Sunday, June 14, 2020

Makan-Makan Hari Raya 2.0

Hi korang...

Kenapa 2.0?

Ye kali ni sambut raya yang kali ke 2 memandangkan adik bongsu x balik dh 3 bulan kan...eh...eh...mengada betul dia balik je tido atas pangku Mak...x padan dh beranak pinak...mengada lebih...apapun meriah jugak la kali ni sebab ramai kan..sebelum ni awal raya hari tu kami 3 beradik je...adik lelaki yang kat Muar tu x dapat balik. Maybe minggu depan kot...

Mulanya memang x nak buat apa pun...tapi adik beli udang harimau nak buat rendang udang .lama x makan katanya...so layankan kehendak dia..Abah pun pi beli tulang selangka dan tulang gearbox..nak buat sup..cucu-cucu suka katanya...biat jugak lemang kukus sebab adik tak merasa hari tu..terpaksa plak abah balik kampung kejap ambik buluh....kalau tak memang x jadi la kan...rebus guna buluh lagi sedap dari sebelum ni rebus guna tin minuman..sebiji macam lemang bakar malah lagi sedap ..

Jom tengok gambar...


Cantik kan kejadian lemang kukus


Ketupat palas...


Sup gearbox tp yg ni tulang selangka


yang ni baru gearbox


Rendang daging + paru


Masak Tempoyak Daun Kayu


Ayam goreng mamak style untuk anak-anak


Rendang Udang


Cantik kan kejadiannya


Sedap je SA makan..x fikir pun kesihatan..haha..sesekali..

Seronok makan ramai-ramai..berkumpul macam ni walau x complete satu family lagi x de..nak kekalkan SOP katanya so maybe next week adik lelaki tu balik..x tau la masa tu adik bongsu balik ke x..SA balik ke x kan..sebab SA tengah mencari rumah sewa baru...weekend next week dh ada appointment dh..eh..ada sape-sape nak resepi rendang udang? kalau ada SA up nanti...mood tengah rajin ni....ni pun menaip entry ni lepas solat subuh tadi...mata dh tak nak lelap....nanti SA up ye resepi rendang udang kat next entry....

See ya next en

10 comments:

  1. Entry yang sedap mata memandang nama dia ni hahaha

    ReplyDelete
  2. Sama semalam balik kampung. Sana buat lemang yang dibakar. Ada sup tulang juga. Abah beli sate.

    ReplyDelete
  3. Sakit hati tengok ketupat palas tu.Aduh.Ngences.

    ReplyDelete
  4. 1st time tengok menu rendang udang, SA. share resipi pls..boleh try gak nnti..

    ReplyDelete
  5. eh akak nak cari rumah sewa baru, nak pindah ekkk

    ReplyDelete
  6. Semoga urusan cari rumah baru sewa baru dipermudahkan...mudah mudahan dapat rumah yg dekat dengan tempat kerja...,serta rumah yang selamat dan selesa didiami

    ReplyDelete
  7. Meriah juga raya 2.0. Fiza belum raya 2.0 lagi. minggu ni lah baru dapat balik kampung pun.

    ReplyDelete
  8. Meriahnyaaa macam macam makanan ada. Tempoyak daun kayu tu paling menggoda yee sedap betul nampak.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah