Friday, November 6, 2020

Sayur Peria Pak Zain Meriah Betul

Hi korang...

Nama Pak Zain memang tak asing lagi kat blog ni kan...Pak Zain sinonim dengan tanaman mini kebun dia..tanaman yang ditanam memang sentiasa menjadi...
kali ni selain cili api Pak Zain tanam sayur peria.. hasil sayur peria dia memang sangat- sangat 
menjadi...subur sebab Pak Zain guna baja asli dari air basuhan ikan dan ayam..mana tak gemuknya tanaman Pak Zain. Buah peria tu pun besar betul tak macam jenis peria katak. 
Lain macam besarnya  sayur peria Pak Zain. Tiap kali SA balik mesti dia suruh petik...cukup seminggu buah- buah peria tu cukup matang untuk dipetik dan memang SA la yang dia suruh petik sebab SA suka petik- petik ni kan....

Jom tengok gambar


Besar kan?


Selak- selak je pokok...ada buah yang Pak Zain terlepas pandang untuk balut


Ni buah yang matang jugak...


Hasil yang SA petik


SA dan family memang suka makan sayur peria, samada buat goreng berlada atau campurkan dalam masakan memang laku jer la...Adakala Pak Zain sedekah kat jiran- jiran..
Adakala adik- adik balik memang dapat la sorang sikit...best kan macam tu...ni pokok cili Pak Zain plak tengah galak berbuah..nanti seminggu lagi Pak Zain kata dh boleh harvest dah...
Kawan kat opis ada yang dah pesan nak sikit...insyaallah kalau ada rezeki bleh la bagi sikit kat dia..

See ya next  entry...


11 comments:

  1. Gebu je. Selalu SA masak apa peria tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasa buat goreng berlada atau campurkan dalam masakan ikan macam gulai ikan...

      Delete
  2. Alhamdulillah
    Sedap dibuat goreng campur telur.

    ReplyDelete
  3. Puas hati dapat tuai hasil tanaman sendiri. Saya pun suka masak peria. Salah satu sayur yang menyihatkan. Pahit2nya jadi ubat.

    ReplyDelete
  4. Besar besar peria ayah akak tanam. Sedap ni nak makan boleh petik fresh. rebus buat ulam, goreng sambal, goreng tepung crispy pun sodap.

    ReplyDelete
  5. memang subur sungguh tu kak...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  6. Suka makan peria, goreng campur telur 😋

    ReplyDelete
  7. meriahnya peria.. semua nampak fresh

    ReplyDelete
  8. Sedapnya peria.. Cantik kejadiannya bila ditanam sendiri.. Lebih puas hati..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah