Sunday, November 15, 2020

Koleksi Masakan SA Sepanjang PKPB

Hi korang,

Percaya tak sepanjang PKPB ni SA punya berat badan naik 4kg, Masa ni dah 64kg dan its really make me feel worst. Hahaha..kawan- kawan cakap takde la nampak gemuk. Okey je..SA rasa memang gemuk sebab baju kerja dah start sendat. Sedih oiii...hahaha...tapi kalau tak masak orang lain nak makan apa akan..bila dah masak terpaksa jugak makan..takkan nak bau je bau masakan. Arh lantak la janji portion makan SA tu takde la banyak. Atau cakap kasar dia Melantak tak hingat. Hehehe.....

So kat bawah ni SA nak share ngan korang gambar- gambar masakan yang SA mask sepanjang PKPB.
Sorry takde niat nak buat korang terliur dan takde niat nak menunjuk konon pandai masak. Hanya nak share dengan korang je sebelum SA delete gambar ni dari phone.


Kari Mamak Itik Salai


Ayam goreng biasa je utk the kids


Sayur Kobis goreng


Kepala Ikan Tenggiri masak lemak cili api caampur peria


Sambal sotong


Pekasam ikan tilapia


Pucuk betik celur


Rendang itik salai


Sayur sawi goreng


Sambal Ikan Keli


Ayam grilled


Salad tauhu dan timun


Daging Goreng Kicap


Sambal Ikan Pelaling


Sayur buncis goreng


Bihun goreng


Sambal Belacan


Kangkung & peria celur


Mee Tom Yam

Masak...masak dan masak..itu jer la kerja SA kalau kat rumah. Bila WFH jer memang bekerja sambil masak. Ada yang DM SA kat IG Dapur Suria. Kenapa tak edit cantik- cantik gambar masakan tu bagi nampak lagi terliur. erm memang tak la SA nak buat macam tu. Niat SA hanya nak share je..kalau edit nanti dah nampak macam tak asli plak photo tu..SA bukan tukang masak professional kan....

So itu jer la masakan yang sempat SA snap sepanjang SA memasak. Ada yang tak sempat snap. Rasa rugi plak disitu kan....takpe nanti bila- bila SA share lagi. Harap korang tak bosan la bila SA share gambar makanan. Sebab ada orang suka dan ada orang tak suka kan..pernah SA kena kutuk sebab asyik buat entry masakan. hehehe...dunia kan...tak semua orang suka apa yang kita buat tapi itu memang tak melemahkan semangat SA untuk terus berkarya dalam blogging.

Jumpa lagi korang next entry....

17 comments:

  1. semua nampak sedap, hebat SA masak ;)

    ReplyDelete
  2. Karri mamak itik dengan rendang itik salai tu buat saya terpikat! Susahnya nak jumpa itik di LD.

    ReplyDelete
  3. Wahhh menu semua sedap2 mesti makan bertambah hehehe mana tidak naik berat

    ReplyDelete
  4. i suka rendang itik salai.. aduii nampak sangat wowww..

    ReplyDelete
  5. masalah hati org tu bila tgk SA share gmbr makanan smp kena kutuk tu sbr je la...kita suka entry makanan or masakan ..atleast bole amik idea apa nk masak...nk2 plak musim pkpb ni kdg2 buntu nk masak kn...yum222 tgk lauk2 SA

    ReplyDelete
  6. Alongggggg...!! sedap nye pekasammmmmm

    ReplyDelete
  7. Setujuuuuu, dah masak apa lagi makan. Sebenarnya kadang makan tak banyak pun tapi kalau dah nak bertambah berat badan kadang difikir rungsing sendiri. Ada yang makan banyak berat tetap ok je. Ada masa kita rasa dah naik berat badan ni tapi orang tegur kenapa kurus sakit ke. nanti rasa baju longgar, jumpa orang tegur gemuknya kau makan tidur je ke. Aduh.

    ReplyDelete
  8. aduh sedapnya. tengok menu kak SA rasanya dah boleh buka kedai makan dah ni

    ReplyDelete
  9. Semua nampak sedap.Terliur pulak nengoknya :)

    ReplyDelete
  10. PKPB kali ni saya pulak kurang masak lauk pauk. Masakan simple je. Semua menu menyelerakan tu kak. Saya kalau buat hidangan lain sikit baru ambil gambar untuk modal entri gitu. Abaikan kalau orang tak suka sebab mereka ada pilihan untuk tidak tengok apa yang kita selalu buat. Tapi mereke tengok tandanya suka lah tu. hihi

    ReplyDelete
  11. terliur nengok bihun goreng tu..da lama benar tak goreng sendiri kat rumah..nanti weekend nak buat lah..

    ReplyDelete
  12. Sama la saya kak SA, musim PKP ni ntah apa2 resepi saya try padahal dulu saya paling malas masuk dapur. Semuanya buat saya terliur terutama sambal sotong. Kalau edit mau ada yang jilat skrin

    ReplyDelete
  13. daging goreng kicap dgn sayur buncis, sedap tu

    ReplyDelete
  14. PKPB kali ni nasib baik tak memasak je keje macam masa PKP sebelum ni. Rasa ada masa lapang sikit la.

    Nampak sedap semua masakan SA ni...

    ReplyDelete
  15. Ya Allah kak SA..tergugat iman tgk semua menu kak SA..lapar terus haaa ^_^

    ReplyDelete
  16. Haters always be haters. Lantakkan je. Yg penting kita buat apa yg kita suka. ko tak suka, unfollow je. jgn sibuk2 nak stalk..gitu konsepnya..sedap lah menu2 SA. Mmg tak lah nak amik bau je klu masak macam ni, hah...

    ReplyDelete
  17. Rajin sa snap gambar. Liez mmg time pkp tu hidup mmg bz memanjang.. dr bgn pagi smp anak² tido. Dpt relax bila diaorgdah lena tapi dgn baby kecil xde komprominyaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah