Saturday, July 25, 2020

Masker Muka Mudah Dan Murah Cara SA...

Hi korang...

Hari ni SA nak ajak korang manjakan muka dengan masker buat sendiri menggunakan bahan yang mudah dan murah. Ye..ini masker yang SA buat sendiri dan dh amalkan dari dulu lagi cuma sejak pandai beli masker moden ni amalan yang  traditional dilupakan terus..lupa daratan kan..sebenarnya masker dari bahan semulajadi lagi bagus sebab natural kan..so hari ni SA nak kongsi dnegan korang cara SA manjakan muka ..

Pampered muka cara SA...masker buat sendiri guna bahan yg ada kat rumah je..cuma beli bedak sejuk je td...bahan semua senang dan murah je..SA cuma kuarkan modal beli bedak sejuk tu je..bancuh satu bekas bedak sejuk tu untuk guna lama..boleh simpan dalam fridge...lagi best guna nanti sebab sejuk je sapu kat muka...

Bahan-bahan

1. Bedak sejuk (yg biji2 tu)
2. 1/2 biji lemon ( ambil jus sahaja)
3. 1 biji telur ambik putihnya
4. Madu 2 sudu besar

Bancuh semua bahan sampai sebati dan pekat.
Sapukan pada seluruh wajah..relaxed dan biarkan kering..dah kering terus basuh muka. Nak lagi sempoi boleh guna sampai pagi just make sure semut/lipas tak hurung muka korang๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†


Bancuh dalam bekas


Sapu kan di muka dan relaxed, kosongkan minda...


Bila dh kering kerus cuci

SA basuh dengan muka lepas masker betul-betul kering...kalau dulu SA pakai terus sampai pagi..tapi SA ada tambah madu kan..takut plak kalau semut atau lipas hurung muka...semut tu mungkin xde la dalam rumah ni..tapi risau lipas je..SA ni dah la penakut lipas..x pasal2 je nanti kan...

So ini cara SA jaga muka...sejak breakout muka ni SA memang guna masker macam ni je..so far alhamdulillah...SA memang pakai time weekend..memandangkan SA ada adacuh banyak..satu bekas bedak sejuk RM1 tu...so SA simpan siap2 dalam fridge..guna 2 kali sehari...pagi dan dalam every weekend..nanti nak bawa balik rumah sewa la ..bleh pakai setiap malam kan...hehehe..dh breakout muka baru sibuk nak guna petua org lama...

Selamat mencuba ye..

11 comments:

  1. wah rahsia kecantikan wajah SA reveal dah :)

    ReplyDelete
  2. wahh menarikkk..:D memang elok pon bedak sejuk ni..petua org dulu selalu menjadi

    ReplyDelete
  3. Wow... Boleh cuba ni.. Dah lama xdak bedak sejuk.. Nak kena cari gak ni bedak sejuk... Muka pun tgh naik mcm2 ni.. Baru teringat duk pkai mask kan

    ReplyDelete
  4. Wah. Nnti nak cuba la.. Bedak sejuk mmg dh ada.. Telur pun.. Cuma kena beli lemon & madu..

    ReplyDelete
  5. Dulu2 rajinlah pakai bedak sejuk. Tapi tak pernah cuba tambah bahan-bahan lain macam Kak SA.

    ReplyDelete
  6. nyamannn..duduk golek bukak aircond..pergh

    ReplyDelete
  7. SA! Boleh cuba nie. Muka eyqa breakout teruk sangat sekarang nie.

    ReplyDelete
  8. Selalu pakai bedak sejuk kosong gitu jew. Nanti nak try campur dengan bahan-bahan tu. Tq for sharing ya.

    ReplyDelete
  9. Akal biasa pakai bdk sejuk campur madu dan jus timun

    ReplyDelete
  10. Thanks for share sis SA. Selalu guna yougurt je :) Hee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah