Tuesday, April 3, 2018

Trip Jimat Genting Highland Last Part

Hi korang...

Kita sambung la entry part 3  dan last part plak..kalau boleh nak habiskan cecepat kisah trip ni....suhu kat dalam Snow World ni masa SA dan Dania masuk 6°c...giler sejuk kan..tp ada dua ke tiga orang pengunjung sama2 masuk..Chinese pakai shirt pants..x tau la acaner dia leh tahan dengan suhu macam tu..mula-mula masuk SA dan Dania ok lagi..ke sana..ke sini cari port yg cantik untuk bergambar..Dania lagi la..sampai battery hp kami kong...tukar plak ngan kamera biasa..hahaha..blom photographer official diorang kat dalam tu ada dalam 4 orang...
Semua 4 photographer amik gambar SA dan dania dan kami ada 4 receipt nak kena check gambar kat luar nanti...hahaha..giler banyak gambar 2 beranak dalam tu kat kamera official diorang...dah mana kami pergi, setiap sudut diorang sibuk datang halakan kamera...layan kan aje la.. kan?


Again gambar mama


Pemandangan memang cantik..dh macam real snow plak dalam gambar..


Masuk dalam igloo plak...


Suka gambar ni


Dh macam anak dara betul dh Dania ni..
Cepat sangat la kamu ni besar


Konon2 depan cafe


Masa ni mama memang dh tak tahan sejuk dh..gigil ngan jejari semua kebas


Selfie berdua lagi..selagi boleh


Konon2 penjual bunga dah macam pontianak plak...rambut panjang...


Area ni sebenarnya ada keluar snow dari atas tu..tapi tak nampak plak dalam gambar


Cubaan kedua


Mama suka gambar ni jugak...


Serius masa ni dah kebas segala sendi tau...padahal baru 30 min masuk


Bila sejuk perut lapar kan...tapi cafe ni tak bukak lagi...tunggu la kejap


gambar ni cantik tapi shaking plak...


Lihat la dunia...Dania berjaya masuk Snow World


Aucakkk!!!


cubaan bergambar guna timer camera


Ni pun guna timer..tak tau la kenapa jadi pink semua..


nak turun ke bawah dah...


Gambar ni okey sebab guna timer


berangan dulu la kakak...mama dah dapat duit EPF nanti mama bawak awak main salji betul...mak aiiii lamanya planning..dah kawin kot dia masa tu


Last pic dalam Snow World

Tak tunggu pun habis masa...ngam- ngam lagi 15 minit masa nak habis..kami berdua keluar...huiiiii...tak leh tahan sejuknya...keluar tukar segala baju dan kasut..then kami jalan- jalan lagi cari tempat makan...mak aiii..semua penuh...so decided turun ke GPO...lapar dah ni kan.....perjalanan turun ke GPO berjalan lancar..takde ambil gambar..kami lebih menghayati keindahan alam..hehehe...eleh...sebenarnya tgh charge battery hp..nasib baik bawak power bank...

Sampai la kami di GPO


Bergambar kejap depan Butik Coach


Mama plak depan Butik MK jenama fav mama


Dania dah sampai sini....


Mama dah kali ke 3 kat sini...

Lepas dah bergambar...

Lepas dah jalan- jalan...kami pun cari tempat makan...haih...GPO ni pun penuh restorannya dan kami pilih makan kat Oldtime Kopitiam..Boleh la..asalkan makan...Absolute Thai pun penuh...semuanya penuh la..even kedai kecik- kecik pun semua penuh...penangan cuti sekolah kan...takpe la...

Satu lagi...bila kita buat keputusan naik kenderaan awam ke Genting Highland, make sure masa dah sampai tu terus beli tiket bas pukul berapa kita nak balik..then manage time..silap SA sikit masa ni lupa beli tiket balik..tiket awal masa tu habis tinggal tiket pukul 3.30 keatas je..SA beli jugak la tiket tu tapi turun kat Gombak...boleh la..dia turun kat LRT Gombak kan...tambang pun RM3.90 je ke situ...ingat tu korang...dah sampai sebelum naik skyway ke atas GH, beli dulu tiket bas..lepas tu korang manage la time kat atas tu...

Total Perbelanjaan :

Seremban- KL (bas) = RM12
LRT  Pasar Seni - KL Sentral = RM1.30 x 2 = RM2.60
KL - GH = RM4.30 x 2 = RM8.60
Skyway = RM8x 2 = RM16
Total sehala = RM39.20

Skyway turun : RM8 X 2 = RM16.00
Tiket bas Go Genting : RM3.90 x 2 = RM7.80
Total : RM23.80

Perbelanjaan lain:

Makan Minum : RM100.00
Gambar dari official photog : RM150.00

Total perbelanjaan  trip ini : RM313.00 

Alhamdulillah...jimat banyak...



36 comments:

  1. Cantik gambar2 dalam snow world tu kak. Rasa macam dalam musim salji yang sebenar kan.
    Memang jimat sgt tu kak. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
  2. perkongsian yang menarik memang best sgt macam real snow

    ReplyDelete
  3. Gambar SA cakap jual bunga macam pontianak tu serius buat airah mengekek hahahaha.tapi gambar tu cantikkkk suka tengok semua gambar

    ReplyDelete
  4. woww jimat juga ikut cara sis berjalan ke Genting ni kan. Tak perlu beli belah sangat pun tak pa, asalkan dapat timba ilmu baru kan. tahniah dapat jimat

    ReplyDelete
  5. Bestnye tengok... Leya pun teringin gak nak pergi nanti..

    ReplyDelete
  6. Serius mmg jimat cara SA ... Yela sbb Genting Highland kan kawasan pelancongan.. Silap langkah mmg mhl la jawabnya kan... Bolehlah cuba cara SA berjimat ni.. Atleast dpt la merasa pergi tmpt yg best.. Hehe

    ReplyDelete
  7. Dah lain sangat snow world tu. Dulu kecik je rasanya. Bila nak naik genting ni.. macam dah lama tak naik.

    ReplyDelete
  8. Wah kak..untung kak dpt jimat mcm ni..saya pun tgh plan2 nak bwak anak2 ke GH..ingat nak stay 2N kat sana...sbb byk tmpt menarik kan

    ReplyDelete
  9. kakk, dah macam pergi oversea time winter dah kak suhu dalam snow tu. ainy xpernah lagi pergi sini nanti boleh masukkan lam list. boleh feeling2 berada kat oversea. hehe.

    ReplyDelete
  10. Bestnya snow world tu kak bleh fefeeling sejuk gituuu...paling best tgk kawasan2 gpo tu. Tak pernah jejak lagi kesana ni....geram geram nak p 😜

    ReplyDelete
  11. Terlebih jimat nih kak. Kalau saya pergi naik kereta entah berapa agaknya kan.dgn yol lg..minyak lagi..

    ReplyDelete
  12. Murah ticket bas go genting tu..dulu kat bentong ni ada je bas sampai kl sekarang xde dah..xsilap kat pekeliling ada lagi bas tu..jimat
    .

    ReplyDelete
  13. so long no visit genting highland d... kalau boleh jimat ok la..not bad for a trip..

    ReplyDelete
  14. Hebat. Walaupun sejuk camtu posing tetap nampak menawan. Lama dah tak p Genting. Bilalah nak ada masa bawak anak-anak jalan sini

    ReplyDelete
  15. wow...bestnya ! bila lah nak merasa ke sana pula...

    ReplyDelete
  16. best kan dapat jimat mcm ni. kat atas sana tu semua benda mahal. haha

    ReplyDelete
  17. okey tu, SA..tak la byk sangat perbelanjaan dia..jap nk tnya gambar dari photoG tu berapa keping?RM150..mahainyaa..haha

    ReplyDelete
  18. Bestnya kita pergi Genting Highland hari tu tak sempat nak singa Snow World ni dan juga GHPO hhuhuhu next time akan datang sekali lagi...

    ReplyDelete
  19. Bila la Kak Sue n family dapat pi sini, harap ada rezeki nanti. Alhamdullilah, jimat sangat SA..

    ReplyDelete
  20. Seronok layan gambar akak dengan dania.. anak2 irra nak merasa snow irra bawa g bukit cerakah shah alam. Atau best lagi kat icity..hehe tapi nanti lah bila2.. nak sampai kat genting highland tu ntah bila lah

    ReplyDelete
  21. lama tak naik genting. rasa rindu pula dan teringin nak pergi sini lagi. rasa last naik masa genting start reno...satu masa dulu

    ReplyDelete
  22. bestnya spent time together gether...jimat lak tuu....dulu, penah g genting drpd gombak RM20 naik bas ke cable car tu...termsk cable car kot....lama da tuu...10 thn yg lps....lama nya tak pegi genting..

    ReplyDelete
  23. Pasal aweks yang pakai short pant tu... depa memang tak sejuk kot... Masa teman pegi Amsterdam tu, suhu -2, depa kat sana selamba jerk pakai short pant...

    ReplyDelete
  24. dlu pi bw ank main snow sbb nk p overseas main snow btul tk tau bila..sronok die ...ada rezeki bole p main snow btul plak hehe..nk plak die tgk cousin br blk jepun main snow lg la die dok tanya bila nk p main snow...hehe..aritu ms pi GPO tk prasan la yg sign love mcm SA posing tu

    ReplyDelete
  25. tak mampu dah pergi Genting Highland pada musim cuti. Terdapat terlalu banyak kereta nak naik bukit dan boleh jam buat beberapa jam. Takut sgt.
    Eratuku

    ReplyDelete
  26. Seronoknya jejalan dengan anak dara. Rasa macam tak sangka dah besar dah. Mak dia pon muda lagi, Macam kakak dan adik p bercuti, memang jimat banyak lahh kalau guna public transport ye dak. hehe

    ReplyDelete
  27. dania macam anak dara tapi kak SA pun macam anak dara jugak :D

    ReplyDelete
  28. Cantik cantik gambar.bilalah dapat bawa anak anak datang sini pulak

    ReplyDelete
  29. Best nye tgk tiap gambar Tu, kebetulan hujung Bulan ni plan nak ke sana juga

    ReplyDelete
  30. bilaa la nak siap sepenuhnyaa ni

    ReplyDelete
  31. Wow bestnya! Cantik semua gambar-gambar tu SA. Ini yang buat kita nak pergi sana juga ni

    ReplyDelete
  32. Tak pernah cuba lagi naik sky way kalau ke sana..

    ReplyDelete
  33. lom ke GH lagi setakat ni, SA.
    tgk la nanti bebila mr.asben free.
    dia yg byk hal. tu la. ni la...

    ReplyDelete
  34. Hee last pergi Genting masa sekolah. nampak best pulak tgk gambar SA dgn dania hee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah