Monday, February 12, 2018

Santai- Santai Ahad Dan Rezeki Tak Di Duga

Hi korang....

Petang semalam SA decided nak pi Guardian sebab ada jualan murah untuk product kosmetik kan...dalam hati sure ramai giler nanti ni...so cari la Guardian yang rasa- rasa tak ramai orang...SA ajak Abah, Mak ngan Dania pi Giant Hypermarket Senawang dengan harapan orang tak ramai..hurm...non hadonya...ramai giler yang berkerumun kat area kosmetik sampai SA tak leh menyelit pun..siap kena tolak lagi...bengang nyer pasal SA borong 10 botol shampoo rambut buat stok SA dan Dania...hambik....beli shampoo RM100 lebih..pelik Mak SA tengok..nak buka kedai ke katanya...hahahaha...ikutkan takde la rasa emosi sangat..emosi tak dapat selit nak tengok apa yang best je...pas tu masuk giant jap sebab mak nak cari t-shirt besar2 yang dia boleh pakai..Mak SA dah gemuk sebab ubat..so semua baju2 dia dah tak muat. Kesian plak tengok dia..so semalam layankan dia je la...

Lepas maghrib macam tu kami keluar dari Giant terus pi lepak kedai mamak..lama tak lepak..masing- masing malas nak makan kat rumah...laaa...kedai mamak aje ke..sorang nak makan mee mamak, sorang nak makan roti canai...erm..mamak la jawabnya....paling happy sapa lagi...korang tengok gambar pun tau sapa kan....


Selfie anak beranak..


Atuk yang ensem tengah selsema tu...kesian atuk berjangkit ngan mama...

Tengahari semalam plak..SA gigih siang ikan lebih dari 50 ekor..Ikan tilapia abah pancing...murah betul rezeki semalam..abah cakap asal dia letak pancing je mengena ikan...dari sekecik- kecik ikan sampai la yang besar macam korang tengok dalam gambar tu ha...itu yang kitorang dah asingkan yang besar- besar..yang kecik2 tu menduga iman betul nak siang sebab ada antaranya masih hidup..yang kecik-kecik biasa abah tak amik tapi kali ni abah ambil sebab cucu- cucunya suka..goreng garing2 kan..sedap diratah..atuk sayang cucu kan...nak kata apa lagi...peti ais kat rumah tu dah penuh dah dengan ikan...


Seronok tengok ikan banyak- banyak...nak plak yang fresh macam ni...kalau dapat salai pas tu masak lemak cili api campur belimbing buluh atau pucuk ubi....huiiii.....sedap...goreng ke...bakar ke...sedap giler ni....

Alhamdulillah..kata orang rezeki tak salah alamat kan...kalau allah nak bagi rezeki guna umpan apapun insyaallah mengena...abah semalam guna umpan lumut jer katanya...tak tau la SA macam mana rupa umpan tu..selalu dia guna cengkerik je...kaki pancing pandai la bab umpan- umpan ni...petang semalam dia nak pergi memancing lagi...SA tak bagi...SA suruh dia rehat sebab dia selsema dan batuk...peti ais pun dah penuh..mana nak letak kalau bertambah lagi ikan kan....nak buat apa ikan banyak- banyak tu...biasa abah akan jual kat adik beradik dia...siap siang dan bersih...dapat jugak abah sikit pendapatan..abah kan dah pencen.....

33 comments:

  1. Rezeki tak pernah salah alamat. Pastikan alamat yang diberi itu betul siap dengan poskodnya.

    ReplyDelete
  2. byk nye hasil pancing tu SA..gemok2 plak tu..dpt masak ngan ikan fresh gitu sedapnya

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah tak dapat make up dapat makan ikan lagi sedap kan.

    ReplyDelete
  4. Ana kalau talapia goreng garing je kak. Lepas tu letak kicap dan perah limau. Dah cukup sedap dah tu.

    ReplyDelete
  5. betul rezeki tu memang tak pernah salah alamat, hehehhe, selalunya rezeki ni mesti hadir waktu kita tengah bersedih... pengubat jiwa lara... heheheee

    ReplyDelete
  6. Rajin Abah SA memancing. Hobi dia memang mendatangkan hasil sungguh. Beli syampoo byk byk..I can understand you. I pun buat camtu if mumrah. This is one way for us to save too. Bukan sebab kaya but yang penting jimat!

    ReplyDelete
  7. Fuhhhhhhhhh... Mmg btl sgt ni rezeki kak. Puas oi makan.. Kenyang.

    ReplyDelete
  8. menmancing...!! bapa saya pun minat memancing.. tapi paling dia suka waktu malam.. kadang join sekali memancing dengan bapa malam-malam.. hehe.. hasil pun terbaik.. btw.. it was nice dapat join sekali dengan hobi orang yang kita sayang kan.

    ReplyDelete
  9. betul tu..rezeki allah.Usaha jer selebihnya.. terliur la tengpok SA sarankan resipi ikan tu..nanti jangan lupa letak resipi ya.

    ReplyDelete
  10. Wah there's at of fish and for sure gonna be your humble rezeki. I wonder what will you cook.. please share with us the

    Racheal

    ReplyDelete
  11. wah... rezeki tu kak! dengan akak cakap masak lemak cili api tu terus buat saya rindu masakan mak saya. haha. tak sabarnya nak balik kampung!

    ReplyDelete
  12. Waaaaaa, nampak segar-segar betul ikan talapia tu. Ini kalau bakar then ratah dengan air asam sedap. Tak pun goreng kasi garing.

    ReplyDelete
  13. Wow! Segarnya ikan ikan tu.. jom santai... mestilah sedap...

    ReplyDelete
  14. Wahhh.. ikan ni la nampak kat fb semalam kan. Mmg fresh.. tengok mcm tu je dah boleh terbayang mcm mana klu goreng... goreng pun sodap! hehee.. puas makan bnyk2 mcm tu.. berbaloi dan meriah! :)

    ReplyDelete
  15. Bestnya memancing lagi-lagi kalau dapat ikan! aida rajin jugak ikut member pergi memancing tapi slalu blik bawak ikan kecik-kecik hahaha..

    ReplyDelete
  16. Sedapnya... dapat yang fresh, memang fav Bonde Talafia goreng garing-garing sira cili api, salai msk lemak
    pon sedap

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah rezeki. banyak tuu. memang sedap goreng garing-garing ikan tilapia tu.. baru je siang tadi makan hehe. meratah je la kejenye.

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete
  18. Banyaknye sampai 50 ekor. Rezeki sungguh tu. Mesti sedap buat goreng pastu makan dengan nasi putih panas panas

    ReplyDelete
  19. tak pernah lagi lah talapia tu kita buat masak lemak or bakar.selalu goreng garing² je...

    ReplyDelete
  20. Ayu cukup suka dapat ikan fresh2 macam ni. Ada jer idea nak masak apa. Tapi goreng pun sodapp jugak ni hehe

    ReplyDelete
  21. Liez xsuka mkn ikan darat sebenarnya... tp hr tu adik ipar masak ikan talapia dengan cekur... pwrghhh sedap.. bab menyiang ikan mmg liez xsuka.. ikan kecik2 ni lambat la nak siang

    ReplyDelete
  22. Ema pun terjah juga guardian..rebut sale..sampai pergi dua guardian lagi...paksa suami bawa...hehehe..banyaknya ikan..murah sungguh rezeki.

    ReplyDelete
  23. Fuhh 50 ekor tu, banyaknyaa. Syok dapat makan ikan fresh :)

    ReplyDelete
  24. Seronoknya SA mancing dapat ikan banyak macam nie, jimat dah kan tak payah membeli, fresh pulak tu..

    ReplyDelete
  25. Uikkkk...bila SA cakap pasai ikan tu...salai n masak lemak cili api letak belimbing buluh...perghhhhh mencecer air liur dibuatnya. Nanti bg alamat rumah boleh...nak gi singgah makan..hehehe

    ReplyDelete
  26. wah...ini kalau mgoreng masak berlada ni ...peh!
    makan nasi panas...memang terbaik...

    ReplyDelete
  27. Fiza pergi Watsons Tesco ngan Seremban Centerpoint tak dapat grab apa sebab dah habis.tester je yg ado pun.kecewa!

    ReplyDelete
  28. rambang tengok ikan.. bestnya tengok kak SA balik kampung.. ni kalau duduk bandar asyik makan ayam je, jemu lak.. dapat ikan dapat bakar panas2 fuhh.. sedap

    ReplyDelete
  29. tak dan nak serbu watson ke, guardian ke..sibuk benor minggu lepas..

    amboi, meriah ikan2 abah SA dapat..rezeki tu..tak yah nak beli..gi pancing je, dpt ikan berlambak..save bajet..hehe

    ReplyDelete
  30. Banyaknya ikan kak SA.tuh mahu seminggu punya minum tuh.hahaha

    ReplyDelete
  31. Memang betul-betul rezeki dapat ikan sebanyak tuh, Alhamdulillah

    ReplyDelete
  32. Perghhhhh ikan2 tu mmg sedap betul la kak..
    Fav kita ikan

    ReplyDelete
  33. banyak betul ikan. Murah rezeki . Goreng pun sodap

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah