Tuesday, April 21, 2020

Cubaan Pertama Mendonut Berjaya...

Hi korang...

Sepanjang PKP ni kan...ini kali ke 3 kot SA ngan adik SA buat kuih...sebelum ni buat agar-agar dan puding jagung...kali ini kami buat donut plak...ye la PKP ni perut asyik lapar je kan..ada plak adik SA bercuti seminggu memang la masa kami di penuhkan dengan makan..makan dan dan makan...sedih oii...sedih sebab badan makin naik...nak naik penimbang pun seram...tapi selera tu nak mengunyah je.....dari bazir duit untuk beli donut je..apa kata buat sendiri kan...jadi ke tak jadi belakang kira asalkan berani mencuba


Bahan-bahan

Bahan A

2 sudu besar yis
2 sudu besar susu pekat
3/4 cawan air suam
1 sudu teh garam

Bahan B
2 sudu marjerin
2 cawan tepung gandum


Kembang nau mauripan ni...x sampai 10 min pun..


Marjerin kami guna jenama Pelangi..gaulkan 2 bahan ni dengan tangan sampai sebati


Dia akan jadi macam ni..lepas tu sikit2 masukkan yis dan uli sampai jadi doh...


Bila dh uli dan jadi doh..kena rehatkan dalam 1 jam bagi doh kembang


Bila dh kembang boleh la kita canai skit dan terap..jangan gelak eh tengok kami terap guna apa


amik skit tepung and terap


Guna casan plestik je uolls..nak buat macam yg pro x reti dan x nak amik risiko x jadi


terap lubang guna penutup esen vanilla


tadaaaaa....cantik x?


elok kembangnya baru goreng....gambad gorsng x amik...haha


Dah siap...gula tu x halus sgt...belasah je la


Puas hati betul kami dua beradik buat donut menjadi...lembut..gebu...tapi sayangnya SA makan sebijik lepas tu tak bleh bernafas ..SA alah dengan yis..SA lupa..giler menahan asid reflux...dh muntah baru ok...sejak elok dari Gerd ni SA jadi susah nak makan tau...tak boleh salah makan...kalau salah makan sikit mula la menghidap...

Apapun cubaan pertama buat donut menjadi..alaaaa..sure ada yang cakap buat donut je kot nak bangga lebih...ehhhh..bangga laaa....first time buat kan....sblom ni pandai masak lauk je ..ni kira kejayaan la ni sbb berjaya buat donut. Nak harap SA buat kuih lain? hurmm...confirm x jadi punya...nanti nak belajar buat karipap plak la....cuba buat yg complicated..SA x rasa malu nak mencuba sebab bukan SA sorang x pandai buat kuih...ramai lagi x pandai kan...hahaha...nanti leh post kat group Masak Apa Tak Jadi Hari Ni....ye tak?

20 comments:

  1. Wahhh bkn main gebu lg donatnya..
    Anak2 akak dok buat mcm2 kuih sygnya si emak takda selera mkn..

    ReplyDelete
  2. geboooo...tk pernh lg try wat donut..musim PKP ni ramai kwn2 share buat donut

    ReplyDelete
  3. cantik kejadiannya donut ni SA, dalam listing nak buat juga ni tapi tak terbuat lagi haha

    ReplyDelete
  4. gebu gebus donut nya. seronok ngap ni, tenggelam2 je kat gigi, sedap! saya pun aritu berjaya, setelah beberapa kali buat, yg best walau dah sejuk tetap gebu.
    jemput join segmen saya sis 😍

    ReplyDelete
  5. Mendonut tak kasi kita pun hehehehe kita dah siap beli Mauripan tapi tak buat-buat juga wakakak kena buat lawan ni wakakakkaka...

    ReplyDelete
  6. Cantiknya tgk kejadian donut SA tu..musim mendonat nampaknya skrg ni yea, terliur pulak tgk masing2 mendonat hehe nnt nk try buat jugaklaa. Berjangkit craving donut haha 😍

    ReplyDelete
  7. Nampak sedap. Lama dah tak makan donut.

    ReplyDelete
  8. Wah SA dah mendonatkan hah... nampak gebu jer donat tu hah, nanti nak buat jugaklah lama tak mendonat ni he he he

    ReplyDelete
  9. Uhhh aku suka kali lah same donat ni, apalagi tambah coklat atau mesis kedalamnya..

    ReplyDelete
  10. hebatlah SA kalau boleh buat kuih donut mcm ni. hahaha sis tak berapa pandai sgt nak buat kuih melayu. rmh ni pun takde peminat

    ReplyDelete
  11. Kita pun nk buat donut, bahan dh ada.. Hahha.. Tapi tak terbuat2.. Hehehe.. Tunghu ade kerajinan.. Buat sorg2 tak best tapi nak makan gak

    ReplyDelete
  12. mcmna nak bagi yis gebuu gitu...jelousnya, xpernah jadi mcm tuuuu sedih(

    ReplyDelete
  13. Yeay! Tahniah kak..pasni ada permintaan boleh buat :)

    ReplyDelete
  14. amboii semua orang buat donat fasa 3 ni ek..hahahha

    cantik gebu kejadiannya tu kak!

    ReplyDelete
  15. Wahh terbaik.la.kak...saya dari awal.pkp.cari his smpai skrg x de kak

    ReplyDelete
  16. haha lea pun firstime buat baru ni.. bahan dengan tangan jerk buat bentuk... macam2 bentuk jadinya.. haha

    ReplyDelete
  17. comelll kejadiannyaa !! memang seram nak buat2 kuih ni. kalo saya memang tahu xdak bakat so takot nak mulakan pun..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah