Thursday, July 16, 2020

Random Photo This Week

Hi korang...

Kembali semula dengan random photo this week...nampak nau pemalas nak update blog sampai semua gambar yang rasa ok nak masuk dalam satu entry...sebenarnya minggu ni sedikit hectic sebab SA busy giler..selain dari SA nak cakap pasal random photo SA nak sentuh sikit tentang body shaming...

Kenapa SA sebut pasal body shaming?



Sebenarnya body shaming ni tak baik...sangat tak sihat kalau berlaku di persekitaran kita...korang pernah kena body shaming? SA pernah kena semalam..hurm..tapi takpe la...balas pun x guna sebab tak dapat apa faedah pun...Mungkin ramai di antara kita yang masih tidak tahu bahawa perbuatan ‘body shaming’ atau mempersendakan bentuk tubuh fizikal seseorang adalah satu kesalahan jenayah di sisi undang-undang Malaysia.

Perkara itu telah dikongsikan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia menerusi hantaran terbaru di akaun media sosial rasmi mereka.

‘Body shaming’ telah diklasifikasikan sebagai jenayah buli siber dan mangsa yang terkena perbuatan ini boleh membuat laporan polis atau kepada SKMM.

Mengikut Seksyen 233 (1) (b) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) , jika didapati bersalah boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.

Antara kesan-kesan buruk yang boleh terjadi kepada mangsa perbuatan tidak bermoral ini adalah, stress dan gangguan emosi, hilang keyakinan diri, kecelaruan pemakanan, kemurungan, dan kes bunuh diri.

Setiap tubuh manusia adalah berbeza-beza. Menghina fizikal orang lain sama seperti kita menghina ciptaan Allah SWT. Beringatlah sebelum kita mengeluarkan kata-kata biarpun niat kita hanya sekadar untuk bergurau.

So korang kawan- kawan SA...kena ingat ye...Body Shaming adalah Jenayah!!!


Haa..puas hati..dapat share ngan korang...well jom tgok rndom photo this week...


SA pakai jumpsuit terus dipersendakan..adayang kata macam budak tadika, macam mental...hurmmm...lantak disitu asalkan SA comel dan yang pasti baju SA berjenama dan mahal...
( read my lips: baju i mahal dan berjenama)


SA beli lipstik ANASISM...hahaha...sekali 3 SA rembat


Birthday cake boss dari Huckleberry Bangsar...


Pisang goreng plak....


Ni masa balik dalam MRT semalam


Tiara as usual menggedik comel hantar gambar kat mama


Green tea..SA amalkan minum green tea skrg..


2 tumbler ni sehari...


Pagi semalam...


Birthday one of the bosses semalam


Carot cake secret recipe


Busy memasing


Huckleberry Awesome Blackout..best giler


Compact powder FiT Maybelline


Wagyu Steak kat Jaya Grocer semalam...borak ngan kawan sekolah tetiba rasa nak makan steak tapi harga dia...hahahahaha...


Yang murah pun ribeye


Cari beras utk kat rumah sewa..SA memang makan beras basmathi..yang ni sedap tapi harga dia cantik sanagt la...seram...hahaha...


Ni pernah makan dan beli masa promosi..pun mahal gak ni


Last2 amik ni je 1 kg sebab SA jarang masak kat rumah sewa...1kg ni cukup utk SA sorang sebab bukan hari-hari makan nasi pun..


Pemandangan hari ni kat Philleo Damansara


Cantik kan...suka tengok bangunan kat sini


this one too....cantik kan....


ni opis SA...


Vitamin C Flavettes..

Rasanya itu je gambar untuk Random photo minggu ni...

SA banyak amik gambar utk update kat whatsaap story..x tau kenapa lebih kat whatsaap story selain IG Story...nanti nak cuba la letak banyak2 kat IG story...hehehe...

Have a great day ahead kawan2..




15 comments:

  1. tengok lisptik SA, rasa lamanya lahaii x tukar lipstik

    ReplyDelete
  2. Entry random photo pun okay, Kak SA.At least ada content untuk update blog.

    ReplyDelete
  3. Bagus juga body shaming di klasifikasi sebagai jenayah. tak ada orang sesuka hati nak body shaming orang lain.

    Sedapnya kek tu kak. Macam teringin pulak. Beras Basmathi sedap. Tapi tu lah, harga boleh tahan juga.

    ReplyDelete
  4. saya pun selalu kena body shaming ni...huhuhu...hanya mampu berdiam diri dan bersabar aje...mungkin mereka tak sedar dengan apa yang mereka buat dan rasa semua tu hanya gurauan sahaja...

    ReplyDelete
  5. Kalau tidak ada akta atau hukuman pun..body shaming memang tidak boleh dilakukan.Agama pun melarangkan.Seperti memburukkan apa yang Allah SWT cipta.Kenapa ye suka buat PC ngences...kali ni berjaya lagi sebab kek tu haaaa..ya Allah.Hahahahahaha.

    ReplyDelete
  6. Selalu kena dulu masa sekolah, hitam kata diorang..huhu

    ReplyDelete
  7. Body shaming ni samalah maknanya menghina ciptaan Allah.

    ReplyDelete
  8. cantik je dana tengok akak pakai baju gitu, pastu dana suka sa ikat rambut gitu... nampak muda bila buat gitu kak

    wangyu tuh aduhai serem nengok harga

    ReplyDelete
  9. Selalu kena body shamming... terpaksa tahan sabar je :(

    ReplyDelete
  10. Sapa yang kata tu?? yang kata tu elok sangat ka baju dia??

    ReplyDelete
  11. Bila kena body shaming, Cik TK buat2 biasa saja.. walau kadang2 dalam hati tu ada terasa juga

    ReplyDelete
  12. body shamming tu btul2 boleh buatkan org stress..

    ReplyDelete
  13. Seronok jugak sekali sekala letak gambar tanpa ayat berjela. Oh ya, lipstick anas tu shade dia nampak lawa :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah