Saturday, April 11, 2020

Hampir Sebulan PKP, Buntu Nak Masak....

Hi korang....

Dah tak ingat PKP hari ke berapa masa masak ni...sebenarnya SA dah buntu tak tau nak masak apa..bila x tau nak masak..SA menu g pandang muk mak...pandang muka abah...lama menung terus abah keluarkan apa yang patut nak masak ..so abah masak la pulak...SA buat benda lain. potong sayur apa yang patut..rezeki datang plak jiran sebelah bagi ikan pari hasil pancingan dia..eh..eh...lepas plak dia pi memancing ye...pelik betul macam mana dia lepas pi mancing time-time PKP ni...

Menu  Hari Rabu


Ikan Siakap Masak Lemak cili api


Sayur apa ntah ni...gireng ikan masin


Ikan pari jiran bagi bakar je...


Air asam

Yang ni pulak menu Khamis..


Sup Kepala Ikan Jenahak


Sambal Udang Galah


Petang buat popia sayur shredded chicken fav dania


Sos homemade

PKP disambung lagi...15 April -28 April...tambah lagi 2 minggu . walaupun katanya terkawal dan dan peratusan kematian adalah rendah tapi masih juga perlu pantauan. Apa yang kerajaan putuskan adalah untuk kebaikkan kita bersama...seeloknya biarlah zero virus kan..peratusan pesakit yang pulih dan dan discharge pun sangat membanggakan. Cuma ada masalah dengan kluster oversea yang sangat-sangat demand bila dibawa pulang ke Malaysia. Nampak kan allah nak tunjukkan perangai sebenar mereka...entah la.dalam keadaan negara macam ni dan kerajaan dah sediakan pelbagai kemudahan banyak pula rungutan yang diterima kerana demanding inginkan yang terbaik. Ini semua lebih kepada tidak bersyukur....sedih orang macam ni...

15 comments:

  1. Memang elok 0 Covid-19. Baru rasa selamat nak keluar.

    ReplyDelete
  2. dalam buntu nak masak tu sekali menu dia terkeluar air liur ahhahaha

    ReplyDelete
  3. Assalam... hi, PKP punya pasal I am here, back in blogwalking hahaha... btw boleh dikatakan 80% my fb friends yang dok cerita masak apa during the PKP ni, akhir2 ni dah buntu nak masak apa hahaha... nampaknya I guess, ramai lagi yang feel the same way as you are, even my wife pon... and another btw.. gambar ikan bakar dan air asam tu really really tempt me... I can smell it hahahaha

    ReplyDelete
  4. Memang betul mencabar kan...biasa hari-hari pun masak, tapi kali ni bila dah semua ada kat rumah, memang blur nak masak apa...

    ReplyDelete
  5. Buntu2 pun, ramai menu yang keluar.

    ReplyDelete
  6. Rabia minta org cod makanan je ke rumah dah buntu nak masak apa

    ReplyDelete
  7. Betul SA. Dah kebuntuan nak masak apa.. Tanya idea en somi pun, kdg dia bagi jawapan, suka hati lah nak masak apa.. Adeh.. X membantu, tau.. Haha..,

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...ikan pari bakar cicah air asam memang sedap...

    ReplyDelete
  9. sedapnya...SA pun boleh buntu apatah lagi ida yg surirumah sepnuh masa ni..mlm nk tdo fkir dh apa nk msk esok..hahah

    ReplyDelete
  10. air asam tu menjejes ailio kita nengoknye..

    ReplyDelete
  11. Sam lakk...Saya pun dh tepu.. tapi suka la tgk menu akk

    ReplyDelete
  12. ikan pari bakar tu memikat hati aida.
    time SA tayang menu ni kat fb aida dah cuit asben, "mana nak dpt ikan pari musim PKP ni?".
    hi hi hi hi... dgn air asam tu. aduhai!

    ReplyDelete
  13. tapi tu la, SA, sgt betul.
    buntu dah masak apa nanti-nanti.
    pagi ni, breakfast, asben aida gi beli nasi lemak, kuew teow goreng, mee goreng.
    ada gerai depan taman tu buka dari lepas subuh hingga kul 10 pagi lebih kurang.
    semua tu boleh buat sarapan & lunch. selambak asben membeli.
    so ari ni, aida masak utk dinner jer nanti.

    ReplyDelete
  14. tk pernh mkn ikan siakap masak lemak....mmg buntu kn nk masak apa ..dh mcm time ramadhan..tp kwn2 share menu bole la try

    ReplyDelete
  15. betul kak, dh sampai buntu dan ada masa rasa bosan pulak makan mknn sendiri haha

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah