daging kicap mmg best

    ReplyDelete
  2. sedapnya..lama pulak rasanya tak masak daging ni

    ReplyDelete
  3. Mak nieyl suka buat daging masak kicap...
    ni seminggu mak dekat umah kakak...
    rindu nak makan masakan mak...

    ReplyDelete
  4. Leleh ayaq liur tgk masak kicap ni kak. Lagi2 guna daging steak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mehlah Bonde lapkan air liur Ana yang meleleh tu keh keh keh ngeces tengok masakan SA kan!

      Delete
  5. peeerrghhh!! kejam sungguh ko hari ni.

    ReplyDelete
  6. Yup.. Kicap buh blackpepper mmg meletopsss

    ReplyDelete
  7. I never day no to beef... Omg you are coming your own steak and you know what... I have copy down your recipe and for sure I'm cook this tonight

    Racheal

    ReplyDelete
  8. I suka cuba resipi baru tapi I tak makan daging (lembu). Sayangnya kena skip resipi ini lah. Till the next one...

    ReplyDelete
  9. oh sedapnyaa SA oi. dapat dah idea nak masak weekend ni . hehehe

    ReplyDelete
  10. Wahh..sedapnya..boleh la Min try pulak lepas ni sebab hasben memang suka sangat makan daging

    ReplyDelete
  11. Lama betul tak makan daging sejak gigi dah 'out' ni and dentist suruh avoid daging. Daging Steak masak kicap...uwaaaa!!! kenapa bagi teaser camni. Dah ar tak leh makan. Terliur wei.

    ReplyDelete
  12. Mm sedapnyaa, thanks for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  13. hah lama tgu entry masak2 SA...lapar trus ni..dh la xlunch haha...

    ReplyDelete
  14. Sedapnya kak , nnt nak torai buat sbb surirumah dah blur nak masak apa haha

    ReplyDelete
  15. Sedap tu kak! kalau fiza suka ratah je :)

    ReplyDelete
  16. Betul tu SA. Dlm berbelanja kena pandai banding beza, tgk mana yg murah. Btw, daging kicap favourite cikla dulu. Tp skng dah tak makan dah...

    ReplyDelete
  17. This steak meat recipe looks delicious and easy to do. I will definitely try to nake this recipe. thanks for sharing!!

    ReplyDelete
  18. Masak kicap mmg fav liez. Tambah2 klau ayam masak kicap...mkn boleh bertambah

    ReplyDelete
  19. Semalam pergi pasar malam ada beli daging jadi... nak jugak masak kicap ha ha ha

    ReplyDelete
  20. sedapnyaaa, boleh cuba lepas nie. bahan2 pun mudah cari :D
    thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  21. Senangnyer. Apa kata SA masak and Rawlins datang makan je? Haha. Rawlins tak pandai masak. Haha

    ReplyDelete
  22. wahhhh kena cuba nih..terliur tgk daging

    ReplyDelete
  23. Bagi Kak Sue berbelanja kat mana pun tak pe, janji kita pandai pilih n barang tu semua elok, segar macam SA kata tu.. Amboi, sedapnya lah steak masak kicap nie SA..

    ReplyDelete
  24. adoi.. sedapnya kak.. rasa nak makan berkali-kali je bila tengok.. walhal TB baru je lepas makan ni.. tengok je gambar steak masak kicap ni terus terliur.. hahaha..

    ReplyDelete
  25. Looks yummy and made me feel hungry now la!! I love daging and especial when it cook in steak, it taste so delicious!

    ReplyDelete
  26. Sedpanya kak..nih yg buat nak cari daging tau

    ReplyDelete
  27. Biasanya yang masak campak-campak tulah yang sedap.. heheh

    ReplyDelete
  28. simple dan memang nampak marbelesss..terus laparrrr

    ReplyDelete
  29. ya allah lazatnya. berkeroncong perut ni tgk

    ReplyDelete
  30. Daging is one of my favourite dish.. ai is suka... luv it..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah