Sunday, July 19, 2020

Santai - Santai Hujung Minggu Dengan Si Kembar..

Hi korang...

Sepanjang hari hujan semalam...kebetulan si kembar satu family datang balik rumah sini..meriah sikit rumah..kalau tak tinggal SA berempat je..kali ni diorang balik dengan kisah sensasi..Adeliya si kakak dah period...alhamdulillah...dh jadi anak dara pada umur 9 tahun. Cepat betul plak..tapi memang Adeliya cepat matang...nampak perubahan hormon anak dara dia cepat berbanding Aressa yang masih lagi keanak-anakkan. 

Pengalaman indah sebenarnya untuk adik SA si Lisa. Untuk korang yang dah lama mengikuti blog SA mesti kenal Lisa yang merupakan pemilik asal blog ni..lepas dia dh kahwin dan dikurniakan anak kembar blog ni SA ambil alih dan jadi pemilik rasmi. Awal kan Adeliya period. Rasanya anak-anak zaman sekarang semua awal period. Kakak Dania dulu dapat period umur 10 tahun.Rasa macam x adil sebab umur rendah kan..tapi dah begitu percaturan yang ditentukan. Bagus la dah jadi anak dara. Cuma kena ingatkan dia..dah x boleh dh nak jadi macam budak-budak kecik...banyak juga nasihat yang SA berikan tadi..


Adeliya yg bagi peace tu..Aressa si adik...



SA happy sangat bila Adeliya dah jadi anak dara...bertambah lagi anak dara SA...ye anak-anak buah SA layan sama rata macam anak sendiri..tak hairan la diorang close dengan SA...seronok kan...Nampak sedikit perubahan pada Adeliya...dah pandai jaga tingkah laku..SA ajar jugak cara-cara dan adab semasa period. Tak boleh lasak sangat kan....banyak yang perlu dikongsikan..SA dh bagi tips dan selebihnya biar ibu dia yg ajar. SA hanya berkongsi pengalaman macam mana SA buat masa handle kakak Dania period masa umur 10 tahun. Ikutkan SA x leh terima hakikat gak masa tu..Sebab terlalu awal kan...tapi ada juga baiknya...Tak mudah ye nak handle anak yg rendah umurnya tetapi dah dapat period pertama. Banyak ilmu nak di share dengan dia..Tak tau la macam mana sebab next week diorang dh sekolah...ye..Adeliya dan Aressa baru darjah 3.. Bayangkan diorang masih menikmati dunia kanak-kanak riang...

Jumpa lagi next entry...selamat berhujung minggu...

11 comments:

  1. Lagi meriah lah rumah bila ada budak-budak.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah.Bermula lembaran-lembaran baharu.Semuanya tergalas dibahu sendiri semuanya sekarang untuk Adeliya.

    ReplyDelete
  3. Untungnya budak2 sekarang walaupun period awal tapi dah ada banyak pilihan pad, tak macam kita dulu

    ReplyDelete
  4. best kalau layan anak buah..tak sunyi klu xde apa nak buat..:)

    ReplyDelete
  5. Betul tu SA.. budak2 sekarang awal betul baligh. Saya ada baca dulu katanya faktor pemakanan dan kita punya gaya hidup dah berubah. Mental budak2 sekarang pun dah berubah. Kita dulu umur 12 tu baru nak fikir pasal perasaan orang lain. Tapi budak2 sekarang umur 9 tahun dah fikir pasal emosi diaorang, tentang apa yang tengah trend, tentang pemakaian, macam2 lagi.. kita dulu umur 9 tu sibuk nak melompat kat padang je..hahahah

    ReplyDelete
  6. takpe lagi meriah..bila anak-anak dah besar mcm ni..kena lebih jadi sperti kawan diorang kan

    ReplyDelete
  7. Seram nak hadap Dhia 1st exp mcm si kakak ni, nanti hehehe. Biasalah, mak2 kan..

    ReplyDelete
  8. Pejam celik je tiba2 dah jadi anak dara ye SA.. makin cantik manis :)

    ReplyDelete
  9. Lain orang lain masanya. Bagus tu kak kena banyak beritahu apa yang perlu :)

    ReplyDelete
  10. ooo da boleh belajar memasak ni..ahahahha..

    baru tahu blog ni dulu adik kak SA punya..menarik lak bab peralihan owner tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah