Monday, November 16, 2020

Grilled Ayam Guna Nakada Air Fryer Go Shop

Hi korang...

Air Fryer yang SA beli kat GoShop last week dah sampai dah kat rumah hari Selasa hari tu...order Sabtu or Ahad minggu lepas rasanya. Cepat betul sampai...dalam website kata 5-7 hari bekerja...erm..bagus la kalau macam tu...cepat sampai kan...so cadangnya nak try la air fryer baru hari Sabtu. Sudahnya petang pukul 6 lebih semalam baru nak cuba. Saje nak test grilled ayam dan kebetulan lauk untuk Dania takde. Susah kalau anak makan memailih ni...so kena buatkan lauk untuk dia. 

Mudahnya guna Nakada Air Fryer ni. Memang meudahkan kerja mak- mak, masukkan je ayam atau ikan atau apa je korang nak grilled, set time dan temperature..tutup dan tinggalkan aje , lepas tu korang nak buat kerja apa boleh je buat. Lepas dengar bunyi button dah siap baru pergi jenguk.

Kita test goreng kepak ayam tanpa minyak ye

Timer & Temperature


Tutup dan jangan buka sampai masak dan timer stop


 tadaaaa....dah siap...

SA set masa 30 minit untuk ayam ni...sedang elok cantik masak nya...memang SA lamakan sikit masa bagi masak sekata. ayam tu SA marinated simple je...hasilnya cantik dan masak sekata. The best part is..ayam tu juicy ye...tak kering macam sesetengah air fryer lain. Ini base on pengalaman SA guna la Nakada Air Fryer ni.

So korang kalau nak beli...boleh la beli kat GoShop. SA ni dah terjebak lagi ni..kali ni beli plak Pure N Fresh Hand Blender Set. Aduhai...memang bahaya la kalau ada je barangn GOShop menarik kat rumah. Kali ni bukan Mak SA yang terjebak. Tapi SA sendiri. Dan SA senyap- senyap belikan untuk mak. Senang untuk Mak guna kalau mak nak masak. walaupun sebenarnya mak jarang masak. Mak tu bukan apa dia  bukan sihat pun.Tapi dia rasa dia sihat. Aadakala dia masak sendiri. tau- tau dah siap. Adanya blender tu nanti memudahkan kerja dia la. Tak perlu nak guna lesung batu dah kalau nak tumbuk cili atau bawang. 


23 comments:

  1. Ada kawan Sis suka kata, tak suka guna AF sebab masak lama..tapi bagi Sis, masak lama ke atau cepat ke, janji dia sihat sebab tak guna minyak pun kannn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikut suka orang la kan sis...ada je yang suka dan ada je yang tak suka

      Delete
  2. pernah nampak , ada terfikir nak beli. Tapi bila fikir balik, rumah kecik. So, kami decide beli hat multi aje. So, kami dah beli convection microwave oven Rinnai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..seronok la nanti..dah siap dapurnya kan...

      Delete
  3. selamat datang ke dunia air fryer.. mmg mudah sgt ada menda ni kak

    ReplyDelete
  4. Masih belum ada air fryer lagi. Masih berkira kira lagi nak beli ke tidak. Okay sangat kalau juicy dan tak kering. barulah sedap!

    ReplyDelete
  5. aim jugak yang blender set tu.Tunggu tabung ayam penuh...hehehe

    ReplyDelete
  6. dia best kan sebab dah macam ayam bakar kejadiannya...

    ReplyDelete
  7. Bestkan ada air fryer di dapur sendiri. Di rumah Kak Amie, anak-anaklah yang rajin gunakan. Panggang itu panggang ini tanpa minyak.Tapi dah guna, malas pulak bersihkan... ahaks!

    ReplyDelete
  8. Bahaya PKP ni banyak betul gadget masakan yang keluar. Kita pulak banyak masa tu yang nak try tu. Selamat memasak kak SA

    ReplyDelete
  9. kita pun baru beli seketul air fryer.
    nak masak tanpa guna minyak.
    lagi best lepas setting boleh tinggalkan macam tu saja sambil buat kerja lain.

    ReplyDelete
  10. senang nya, xyh nak guna oven2 besar tu

    ReplyDelete
  11. Cantik menggoda je ayam tu. Dahlah guna cara penyediaan yang lebih sihat.
    Terliur saya ....

    ReplyDelete
  12. sedapnya..dan mesti dah jadi mudah kan sebab guna air fryer tu :)

    ReplyDelete
  13. Senangnya bila ada air fryer ni... Kerja jadi lagi mudah.

    ReplyDelete
  14. Senang ada AF ni memudahkan sgt kerja kita.. Ank2 nk nugget.. Sumbat dlm tu da siap

    ReplyDelete
  15. Nakada ni..mertua ade tp xpernah cuba pakai hehee..
    sedap terus ayam nyee haaa :)

    ReplyDelete
  16. Hari tu grilled ayam guna air fryer x jadi. Resepi lain jadi lain. Nanti nak try lagi.

    ReplyDelete
  17. lps ni mcm2 leh masak dlm air fryer

    ReplyDelete
  18. ekin pun kalau xlarat nak masak perap2 lauk masuk dalam air fryer.. mudah ada air fryer

    ReplyDelete
  19. Yeszzaa... tak sabo nyee. nak gunaaa.. sy pun baruuu je beli... terjebakkk. aaahahahahaha

    ReplyDelete
  20. Liez pun beli AF dekat goshop tapi brand lain.. mmg berhantu pun GOshop eloknpulak time² pkpni mmg kerja menghasut suruh beli macam² hihihi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah