Wednesday, April 8, 2020

Cooking Is My Passion.....

Hi korang...

Gigih sepanjang PKP ni SA masak tau...jadual Isnin - Jumaat memang penuh dengan aktiviti masak..badan pun dah kembang dah ni...patut orang yang masak ni takde la kembang mana badan kan..sebab bila SA masak..SA kurang selera nak makan..diorang dah makan kang baru la SA terhegeh- hegeh nak makan tapi tu la makan x banyak pun..cukup alas perut je...berat badan so far maintain je...masih 59.8kg....x naik dan tak turun..bengang betul..dah la workout pun ala- ala je janji sihat.....so hari ni SA terlebih rajin skit nak share ngan korang apa yang SA masak sepanjang Isnin sampai Selasa...lupa nak share sebenarnya...ikutkan nak jarakkan update bab makanan kat blog ni..tapi tu la takde idea nak update blog kan...so letak je la entry ni...at least membantu korang yang takde idea nak masak...kan?

Jom tengok apa yang SA masak untuk Isnin - Selasa....hari ni Abah SA masak plak..macam tu la kami kat rumah...gilir- gilir masak...


Posing jap sebelum masak....masa masak wajib pakai earphone dan dengar lagu...so kerja masak memasak SA jadi cepat...lantak la jiran depan belakang dengar SA nyanyi...ada SA keysah...SA nyanyi time masak je....


Kari Ikan Bawal Emas tanpa ada bahan campuran


Sayur kacang buncis goreng campur udang


Menu Selasa


Ayam goreng kicap


Sayur goreng


Kerang rebus..sayangnya kerang x fresh,..frozen..bila frozen isinya tak cantik...

Itulah koleksi masakan SA untuk 2 hari...hari ni abah nak masak..SA x tau apa menu hari ni...SA tak dibenarkan kacau dia kat dapur...alaaa...saje je la pokcik tu kan....kang bab mengemas SA la kena tu...hahahaha...bila semua amik giliran memasak ni senang skit..so takde la masing- masing penat or tak puas hati bila asyik- asyik dia je masak kan...cara SA masak tak sama macam abah masak..SA akui abah kalau masak memang details dan sedap...orang lelaki kan...sebab tu chef-chef kat Malaysia ni ramai lelaki...tak kisah la tu...memang elok pun lelaki boleh memasak supaya kalau ada apa-apa kecemasan berlaku takde la bergantung pada wanita je kan..mana tau bini bersalin ke..apa ke..dah boleh dah dia masak kat rumah...takde la asyik makan nasi kedai kan?

Till here ye korang.....harap- harap mana yang buntu tak tau nak masak apa tu boleh dapat idea masak dengan perkongsian SA ni.....

See ya next entry....


12 comments:

  1. kakkk berat kita sama kakkkk! hahaha...tang tu je la dia naik turun haa, macam mana nakk turun lagi tak tau lahhh...hahahhaa

    ReplyDelete
  2. Wah sedapnya, lagi lagi kari kepala ikan tu hihi, teringin pulak :)

    ReplyDelete
  3. Ok juga gilir-gilir masak. Kalau kami ada juga beli makanan di luar.

    ReplyDelete
  4. Msa pkp ni isteri2 dpt asah bakat memasak lahi

    ReplyDelete
  5. Hihi... Masak pun guna earphone ya, kalau mak kita dia pasang radio kuat2, kita dulu2 mcm nilah, masak sambil nyanyi, skrg kadang2 jer nyanyi

    ReplyDelete
  6. sedapnye semua menu tu....haah...kalau kerang xfresh xbest....rietta plg xsuka bila isi dia lekat lekat di kulit...

    ReplyDelete
  7. Mak aiii banyaknya masak kak.. Time pkp ni memang hari2 masak kan. Tu yang kadang otak tepu duk mikir nak masak apa.. Hahaha

    ReplyDelete
  8. hehe KakSA pandai masak xpee menjadi je semua menu.. mai kat cheqq haruu la tatau menjadi ke tak. kariii tu sedapnya !! bawal pun antara fevret. huih makan trangkat rasa..

    ReplyDelete
  9. nanti nak beli ikan bawal la.
    buat kari ikan ekk. aida ni jarang buat kari ikan.
    if kari, is ayam je dlm kepala otak ni hah :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah