Saturday, July 4, 2020

Masak Maggi Kari Cara SA

Hi korang...

Ramai jer yang punya citarasa sendiri dalam masak maggi kari kan? Yea maggi kari sememangnya sentiasa menjadi pilihan SA. All time favorite ni...SA percaya korang semua pun suka maggi kari kan ...so korang masak macam mana? rebus kosong aje? ada orang nak mudah rebus kosong je ye la mee maggi kan sedap dimakan...mudah dimasak..2 minit je dah siap ..kan? hehehe ..

Apa kata korang be kreatif skit ...kalau x nak masukkan seafood ke ayam ke...daging ken.korang boleh buat macam SA..dari dimasak kosong aje kan...at least boleh ubah citarasa..jadikan ianya lagi sedap dan berkhasiat. 


Baru-baru ni SA pi Jaya Grocer dan memang setiap hari SA akan ke sana lepas balik kerja...SA ternampak bahan-bahan yong tau fu yang dah di pack seperti tauhu, tahu fucuk yg ada ikan dalam dia serta tauhu lampung yang ada isi jugak bendi...satu pack tu harga RM5...so SA beli la termasuk sayur sawi...memang tekak teringin makan maggi kari .So SA being kreatif...selalu letak telur dan sayur kan...kali ni SA masukkan bahan-bahan Yong Tau Fu tu sekali dan betul tekaan SA memang sedap...

Cara SA masak

1. Hiris bawang putih, bawang merah , cili padi
2. Tumis sampai naik bau
3. Masukkan air dan make sure jangan banyak sgt
4. masukkan perencah maggi
5. Biarkan mendidih seketika..
6. Masukkan sayur dan bahan Yong Taufu
7. Masukkan maggi
8. Make sure maggi x overcooked dan masih kenyal..
9. Tutup api...dan siap!!!

Makan panas-panas...

Sedap....korang cuba la...kalau nak campur telur pun boleh tapi kali ni SA x letak telur..2-3 hari ni dah banyak makan telur...abislah next week ada check up...confirm kantoi kolestrol naik..ye la sepanjang PKP duk makan je kan....

Jumpa lagi next entry....

11 comments:

  1. First time tengok oramg campurkan bahan-bahan yong tau fu dan maggi. Kreaktif betul Kak SA.

    ReplyDelete
  2. Dari semalam SA kat FB Sis, semua duk tayang maggi aje ni, haaa ni pagi SA plak nayang hahahaha adeii kecur terus..

    ReplyDelete
  3. Luar biasa letak bendi dalam megi.
    Sekarang megi pun dah dinaiktaraf cara masakan.

    ReplyDelete
  4. saya masak maggi cara biasa je, pastu tambah telur. Hehe..

    ReplyDelete
  5. Sedap ni sesekali makan maggie.Lagi banyak sayur lagi ummpah.

    ReplyDelete
  6. ok nak buat maggi macamni, sekarang juga! hihi

    ReplyDelete
  7. Kami kalau buat maggi, apa ada dlm peti ais memang kami masukkn dlm periuk memeriahkan meggi.

    ReplyDelete
  8. kalo saya memang masak rebus kosong aje..paling koman pun tambah telur sebiji..kalo terlebih rajin, tambah sayur sikit atau buat megi goreng haha

    ReplyDelete
  9. Maggi adalah makanan kesukaan saya heheh. Rabia skrg suka masak maggi goreng. Sedapnya maggi kak SA masak tu. Mudah dan cepat

    ReplyDelete
  10. Maggi adalah makanan kesukaan saya heheh. Rabia skrg suka masak maggi goreng. Sedapnya maggi kak SA masak tu. Mudah dan cepat

    ReplyDelete
  11. resepi yang menarik. selalu makan maggi kari buat mcm biasa je SA. huu thanks for sharing

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah