Tuesday, April 10, 2018

Menu Weekend Yang Panas...

Hi korang...

Ahad lepas panas betul kan? Melampau- lampau panasnya...SA sampai mandi banyak kali sebab tak tahan panas..pasang aircond pun serupa tak pasang..bila dah panas tekak rasa nak minum ajer la..kalau tak larat minum air suam minum air sejuk tak pun buat sirap..Ahad lepas SA kat rumah Seremban dan macam biasa aktiviti SA kalau balik Seremban adalah masak..dan masak...SA lebih selesa masak di dapur sendiri berbanding masak di rumah sewa. Kat dapur sendiri segala kelengkapan cukup..kat rumah sewa apa yang ada je kan...selesa pun selesa...
Berbalik pada cerita menu Ahad, SA decide buat sambal udang sebab nak habiskan stok dalam fridge...lepas tu terjumpa plak sotong sikit...erm..dari masak 2 menu kita campur sekali la udang dan sotong...maka jadilah sambal...sotong pun kecik- kecik so SA tak potong..masuk je bulat- bulat macam tu...

Jom tengok gambar


Sambal Udang & Sotong


Ikan kembung masak lemak cili api campur peria


Udang besar2 ni goreng biasa je sebab Dida dan Dania suka...


Terung goreng berlada..

Yes..anak buah SA si Dida tu ada kat rumah...bila SA ada kat rumah dia punya manja tu bukan main lagi..macam- macam mintanya...bodek kuat betul..hehehehe..kalau tak bodek tak dapat la apa yang dia nak...badan kus semangat..baru 4 tahun tapi badan dah macam umur 6 tahun..berat badan dah 21kg..ya allah bila tiba manja dia tu..dia nak bertenggek atas paha SA...huiiiii...rasa senget sebelah badan...sakit pinggang...memang terasa sampai hari ni sakit pinggang..

Well this week x tau la nak masak apa plak..SA akan balik Seremban Ahad nanti...tekak ni rasa nak makan Udang Galah...dalam masa sama rasa nak beli ketam plak..haih..sabar jer la...kena la cari salah satu...kalau dapat siput sedut pun sedap kan...ya allah....semua nak makan ni...kolestrol SA oii..kolestrol....

21 comments:

  1. Ya Allah...semua lauk di atas sangat menggoncang selera mak...

    Sedapnyaaa...

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tak sedap lauk SA, semua sedap-sedap.. lapar..

    ReplyDelete
  3. sambal udang + sotong..yummmm....terung berlada..eh smua la menu SA sodap ni..mmg cuaca panas

    ReplyDelete
  4. Yummy .... sedapnya ..... terasa lapar lak

    ReplyDelete
  5. sedapnya menu kak sa rasa nak berjiran jew sebab nampak ada sambal udang + sotong tu

    ReplyDelete
  6. ya allah sedapppnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. terliur habis nie.

    ReplyDelete
  7. wow...

    amat menyelerakan.

    boleh tambah nasi sepinggan dua pinggan nie

    ReplyDelete
  8. Bahaya betul blog ini. Asyik buat akak lapar saja. Habislah angan-angan diet akak. Habis baca blog terus pergi Dapur masak dan makan.

    ReplyDelete
  9. mmg pns nengok menu2 akak... pns perut trs lapo hahahhaha

    ReplyDelete
  10. lapar.. lapar.... lapar.. sabo je la tgk menu sedap2 gini hehe

    ReplyDelete
  11. Tengok masakan akk terus idea ting2 msi nk masak apa...kalau x alahai buntu nk msak apa

    ReplyDelete
  12. Sedap2 menu akk.. saya pn..kalau udang mesti buat goreng. Bdk2 ni suka udang goreng kunyit

    ReplyDelete
  13. Ya Allah banyak makanan...macam macam ada...udang tuh adoiiiii kak..

    ReplyDelete
  14. Terliurnyaaa tengok. Paling sedap sambal sotong dengan udang tu lah.

    ReplyDelete
  15. Alahai tengok sambal tu terus terasa nak masak esok..

    ReplyDelete
  16. Sedapnya udang tu lapar plak rasa haha

    ReplyDelete
  17. Semua menu tu ai suka tapi bab udang tu kena slow down dekat rumah sebab anak2 dah jemu makan.. huhuhu..

    ReplyDelete
  18. Allahu Akbar. masak lema siput sedut. sedap nyer.
    aida x reti nak uruskan siput sedut, SA. tu yg x pernah masak sendiri.
    dok beli ajer.

    ReplyDelete
  19. sambal sotong aida biasa masak.
    udang? jarang sgt.
    sebab aida & asben elergy dgn udang.
    makan lebih 2 ekor aje, gatal muka!!!

    ReplyDelete
  20. hehehe untuk tah la berapa kali. asyik terliur je tgk masakan semua ni.terung goreng berlada tu aih leleh tengok hee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah