Wednesday, October 2, 2019

Makan- Makan Dari Tengahari Bawak Ke Malam..

Hi korang...

Ok entry ni lebih kepada nak cerita bab makan- makan Sabtu tu dari makan tengahari membawa ke malam...bukan main lagi Kakak Dania nyer celebration kan...hahaha...tu yang dia bengang jer tu...seronok apa makna..makan..dan makan..nak plak semua pun suka makan..mama dia jer yang makan sikit je...bukan sebab ayah dia ada mama malu..takdenya..sebenarnya selera tu takde sebab mama sorang yang masak kat dapur..settle masak diorang pun sampai..SA memang jenis macam tu la korang...kalau SA masak memang SA takde selera nak makan...lepas semua dah makan or dah balik baru sibuk nak makan..tapi masih menjaga portion makanan yang SA oleh ambil la...takde la makan banyak..suku suku separuh je..masih amalkan macam tu...tak berubah pun...

Jom tengok apa SA masak...


Ayam mask lemak cili api..


Ikan tilapia goreng berlada


Ayam goreng


Kangkung Ikan Masin


Popo Corn Chicken


Ulam salad


Petai, Kerdas dan Timun Tikus


Sambal belacan..

Itu untuk makan tengahari...part malam plak kami buat Oden di rumah...haaaa...yang ni best..mak abah pelik apa bendanya Oden tu...bila cakap stimboat baru diorang faham hahaha....tapi as orang tua for sure nak makan nasi kan...abah makan jugak la skit...


Udang harimau adik SA beli


Cendawan Enoki


Dried mee


Assorted steamboat choice


Bok choy


Pes Asam Pedas Adabi


Perencah Tomyam Adabi




Seronok main masak2 kat luar rumah


Adik beli gak otak- otak kempas yang sedap giler


Dua Biras ni jadi tukang bakar...


Rasa teringin lagi la...


Yeay dah siap...dah boleh makan


Udang yang lebih depa pi bakar plak...besar2 udangnya..puas makan...

Lepas ni SA kena stop makan seafood dah ni...asyik makan seafood je lately...puas ku tahan tekak ni ha...dah la 30hb ada check up..kang naik plak uric acid ngan kolesterol...risau dah ni...memang dah start x amik dah udang ke..ketam ke..badan pun dah hampir 3 minggu tak de serangan gastrik atau Gerd lepas amalkan suku suku separuh...sayur dan buah memang amik hari- hari...badan pun dah tak sakit2 dan dah tak sakit belikat dah...dah sedap dah badan....Dah lama tak rasa sedap badan macam ni...Sebenarnya ubat yang paling mujarab bila sakit adalah..menjaga pemakanan dan cukup rehat..

Tak percaya?

Cuba korang buat...jangan stress2 selalu...yang penting jaga makan....



14 comments:

  1. pergh..sdap tu kak..kna plk mkn ramai2..bertambah la jawabnya..:)

    ReplyDelete
  2. wah!! meriahnya celebration dengan makanan. malam tu ada oden pulak. saya pun suka oden! haha trend zaman sekarang kan..

    ReplyDelete
  3. Puas hati...seharian makan2..meraikan anak dara..

    ReplyDelete
  4. wah...sedapnya..bnyk tu makanan. dah lama tak makan otak2

    ReplyDelete
  5. Bila badan sihat rasa ringan sikit nak bergerak, kan

    ReplyDelete
  6. Banyaknya SA masakkk. Ya Allah lama la tak nmpk kerdas/genuak tu. Fav tuu heheh sedapnyaaa. Terasa mcm dlm mulut dah ni. Siap buat oden bakaq2 bestnyaa. Meriahhh . Tertake careee

    ReplyDelete
  7. sodap2 menu makan seharian SA tu. Tapi betul lah kata SA, kalau jaga pemakanan, rest cukup.. inshaAllah everything will be fine

    ReplyDelete
  8. Yang lastu tu memang Sha sokong.. jaga pemakanan dan rehat yang cukup.. badan mesti okay..

    ReplyDelete
  9. baekkk kakak! kena jaga pemakanan dan cukup rehat! rasa macam nak stop dah la food review buat sementara waktu...huhuhu...rasa macam badan da naik gila dan perut da mula meragam bila terlebih makan

    ReplyDelete
  10. sedapnya semua menu tu kak. seronok makan beramai-ramai..biasa memang macam tu kak. yang tukang masak dah siap makan memang kurang rasa nak makan tu. dah lama baru rasa selera.

    ReplyDelete
  11. Perghhh sedap tu SA! Dah lama tak makan camtu #iteringinu

    ReplyDelete
  12. meriah!! masak mkn ramai2 seronok..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah