Tuesday, October 8, 2019

Siapa Makan Pau Buang Kulit Dulu?

Hi korang....

SA bersiaran hari ni update blog dalam MRT as usual setelah semalam takde mood..mood tunggang langgang atas masalah peribadi skit..takpe la benda dh berlalu dan SA nak start hari ni dengan happy walau masalah masih belum settle...SA ni bukan boleh stress kalau stress nanti sakit datang balik..baru je nak sihat kan..so eloknya tak yah fikir dah apa masalah...

Hari ni SA nak tanya korang..siapa kalau makan pau buang kulit luar dia dulu macam SA..reason kenapa SA x tau la sebab SA ikut abah SA makan pau mesti buang kulit dulu...lepas tu baru makan..SA kalau beli pau memang suka pau kacang merah...x pernah lagi makan pau kari ayam ke, pau kaya ke..dulu masa kecik2 mak SA rajin buat kuih..antaranya pau la...mmg mak akan buat pau kacang merah atau kacang hitam..sedap betul..masa tu pau xde la besar macam sekarang...kecik2 comel je...


Coconut shake special RM3.90 request by Dania...orang x habis PT3 so dia duduk rumah ulangkaji pelajaran


Pau kacang merah & pau kayauntuk abah


Buang kulit dulu baru makan


Tanya gak kat abah apesal buang kulit pau ni dulu sebelum makan...abah cakap arwah nenek SA dulu makan macam tu sebab tu dia pun ikut..laaaa...x kan satu keturunan buat benda yg sama kan..SA nak gak tau kenapa..kebiasaan memang buang kulit..sebab x sedap ke..isi lebih lembut lebih sedap makan ke kan...xde sebab specific ni..dh 41 tahun hidup masih x tau the reason why....kalau korang tau kenapa beh la share kat ruangan komen...SA x jumpa jawapan yang dicari...ada ada kawan-kawan cina pun makan pau buang kulit luar dulu....

41 comments:

  1. Sha buang kulit dia kalau keras.. kalau lembut makan terus.. hehehe

    ReplyDelete
  2. haha...saya ikut keadaan...kadang terus je makan. kalo rajin memang buang dulu kulit dia. sebab tengok atok selalu buat. hehe

    ReplyDelete
  3. Hahaha SA sama macam Emak Sis, makan pau buang kulit dulu..tapi memang orang cina ramai buat macamtu...Sis dulu buat gitu gak, tapi lelama malas, terus ngap jee hahahaha

    ReplyDelete
  4. pernah nampak juga org buat gitu, tapi dana bedal je kak hehehhe...

    ReplyDelete
  5. Ammi tak...ammi belasah je semua, mujur kertas lapik bawah tu ammi tak telan sekali hahahah

    ReplyDelete
  6. ok kita tak gang hahaha. sebab i makan pau i bedal je tak buang kulit luar. Pun tak tau kenapa ada setengah orang makan pau buang kulit luar.. nak jugak tau kenapa.. Tapi inti kacang merah tu kita sama taste. Especially pau yikmun.. sedappppnyaaaa.

    ReplyDelete
  7. cik nor makan macm tu jer..haha..sayang kalau buang kulit..:)

    ReplyDelete
  8. Klu kulit tu lembut, mkn terus ja tp klu kulit tu keras dh wajib buang kulit pau tu...mkn panas2 sedao pau tu 😋

    ReplyDelete
  9. hahahha dr dulu wonder tp rasnya dh dpt jwpn kak sbb luar tu possibility err kotor kot hahahaha tu yg buang la HAHAHHAHA jwpn bapak sy ni

    ReplyDelete
  10. Suami akak pun suka buang kulit pau..so akak ckp la bkn mcm kulit durian pun nk buang2..

    ReplyDelete
  11. mmg buang juga kulit baru mkn rasa lebih lembut hehe

    ReplyDelete
  12. Saya buang juga kulit sebab rasa geli kalau tak buang hahahha. entah dari kecik memang tengok orang buang, kita pon terpengaruh

    ReplyDelete
  13. Kalau pau dulu2 tu makan je dengan kulit. Tapi pau yang 24 jam mood dalam steam tu memang buang kulit. Ni pun ikut laki. Hahaa..eh kita pun hanya makan pau kacang merah. Dulu2 suka gak pau kelapa dan kaya. Tapi la ni kacang merah je. Yang lain tak boleh masuklah..

    ReplyDelete
  14. tak pernah pulak buang kulit. biasa ngap terus je. hihi

    ReplyDelete
  15. Zumal pun kekadang buang sebab dulu tengok arwah tokwan buang kulitnya. Zumal buang kalau pau dah lama, sebab kulitnya dah keras

    ReplyDelete
  16. eh Kak SA kok buang kulitnya ?? saya plaing suka kulitnya kot. dalamnya xberapa suka tp kulitnya best. terbaliklah kita kak SA

    ReplyDelete
  17. Rawlins tanya kengkawan yang makan sebegitu - dia kata sebab takut orang dah pegang pau dia, maka dia buang semua kulit. Rawlins bagitau - kan dah stim semua maka takde le kesan tu dah. Hahaha. Rawlins telan je kulit pau. Hik hik

    ReplyDelete
  18. sama! mak pesan buang kulit takut orang buat pau tu ntah pegang apa-apa masak buat pau. hahahha. alahai sedapnya kalau dapat pau and coconut shake petang-petang ni.

    ReplyDelete
  19. Hahahaha ala comelnyaaaaaaa. Macam baby cousin kita dia tak kopek dulu sbb dia mmg semua benda nak kopek. But kita kalau pau tu dia mcm keras semacam ke baru kopek tapi selalu kita ngap je terus. Ni ngidam pau niiiii!

    ReplyDelete
  20. Kinah ikut keadaan. Kalau kulit dia keras memang buang kulit luar. Kalau baru beli terus ngap je kak hehe

    ReplyDelete
  21. kadang2 buang kalau pau dah sejuk kulit dia macam liat sikit kan, kalau pau panas-panas dia lembut makan je SA hehe :)

    ReplyDelete
  22. Wak buat tu.
    rasanya lebih lembut dan gebu.

    ReplyDelete
  23. oh yeke? mek tak pernah kopek kulit pau. haha. terus makan je. lagi lagi kalau pau cendawan. kalau kopek tak nampak la pulak cendawannya.

    ReplyDelete
  24. Kalau lia makan sekali dengan kulit pau tu je sebab dah sedap kan.

    ReplyDelete
  25. Kadang2 je buang kulit pau. Nampak kulit macam sedap makan, nampak tak sedap marina buang. Haha

    ReplyDelete
  26. Saya makan seklai je kak.. Buang lapik dia jela.. Pernah sy tengok orang yabg nak makan pau dia buang kulit dulu. Lain orang lain cara makannya kan kak. Lama tak makan pau

    ReplyDelete
  27. Kalau saya ngap je terus. Buang lapik kat bawah tu je. So, tak tau la kenapa ada yang buang kulit tu. mungkin sebab pau dulu2 keras sikit kot. pau sekarang ni kebanyakan gebu gebas dah..hehe

    ReplyDelete
  28. selalu saya makan je semua, kalau kulit keras je saya buangkan. pau sedap, tapi dah lama la saya tak makan gara2 diet kan. hihi

    ReplyDelete
  29. Saya pun buang kerana ikut tabiat Mak saya yang akan pasti membuang kulit pau sebelum makan. Saya tanya Mak, kenapa kena buang? Mak pun tak tahu kenapa kena buang, lantas saya pun tak tahu kenapa kena buang, maka sampai sekarang buang je tapi tak tau kenapa. Hahahaha

    ReplyDelete
  30. Hahahahah. Comel jer makan pau buang kulit. Lagi lembut makan macam tu kan hehe

    ReplyDelete
  31. Tak pernah buang kulitnya. Suka kulitnya adalah. Hehe. Tapi anak2 kadang suka suruh buang kulit, maybe sebab keras.

    ReplyDelete
  32. Saya tak pernah lagi makan pau yang dibuang kulitnya. Memang terus makan macam tu je.

    ReplyDelete
  33. Kami pun sama SA..klu makan pau mesti kena buang kulit..hehe..1 keluarga buat mcm tu..
    kami suka pau kacang hitam...

    ReplyDelete
  34. Saya pun buang kulit pau kalau makan pau... Geli sebab terbayang masa orang pilih-pilih tu dia pegang-pegang... Hehehehe... Alamak, kalau camni, kuih lain pun kena la buang kulit kannnnn... #ocdkudahtriggered

    ReplyDelete
  35. ada kala bila beli pau kulit luar dia keras or terlalu kering. so sy kalau rajin sy buang. kalau sy mkn mcm biasa... mungkin hal ni sama mcm org mkn roti. dia tak mkn roti lapisan paling atas atau kulit roti... rasanya laaa

    ReplyDelete
  36. Uish. Kulit dia la sedap. Liat2 gitu. Itu la kelebihan makan pau. Kalau makan dalam saja, baik beli roti gardenia, letak jem. Sama je rasa 😅.

    ReplyDelete
  37. kita tak pernah buang kulit dia...hahahahah..makan je terussss

    ReplyDelete
  38. Kak Sue pun makan macam tu jugak tapi tak tau kenapa.. hahaha.. ikut ja lah tengok orang dulu-dulu semua makan macam tu..

    ReplyDelete
  39. Saya makan terus je, SA..tapi penah nmpk org buang dulu kulit pau..saya pulak jadi serba salah sbb confuse ptt kena buang dulu ke apa kulit pau tu..hehe...

    ReplyDelete
  40. JM pun makan buang kulit dulu..reason? tak de apa2 reason cuma bila buang dia rasa lembut la..kulit tu mcm kering sikit

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah