Thursday, February 8, 2018

Kecundang Akhirnya...

Hi korang..

SA down with fever, sebenarnya dari Rabu minggu lepas lagi..dh habis antibiotics tapi masih x elok malah makin worst...dengan stress batuk sampai tak boleh tido..mulanya SA bertahan sampai Selasa...tapi hari rabu 7hb mengubah segalanya...


SA terus rasa tak selesa..bangun juga pukul 6am nak pergi kerja..dah siap SA rasa lain macam sangat sampai muntah air dalam kereta...terus pergi klinik area Bandar Baru Sg Buloh..doc tak ada..then pergi klinik kat BRP...masa ni la kesabaran teruji sangat...Doc tu check BP SA terlalu tinggi..dia pressure SA suruh pergi hospital katanya SA alami Hypertension Emergency..dia suruh rehat sekejap 10-15 min..SA dengan batuk dan pressure terus rehat sekejap..ada la budak2 ntah anak sesapa kat klinik tu berlari sana sini jerit-jerit dan buat SA makin stress...last-last doc panggil masuk semula...turun sikit darah SA tapi masih tahap tinggi...then dia bagi SA makan ubat turunkan tekanan darah..dah makan tu SA rasa kebas badan... especially dua-dua tangan SA..hati rasa tak tentu arah...tapi SA bertahan je dulu...sebab dh malas nak bertekak..SA cuma perlukan ubat dan nak MC utk rehat serta tidur...semalaman tak tidur kan..Doc tu cakap tak boleh..SA kena pergi hospital jugak sebab kalau tak buat macam tu dia dh langgar peraturan kedoktoran..sekali lagi check BP SA...tekanan turun mendadak 140/80..SA ambil surat referral yg dia sediakan tanpa sebarang ubat atau MC yg di bekalkan...
Pasangan SA decide nak bawak ke klinik lain lepas uruskan hal kerja dia yang urgent. Kesian dia..terpaksa lambat ke tempat kerja sebabkan doc tu...tak tau la doc locumn atau memang doc klinik tu..Sa dh malas nak peduli sebab keadaan SA dah tak tentu arah..lepas selesai hal kerja SA terus di bawa ke klinik biasa yang SA pergi...semua ok..doc tu yang biasa SA jumpa sebab ubat sebelum ni dari klinik tu jugak...dapat MC 2 hari, tular antibiotics sebab tekak SA masih bengkak dan bernanah..then dalam kereta cuba lagi makan ubat..sayangnya muntah pulak..habis semua makanan dan ubat yg SA makan keluar semula...dah muntah tu baru rasa lega walaupun kepala masih berdenyut-denyut..biasa la bila doc klinik pertama pergi pagi tu pressure SA akan teringat-teringat...kepala makin berdenyut...beli roti..makan roti kat rumah..telan ubat dan SA terus lelap sampai pukul 6.30 ptg semalam..ya allah teruk betul SA rasa...tak pernah rasa macam tu..doc tu agaknya tak tau kot kalau lagi pressure pesakit..lagi tinggi tekanan darah tinggi..referral letter tu SA buang terus sebab SA tau sebab SA x tidur semalaman..dengan batuk teruk..tekanan darah memang tinggi...nak plak SA mengalami masalah hormon..tiap kali period SA akan mengalami darah tinggi...memang sebelum ni doc suruh SA mula ambil ubat darah tinggi...SA tak nak bukan sebab mengada...sebab bila makan ubat darah tinggi..nafsu makan SA naik mendadak...berat badan SA naik mendadak..
Hari ni SA dah ok..dah rasa biasa cuma batuk masih ada..SA masih MC.
2 hari MC untuk tahun 2018...aduhai...tiba-tiba jatuh sakit pulak..memang SA tak sangka la dapat pressure sampai macam tu sekali...lepas ni nak monitor tekanan darah tinggi...tak suka la rasa x tenteram ni..masih terngiang2 kata-kata doc tu semalam...rasa nak menangis semua ada... definitely SA x kan pergi dah klinik tu..biarlah pergi klinik yg sekarang sebab doc professional dan ubat pun bagus walau agak mahal...

Doakan SA sihat ye korang....

20 comments:

  1. smoga cepat sembuh SA....bila xsihat ni mmg stress...rehat la..bykkn minum air..oh kalo period darah tinggi ye...kalo dh start mkn ubat darah tinggi mmg kena control pemakanan

    ReplyDelete
  2. Speedy recovery SA. Cikla pun baru ok demam ni. Mmg lemah sungguh. ..

    ReplyDelete
  3. Get well soon kak SA, rehat cukup cukup okay :)

    ReplyDelete
  4. cuba try minum lemon suam untuk hilangkan batuk tu , last year pun saya kena batuk 3 minggu hari2 minum lemon suam..Alhamdulillah ok , hope SA cepat sihat

    ReplyDelete
  5. Get well soon SA. Anak-anak akak pun tumbang dah sorang sorang. Biasanya mak ambil giliran last sekali. Harap-harap semua cepat shiat.

    ReplyDelete
  6. Moga cepat sembuh kak SA musim orang sakit sekarang. Rest cukup-cukup

    ReplyDelete
  7. ala sian kak long..rajin2 makan ubat & get well soon!!!!! take a good care of ur self!!!

    ReplyDelete
  8. take care kak, akk kene rehat byk ni. Jagn byk fikir

    ReplyDelete
  9. try dapatkan 2nd opinion di hospital kak.. apapun get well soon ye

    ReplyDelete
  10. Semoga didikurniakan kesembuhan dengan kadar segera.

    Mrs. A pulak baru masuk tahun baru 2018 dah dapat MC 14 hari huwaaa..waaa.waaaa...

    ReplyDelete
  11. get well soon kakak....banyakkan minum air kosong ya kak..Jangan lupa makan ubat ya...Akak rehat lah dulu ya.

    ReplyDelete
  12. Semoga cepat sembuh.
    banyakkan minum air kosong/mineral

    ReplyDelete
  13. Moga cepat sihat SA..tak pe, ada MC tu..rehat la kat rumah..kadang badan ni penat bekerja..tu yg keletihan melampau smpai effect kesihatan..

    ReplyDelete
  14. Semoga cepat sembuh ya SA, take care..

    ReplyDelete
  15. Get well soon kak SA.sekarang nih ramai tak sihat.termasuk lah saya kak

    ReplyDelete
  16. Get Well soon akk....
    skrg ni musim panas..take care

    ReplyDelete
  17. Jaga kesihatan sis, musim sekarang ni mudah sangat dapat jangkitan batuk dan selsema

    ReplyDelete
  18. kena extra jaga kesihatan sekarang sebab cuaca pun tak menentu.

    ReplyDelete
  19. ai baru masuk kerja lebih on off dua minggu cuti sakit.. huhuhu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah