Friday, April 17, 2020

Pak Zain Harvest Sayur Bayam Lagi...

Hi korang...

Ramai jugak peminat Pak Zain ni....ramai suka dia dan sayur-sayur mini kebun dia tu sampai ada yang suruh buatkan FB untuk dia..alahai memang tak maunya dia...dia bukan jenis celik IT macam sesetengah parent. Whatsaap pun Pak Zain takde tau...pada dia handphone dia tu cukup dia boleh call anak-anak, anak-anak boleh call dia..dan dia bleh main game...hahaha....

So...bercerita tentang mini kebun Pak Zain..semalam dia dh harvest sayur bayam dia dh...pas tu dia alihkan anak-anak bayam yang lain..yang  besar- besar dah ambik dan dapat la secekak untuk sekali masak...bagusnya sayur tanam sendiri memang takde racun...sedap pun sedap...

Eh jom la tengok gambar...


Duduk rumah pun nak smart-smart kan...


Dah cabut dah...


Semua yg besar2 ni dh harvest


Yang ni ni pun sama sama baru nak membesar


Pokok cili tgh lebat berbuah


Geram je nak petik


Pokok betik dah berbunga..


Ni haa...secekak..dapat la sepiring nanti laa

Tengok orang berkebun memang seronok...apatah lagi kat rumah sendiri..tapi sayangnya tangan SA panas. Tanam apa pun tak pernah menjadi..waima tanam bunga sekali pun...stress je ..tapi alhamdulillah tangan abah sejuk...tanam apa je memang menjadi...sebab tu jeles je je ngan abah...hahaha..bagus berkebun masa PKP ni..dapat luangkan masa...so takde la boring sangat kan...sejak berkebun ni abah memang dah kurang tantrum dh...dah dahang keluar..kalau tak memang nak keluar je dia...

6 comments:

  1. Betullah, sejuk beno tangan Ayahnya SA..kalau Sis plak tak semua tanam kojol, ikut jenis hahahaha...daun pandan je la, berapa kali tanam, kojol, tapi pokok kari kemain subur hahahahaha...

    ReplyDelete
  2. bestnya kalau ada kwsan rumah yang kita bole bercucuk tanam dgn aman..
    umah yaya emm xtau la nak habaq cmne. ada mak tanam pokok2, pasu tapi tak bersusun haha sbb ruang terhad mungkin..

    ReplyDelete
  3. Puas hati..bila apa yang diusahakan dapat dinikmati.Syukur.

    ReplyDelete
  4. Buatkanlah dia blog
    Boleh geng dengan wak.

    ReplyDelete
  5. kitorang pun baru bersihkan pokok2 dalam pasu kat laman rumah ni..ingat nanti nak tayam bayam tu jugak lah..senang nak semai dan cepat membesar...

    ReplyDelete
  6. Subur subur tanaman abah akak. Senang kan. Nak masak petik aje.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah