Thursday, October 31, 2019

Keputusan Check Up 30 Oktober 2019

Hi korang...

Hari ni SA busy sangat..ye la semalam kan SA tak kerja dan on MC..keputusan SA check up semalam sedikit tak cantik..Lain2 termasuk Uric Asid dah cantik dah...cuma platelet SA tinggi dan white blood count pun tinggi...lagi sebulan SA kena check darah lagi sekali nak monitor platelet tu..SA ada juga tanya doc tu apa yang SA boleh buat untuk turunkan platelet darah SA ke normal..bacaan normal adalah dalam range 150-450 dan bacaan SA 467. Bahaya kalau bacaan platelet naik tinggi sebab potential darah akan cepat membeku..kalau makin tinggi SA kena derma darah.. White blood count plak untuk normal bacaan adalah 4.3 - 10.5. SA punya bacaan semalam 11.5. Compare ngan check up masa August..memang naik la..Doc cakap takpe jangan risau..jaga pemakanan, lebihkan exercise dan kena pastikan diri sentiasa sihat...lepas ni kena la SA monitor platelet SA kat klinik swasta je..kalau tak turun memang SA akan risau dan asyik fikir pasal tu je..


Result 30hb Oktober 2019


Result August 2019


Semalam doc cakap mungkin sebelum ni SA tengah tak sihat..sebab tu dia effect banyak...Uric Asid SA dah turun...yeay!!!berkat berpantang selama ni...kolestrol jahat plak sikit naik la..takde la naik tinggi...pun kena jugak jaga..sebab SA ada cheating gak makan sebelum ni...ye la..3 bulan berpantang kot..adakala tak boleh tahan kan...lepas ni kena la kuatkan semangat lagi...fikir nak elok dan teruskan banyak bersenam...

So kita jumpa doc sekali lagi next year 21 January 2020. 3 bulan doc bagi masa untuk SA jaga lagi dan kali ni kena tumpukan pada Platelet dan White Blood Count..SA kena pastikan SA sihat..

Bertabah la SA..walau result semalam bukan la tak bagus langsung..cuma kena lebih jaga la lepas ni...okey la...kita keep on focus semula la.....

20 comments:

  1. Alhamdulillah..
    semoga diberikan kesihatan yg baik selalu kak.. take care ^^

    ReplyDelete
  2. white blood count tu increase disebabkan food intake gak ke SA?

    apa2 pun semoga SA makin sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. White blood tu increase sebab SA x sihat..Khamis last week SA sakit perut bawak sampai ke hari ni..so mmg darah putih akan naik kalau kita sakit. especially kalau demam..

      Delete
  3. Semoga diberikan kesihatan yg baik.buat kak SA

    ReplyDelete
  4. Semoga makin hari kesihatan SA bertambah baik..

    ReplyDelete
  5. Kalau darah cepat membeku tu apa solution dia selain derma darah kak? Ada makan ubat sekali ke?

    ReplyDelete
  6. Semoga baik baik sahaja untuk akak. Walaupun doktor cakap tak perlu risau tetap jugak kena risau bab kesihatan kan.

    ReplyDelete
  7. Semoga cepat sihat kak. Jaga pemakanan dan amalkan gaya hidup lebih sihat. Heheheh. Semoga sentiasa dilindungi Allah.

    ReplyDelete
  8. caiyok caiyok SA..lebihkan exercise, SA.

    ReplyDelete
  9. semoga sihat2 selalu ... jom kalau free jogging sesama kat bukit s2 tu "̮ ƗƚɑƗƚɑ"̮ ƗƚɑƗƚɑ"̮ ƗƚɑƗƚɑ..

    ReplyDelete
  10. "kalau makin tinggi SA kena derma darah..." derma darah > kita derma darah kita kat orang lain...
    Term yang betul kat sini > "blood transfusion" > masukkan darah dalam tubuh...

    anyway, teman doakan SA sentiasa sihat dan di permudahkan segala urusan utk mendapatkan rawatan... SA dapatkan rawatan kat hospital mana ye? Teman nie dok berulang kat hospital je... SJMC nie dah jadi macam rumah kedua... :)

    ReplyDelete
  11. In shaa Allah, moga akk SA cepat sembuh seperti sediakala, jg makan akk tu tau...

    ReplyDelete
  12. Take care kak. Jaga kesihatan bebaik ye.

    ReplyDelete
  13. Kena lebih banyak pantang lah lepas ni kak ye. Semoga semuanya baik-baik dan dipermudahkan oleh Allah..Aaminn

    ReplyDelete
  14. alhamdulillah, moga lagi tiga bulan, result akan jadi lebih cantik...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah