Friday, April 13, 2018

Dinner Di Amber Chinese Muslim Restaurant, One Utama Shopping Centre

Restoran Makanan Cina Muslim Best Di Petaling Jaya

Hi korang,

Rabu lepas SA berpeluang dinner di restoran makanan cina muslim sedap di One Utama Shopping Centre. Lama dah tak makan makanan chinese muslim. Ye..SA adalah pencinta makanan cina. Dulu dalam 3 bulan sekali mesti pergi makan kat Mohd Chan Chinese Muslim Restoran atau kat Adam Lai Chinese Muslim Restaurant. Tapi sejak sibuk dengan kerjaya dan dunia blogging dengan sibuk uruskan family SA dah lama tak singgah dah. kebetulan Rabu lepas SA ada urusan sekejap kat OU so tercari- cari tempat makan best sekali ternampak Amber Chinese Muslim Restaurant ni..yang kelakar SA tak tau nama dia Amber, ingat Mee Tarik Warisan sebab dalam menu banyak je nampak mee tarik..hahaha..sekali nak update Instagram tengok receipt memang lain la nama dia...tu la orang tua- tua cakap..pandang- pandang jeling- jeling sikit..main terjah jer kan....

SA suka suasana dalam restoran ni sebab  sangat cozy, bersih dan tenang jer..masa tu tak berapa ramai orang. Tapi lepas jer SA masuk dan dah order..aik..ramai plak yang masuk...semua nak early dinner kot masa tu...jom la tengok apa yang SA order dan sempat snap...

*gambar dari FB Amber Chinese Muslim Restoran*

SA dan family adalah pencinta itik..setiap tahun kalau raya memang akan ada menu rendang atau kari itik..biasanya kami beli kat kampung sebab ada kenalan abah yang pelihara itik...ramai takut, geli dan tak yakin makan itik sebab persekitaran reban atau kandang itik..tapi percaya lah..itik sangat sedap malah lebih sedap dari ayam.Tak percaya? kalau tak sedap takkan itik merupakan bahan yang menjadi pilihan dalam Masterchef Australia...kan? bukan main promosi itik...kalau dah tak leh makan nak cakap macam mana kan...kalau pandai masaknya sedaplah hidangannya...


Shanghai Marinated Duck RM30.63


Special Hand Pulled Noodle With Beef  RM21.09


Bahan- bahan untuk Special Hand Pulled Noodle With Beef


Braised Beef Noodle RM21.09.. didatangkan sekali dengan satay ayam 2 cucuk

Minuman plak kami pilih Fruit juice iaitu Orang Juice dan Watermelon Juice masing- masing RM7.31

Semua makanan kat sini termasuk GST dan tiada service charge dikenakan..untuk makan 2 orang SA dikenakan RM87.45..Murah dan berbaloi dengan hidangan yang sampai...portion besar dan memang tak habis...terpaksa mintak bungkus Itik tu...hehehe..banyak ko Itik tu..dah macam half bird dia masak...

* gambar dari FB Amber Chinese Restaurant*

SA suka..

SA puas hati..

SA rekomen kat korang...

Makanan  dia sedap....servis pun cepat...kakitangan pun sangat- sangat friendly. Bila kita tanya tentang sesuatu menu dan mintak pendapat SA memang puas hati sebab mereka well known..ada knowledge tentang menu dan dengan friendly bagi cadangan mana- mana hidangan yang selalu menjadi pilihan pelanggan.

Korang nak cuba?

AMBER CHINESE MUSLIM RESTAURANT
F337&F338, Level 1 @ Rainforest
New Wing
1 Utama Shopping Centre
Bandar Utama
47800 Petaling Jaya
Selangor
Tel : 03-7680 1020

SA bagi 4/5 Bintang......

35 comments:

  1. Nanti kalau ke area sini nak try la. saya memang enggemar makanan cina. Isnin ni mngkin leh singgah sbb ada event area sana. yeay

    ReplyDelete
  2. Sis pun suka jugak chinese food ni. Makanan diorg sedap2. Bolehlah nanti sis cuba makan kat sini..but not itik...hehehe

    ReplyDelete
  3. Chinese food memang sedap. Tapi hari pon boleh tahan juga. Kalau sekali sekala makan boleh lah. Tapi nampak sedap betul lah makanan-makanan ni. Kita pon baru belajar makan daging itik. Sedap ☺

    ReplyDelete
  4. yummmynya Special Hand Pulled Noodle With Beef siap dengan cili tabur tu

    ReplyDelete
  5. Fih nampak sedap semuanya. Harga pun ehemm agak tinggi juga tu.

    Teringat saya memori makan mee tu kt China tahun lepas. Portion dia memang besar

    Makan sorang memang tak habis.

    ReplyDelete
  6. Restoran cina Muslim memang best. Banyak menu yang best kita boleh cuba dan dijamin Halal. Hehehe. Kalau kat KL ni ruby pi Abdullah Chan je kak.

    ReplyDelete
  7. nampak sedapnya semua chinese cuisine ni..terliur nengoknye

    ReplyDelete
  8. ramai kata itik ni sedap tapi saya x penah makan lagi kak hihi

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap sangat semua tu kak SA. Teringin jugak makan dekat sini tapi tak pernah sempat lagi nak pergi.

    ReplyDelete
  10. Aduiiii time2 mcm nie lah terbaca entri pasalmkanan. Silap timing betul. Nmpk menyelerakan sgt. Thanks Kak SA suggestkan restoran nie. Jarang jumpa restoran chinese muslims. Lepas nie boleh lh cuba try mknn di sana

    ReplyDelete
  11. Saya suka masakan cina. Saya suka itik masak kelantan tu....haaa itik masak kerutuk. Masakan lain tak pernah rasa. Betul SA kata kena orang yang pandai masak itik ni. Kalau idak tak sedap. Boleh la try Amber pulak....

    ReplyDelete
  12. Oh dalam One Utama ke. Tak pernah tahu la pulak sebab bila pi OU mesti hilang arah. Hahaha. Bolehla cuba makan sini utk menu Chinese Muslim. Harga boleh tahan wooo. Standardla restoren dalam mall kan.

    ReplyDelete
  13. suka juga mkn kt restaurant chinese muslim...oh kt ou..tk prasan plak

    ReplyDelete
  14. tak pernah makan lagi ni..mesti sedap ni..terliur tgk ni..hehehe.

    ReplyDelete
  15. kami belum pernah lagi mkn kat chinese muslim ni
    tingin nak rasa masakan depa..nti tgu SA banjer kbaiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  16. Nampak syok dan bestnya makanan di sini.. boleh try try the foodie..

    ReplyDelete
  17. Pernah makan kat sini memang sedap. Puas hati dan sangat berbaloi

    ReplyDelete
  18. I will skip the duck because i am allergic to it..but all the beef noodles looks so good...i wanna try them all...heheeheh greedy is like this..but then again when it comes to yummy food one can never be tooo greedy

    ReplyDelete
  19. Syukurlah skrg ni semakin mudah mencari restoran cina muslim. menu pun nampak menarik tertarik semuanya!

    Jom sertai giveaway yg sdg berlangsung di blog Abam Kie? Terima kasih.

    http://www.zukidin.com/2018/04/spm-result-giveaway.html

    ReplyDelete
  20. Kalau makanan cina muslim ni pernah makan mee tarik sahaja buat masa ni. Boleh la makanan lain selepas ni. Nampak sedap

    ReplyDelete
  21. Restoran cina Muslim di Petaling Jaya best nih. Tempatnya bersih bikin senang hati berada disana ya apalgi banyak menu andalan

    ReplyDelete
  22. never try this food at this outlet yet... passed by many times and seems good business inside there.. will go and try on my next visit...

    ReplyDelete
  23. Sebagai pencinta makanan Chinese Muslim, saya kena datang cuba makan kat restoran ni nanti. Thanks recommend :D

    ReplyDelete
  24. Lia suka juga makan masakan chinese muslim restaurant sebab makanan dia berbeza skit kan dengan masakan melayu. suka mencuba dan explore food jugak. nanti nak cuba yang kak SA bgtau ni.

    www.liahasty.com

    ReplyDelete
  25. Liez paling suka mkn itik klau pergi ke chinese restaurant.hand pulled noodle pun sedap..boleh ajak husband g la..mmg fav liez chinese foods ni..

    ReplyDelete
  26. Sebut pasal itik, terus teringat Hari Raya.. tiap tahun balik raya mesti bawak balik rendang itik yang mak sedara dah bekukan.. hehehe..

    ReplyDelete
  27. Dulu pernah lah cuba masak itik salai masak lemak tapi failed. Terus jadi tak sedap dan auni muntah2. Masa tu terus berjanji pada diri sendiri taknak makan itik. Tapi bila tengok gambar2 ni especially marinated duck tu terus rasa nak mungkir janji...

    ReplyDelete
  28. I belum pernah cuba restoran ini lagi, the food looks good and price also reasonable. I think i can organize my department lunch there coz its halal and sedap juga.

    ReplyDelete
  29. nangis kita tengok gambar food kat blog Kak SA ni. woo~nak makan juga. dekat jb ni kurang la restaurant cina muslim macam ni, kat ipoh banyak.

    ReplyDelete
  30. We take sustenance for living Now and again this nourishment turns into our cerebral pain when some specific sustenances lead us to the condition of stoutness. city line deli philadelphia pa

    ReplyDelete
  31. sedapnya semua menu tu SA, nnti bolehla cuba

    ReplyDelete
  32. wowww sedapp betul tengok makanannya...

    ReplyDelete
  33. chinese muslim restaurant makanan dorang bnyk yg sihat2. bagus.. sedap pulak tu tngokkkk.

    ReplyDelete
  34. Kak Sue suka juga masakan cina, tapi Kak Sue tak pandai la makan itik. Nampak sedap aja..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah