Tuesday, August 4, 2020

Aidiladha 2020 Family SA Part 1

Hi korang....

Aidiladha dah beberapa hari berlalu.....baru terhegeh- hegeh nak update entry. Takde la wajib entry ni cuma tak best plak akalu tak simpan kat blog sebagai kenangan...sok- sok mana tau dah tua tak blogging lagi bleh throwback..bleh baca semula kan...takde apa yang menarik pun raya Aidiladha SA tahun ni...biasa je..cuma meriah skit sebab anak- anak buah semua ada..satu family je xde sebab mertua dia beraya kat rumah dia.takpe la..cukup meriah dah tu...cukup seronok..riuh rendah suara anak- anak je ngan gurau senda diorang...Hari Khamis tu SA dari pagi bawak ke malam memang masak je...lepas sarapan je terus start enjin memasak...kali ni memang masak banyak...ada 4 family sebuah rumah termasuk mak abah kan....

Awal pagi SA dah bangun siapkan sarapan. Mak plak macam biasa dialysis dulu...lepas dialysis baru mak start engine buat lemang..as usual buat lemang kukus..ye la rumah bandar xde tempat nak bakar lemang kan...sementara siap segala bahan nak masak...SA ada la amik gambar sikit. Takde gambar tak bermakna la persiapan Aidiladha kan....peliknya kali ini SA tak banyak makan...takde selera langsung. Agaknya sebab SA masak kot...penat memasak tu sampai hari Ahad...hahaha...

Jom tengok gambar apa yang ada..



Rambutan dari kampung Abah...


Abah beli buah longan...SA beli buah apple fuji tu...sedap...4 biji RM10 kat MBG


Kari Ayam sempoi untuk cicah roti canai segera..


Roti canai segera beli kat kawan opis


Bukan roti canai je...tapi ada gak nasi goreng, keropok lekor segala tapi SA lupa amik gambar


Lepas sarapan start sediakan bahan untuk sup Gearbox


Berpeluh- peluh potong bawang 


Dah tumis bahan-bahan


Okey..kita biarkan dia masak sendiri...amik ko seperiuk besar sup gearbox


Ni SA perah santan manual ye untuk lemang...


Rendang daging pun dah terjerang...


Udang Harimau untuk buat rendang sebab adik ipar x makan daging


Sup gearbox dah siap masak...


Order sandwich utk minum pagi tapi tukar untuk minum petang...nasib la..ni sandwich daging


Chicken sandwich


Sandwich sardine


Ada musibah skit pada rendang daging SA, Santan 5 kilo beli semua basi...ya allah rasa nak meraung bila 1/2 kilo dah masukkan dalam rendang...dan2 tu jugak cari santan lain..kebetulan santan lemang ada banyak lagi...so..masukkan aje sementara tunggu santan lain sampai....


SA dengan Tiara Safiyya...sambil2 masak jaga dia ni jugak...multitasking kan..biasa la bibik


Mama sayanggggg dia....


Rendang SA dah masak...memang sedap..x berapa pedas...sedap sebab banyak santan..hahaha...


Selfie ngan anak- anak buah...


Tak cukup corumn, kakak dania malas join sebab x pakai tudung, yang baby2 semua tido


Muka penat sangat


Penamatnya pakai mask sebelum tido...muka breakout kan...

bayangkan dari pagi sampai ke malam SA masak, nasib baik la menu lain tu ada adik yang masakkan..dia specialist rendang udang kan...SA penat tak terkata, kaki bagai tak jejak ke tanah. malam tu lapeas mandi..duduk lepak layan anak- anak buah then terus masuk tido. Pakai masker bedak sejuk yang SA dah buat dan simpan dalam fridge tu..lepas tu tido...lena je tido sampai ke pagi..hahaha...

Next entry SA share part 2, banyak giler gambar termasuk pose SA dan kakak Dania....

13 comments:

  1. Roti canai segera selalunya lagi sedap dari roti canai kedai mamak. Yg SA punya tu tengok pon tau sedap.

    ReplyDelete
  2. meriah menu raya korban die. sedap2 semua nampak

    ReplyDelete
  3. Dapat bayangkan betapa penatnya SA :)

    ReplyDelete
  4. takpe kak, saya pun baru nak start enjin ni..sok k saya masuk cite menu aidil adha..hahahahah

    ReplyDelete
  5. sup tulang, tak pernah jemu. minggu ni jer dah berapa kali pekena

    ReplyDelete
  6. Nak entry buat bedak sejuk satu boleh?? hahaha..

    SA, santan kalau baru beli tapi dah basi biasanya sebab penjual tu masuk kan tangan dalam plastik. Sebab tu basi.

    Bila diaorang nak masuk kan santan tu, dia orang masuk kan tangan untuk luaskan mulut plastik, sebab tu santan basi. Tu india kat kampung saya la yang cakap. Dia jual santan kelapa kat pasar.

    ReplyDelete
  7. Ramainya menu raya
    ps potong bawang jangan tenguk kamera, nanti terluka jari.

    ReplyDelete
  8. meriah dengan makanan i loiiike hehe..
    menu daging wajib ada baru namanya aidiladha kan..

    ReplyDelete
  9. ammi pun penah kena, awal pagi nak masak lodeh tengok santan basi. mujur ada spare santan kotak. aterrrr pagi raya mana nak cekau santan perah tu kan

    ReplyDelete
  10. Lama tak makan buah mata kucing tu. rambutan pun nampak fresh je. Memang jenuh nak perah santan manual tu. tapi seronok ramai ramai bergotong royong kat dapur nak raya tu.

    ReplyDelete
  11. Rambutan tu nampak mengiurkan hehe. ish kalau family jenis suka berkumpul ni kita rasa happy jeee sebab riuh dia tu huuu meriah betul

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah