Tuesday, October 15, 2019

Terlebih Makan Semasa Weekend, Kena Lebihkan Exercise..

Hi korang...

Hari ni dah 15hb dah...sekejap jer masa berlalu kan...tau-tau nanti dah nak masuk November...hari ni SA mood tak berapa nak bagus..hahaha...ntah apa yang bagus la SA ni kan...masih lagi SA nak bercerita kisah hujung minggu, bila hujung minggu je mesti aktiviti yang melibatkan makanan..hidup SA dengan makanan memang tak pernah terpisah kan...Ahad lepas abah buat nasi lemak...abah SA ni kalau buat nasi lemak memang sedap..dah boleh jual dah..bukan puji abah SA sendiri ye..tapi hakikatnya orang lelaki memang pandai masak..Abah SA pandai masak dari dia bujang dulu katanya..lepas kahwin ngan mak memang mak la yang masak..lepas mak sakit jantung  dan buat bypass 3 tahun lepas..Abah kembali memasak..masa tu abah dah pencen dah...sambal udang kat bawah tu abah jugak yang masak tau...sedap plak tu....udang tu plak udang fresh dari laut jiran sebelah rumah bagi..jiran sebelah rumah memang rajin ke laut...


As usual, suku nasi for SA dan condiments nasi lemak..no kacang sebab mak tak leh makan kacang...kalau ada kacang lagi superb...


Tengahari plak SA pi kenduri bertunang anak buah Pak Lang kat kampung..ikutkan malas nak pergi..tapi temankan mak jugak kan...lagipun adik Pak Lang dah jemput face to face hari tu...untung betul pergi sebab lauk catering dia memang best giler...


Suku nasi for SA, daging salai masak lemak cili api, salad dan sedikit sambal belacan....lauk daging salai tu memang sodap....

Memandangkan pagi dan tengahari dah makan berat macam hape kan...so petang pukul 5 Dania ajak brisk walk..kali ni SA jogging 3 round padang bola kat taman...dan brisk walk taman perumahan tu terus ke fasa 5, rumah SA fasa 4...sepanjang jalan lalu lorong lorong rumah orang sampai ke taman permainan yang biasa pergi tu...berjurai- jurai peluh SA...




Jogging pun pakai mekap x sempat cuci mekap sebba Dania dah bising dah..lambat siap katanya...


Setia menemani mama jogging and brisk walk..berjalan dia okey lagi tapi masih x berani jogging sebab kaki retak di bahagian buku lali awal tahun ni...masih belum pulih sepenuhnya...


Workout skit...


Cuba nak capai hujung kaki tapi x leh so..bengkok kan sikit kaki..


ntah apa nama senaman ni..tiru kat youtube...bleh la..asalkan workout


Dah settle...hari pun dah senja..cukup 2 jam dari pukul 5 petang sampai pukul 7 malam...


Penat?

Eh takde la penat sangat..tapi badan jadi segar la bila peluh dah berjurai keluar kan..ringan badan.. SA lebih pada nak sihat bukan nak kurus sangat pun..kalau dapat kurus tu satu bonus..ikutkan takde la SA gemuk mana..berat badan maintain 57 - 58kg..sejak amalkan SUKU SUKU SEPARUH ni berat badan SA konsisten..kalau terlebih skit mesti ada sebab atau SA terlebih makan...SA boleh tahan ke makan dalam amaun yang sikit macam 3S ni?Kalau sebelum ni SA tak jaga pemakanan kan..SA kerap kali sakit...lepas jaga makan ni SA jarang sakit dah..GERD SA pun semakin pulih walau belum sepenuhnya...semuanya SA jaga dengan disiplin..takde disiplin susah nak dapat result yang bagus..sekarang SA masih perlu turunkan 4kg lagi...dan SA juga dah start kira step berjalan SA dengan menggunakan apps kat hp..nak beli gadget blom ada masa nak cari..nanti dah jumpa gadget lagi accurate kan....

Jom korang..amalkan hidup yang sihat..diet bukan tak boleh ambil nasi, tetapi kurangkan portion aje..lebihkan sayur dan buah...insyaallah kita capai target kita...


20 comments:

  1. Insyaallah berjaya. Saya pun nak turunkan berat badan juga.

    ReplyDelete
  2. In shaa Allah, moga berjaya. Ya, nak diet bukan semestinya tak makan nasi langsung, cuma kena kurangkan jer.

    Saya pun kadang sehari makan nasi sekali jer. Yang lain makan macam roti dan buah-buahan.

    ReplyDelete
  3. Tunggu anak2 besar dedua orang tu baru boleh berlari balik.

    ReplyDelete
  4. hati2 lalu belakang lorong... kadang2 ada anjing!

    ReplyDelete
  5. Setuju.Nak sihat..kalau dapat berat badan ideal itu bonus.

    ReplyDelete
  6. walaupun nampak simple tapi sangat membantu senaman itu kan SA...

    ReplyDelete
  7. betul tu kalau peluh keluar bestnye la hai segar rasa badan..

    ReplyDelete
  8. Sedap-sedap masakan menu hujung minggu, jadi kasi bakar balik lepas makan tu kan! bagi peluh keluar mmg sedap rasa badan

    ReplyDelete
  9. Tuhan jadikan pasangan mak SA sebaik2nya...dia boleh mengambil alih tugas didapur dikala mak tak sihat..

    ReplyDelete
  10. ammi susah betul nak apply 3S ni. tangan tu laju je gi amik 1 senduk nasi hahah

    ReplyDelete
  11. bagus SA ada juga exercise...kita mkn je..exercise idok..camne ni hehe

    ReplyDelete
  12. Seronok nengok, lagi ada geng pulak..Sis kalu ada geng, memang menjadi gak, pergi Zumba tiap malam..ni geng Zumba semua tengah rehat...dengan Sis ko sekali berehat hahahah

    ReplyDelete
  13. wahh terbaik sis.
    done follow, nice blog

    ReplyDelete
  14. sedap lauk daging salai tu. sekarang ni memang kena jaga makan dan amalkan gaya hidup sihat. terbaik kak.

    ReplyDelete
  15. patutla body slim n fit..adehh..malas tul nak senam tapi nk kurus...mkn pun x terjaga..acaner huhuh

    ReplyDelete
  16. Betul tu..bila exercise baru rasa macam relung nafas ni luas aje, rasa segar dan fresh sebab oksigen dipam2 masuk ke dalam darah..

    ReplyDelete
  17. lamanya tak workout.. Rajin akak Workout..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah