Thursday, July 9, 2020

Kantoi 2 Perkara Semasa Check Up

Hi korang....

Hari ni SA kat rumah...masih berehat walau nak kata istilah berehat tu betyl ke tak...SA on MC untuk 2 hari. Tapi still x cukup rehat pun..masih lagi buat kerja office..masih lagi sibuk x tentu arah...macam mana SA nak sihat..ye la dah tanggungjawab kan...sambil SA update blog hari ni sambil SA dengan lagu so laju je jari jemari ni menaip..hahaha....semalam tak update blog so kita update kisah semalam la...kisah ada orang tu dengan debaran pergi KPJ Seremban untuk check up dan dapatkan result dari doktor.

Hasilnya? 

Sebelum tu nak cerita sikit...masa amik darah as usual...memang SA puasa...tapi amik darah kali ni 3 tabung..itu takpe lagi...nurse tu macam tak jumpa urat kan...ikat 2-3 kali lengan SA...dari kiri tukar kanan dan ke kiri semula...sebelum ni ok je takde masalah...maybe pelatih kot..malas nak bising tgok kan aje...heyyyy....sakit ok walau darah keluar je...dah abis 3 tabung tu...dia lupa tekup tempat cucuk dengan kapas..SA cakap darah mengalir ni..baru dia cepat2 tekup..masih lagi banyak darah keluar tak henti..last2 SA suruh tampal je...erm...takpe la..malas nak bising- bising...then terus amik urine plak...dah settle semua tu baru boleh SA sarapan.....


Acah- acah tenang walau hakikatnya berdebar2


wajib selfie kat lift


SA melawat pakcik SA yang warded akibat masalah prostate


Sedang menahan sakit tapi masih boleh tunjuk peace...SA update kat group family...


Then balik dengan ubat sebeban di tangan

Keputusannya...

Seperti yang SA jangka...memang tak cantik result platelet SA compare 3 bulan lepas.Kali ni makin tinggi bacaan platelet..sebab tak jaga makan kan...white blood count pun tinggi...x tau kenapa sebab SA tak rasa SA sakit ke..demam ke..batuk selsema ke...pelik kat situ...yang lain semua superb termasuk uric asid, liver, kidney dan cholesterol. Doktor suruh turunkan berat badan lagi 6kg. Berat sekarang 60.3kg..hehehe..part ni yang agak serik...so SA kena jumpa lagi doktor 3 bulan akan datang..sabar jer la...benda dah jangka kan..so SA kena start semula jaga pemakanan.

18 comments:

  1. Pernah juga alami kejadian camtu masa nak ambil darah tapi darah tak keluar. Lepas tu lebam habis tangan kesan tempat cucuk tu

    ReplyDelete
  2. Lena turunkan lagi? Berat ideal patutnya berapa?

    ReplyDelete
  3. Saya memang jenis urat halus...bertabahlah kalau kena ambik darah tu...berkali kali baru dapat

    ReplyDelete
  4. Adeiii sakit tu. Kinah ni pun baru-baru ni ambik darah itupun nurse tak jumpa urat. Dah 2 minggu lebam tempat tu. Sabar je la. Nampaknya kena jaga makan la akak lepas ni

    ReplyDelete
  5. part check up yang dup dap dup dap..mmg nebes kalau jejak kaki ke klinik / hospital...

    ReplyDelete
  6. Semoga dipermudahkan lah urusan SA <3

    ReplyDelete
  7. ibu_suri pun, setiap kali ambil darah, nurse jebuh cari urat. Pernah sekali dulu nurse ambil darah dari urat kaki...

    ReplyDelete
  8. Salam perkenalan, nama blogger baru dan nama saya Linda
    Saya ingin bertukar link dengan rakan-rakan blogger semua
    Sertai segmen saya "Jom Tukar Bloglist"
    Maaf jika ada salah susunan, orang baru…heheheh..Baru nak belajar buat segmen dan cari rakan-rakan
    JOM TUKAR BLOGLIST

    ReplyDelete
  9. Alamak kena jumpa doktor lagi.
    Harap tidak serik ambil darah lagi.

    ReplyDelete
  10. Semoga dipermudahkan urusan SA.
    Take care ya

    ReplyDelete
  11. sama ... kalu nak jumpa doc tu mesti suspen je.
    take care SA, semoga yg baik2 je...

    ReplyDelete
  12. semoga kak SA sihat2 je ye.. risau juga kantoi2 mcm ni. semoga pakcik kak SA pun cepat sihat

    ReplyDelete
  13. Semoga cepat sihat kak.
    Take Care
    Stay Safe

    ReplyDelete
  14. insyallah Kak SA boleh buat.. jaga makan n kembali
    bacaan jadi normal.. u can do it !!

    ReplyDelete
  15. kenalah akak berpantang lebih lepas ni. Semoga turun berat dan bacaan kembali okay. Be strong kak

    ReplyDelete
  16. apeeee...saya lagi berat dari akak!!! arghhhh! nak diet gak!

    ReplyDelete
  17. Semoga yang baik baik saja buat SA. take care :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah