Tuesday, June 28, 2016

Resepi Kari Kambing Suriaamanda Versi Bergambar

Langkah-Langkah Memasak Kari Kambing Versi Suria amanda...


Lama tak makan kari kambing...teringin Dan bukan Aku sorang je teringin..Abah pun Sama..Mak for sure tak leh makan la kan..kelmarin x tau la semangat betul masak..Dan Kali berjaya masak kari kambing sedap Sama macam Mak masak..

Jom Aku share version Aku masak ngan korang...Eleh..korang pun sure lagi terror masak kari kan..


4 sudu besar cili kering, 4 sudu besar kari daging adabi, 2 pelepah daun karipule, 2 batang kayu manis, 4 biji bawang kecil, 5 biji bawang putih, halia dan kunyit hidup ditumbuk, 2 ketul bunga lawang, 3 ketul bunga cengkih, 3 ketul buah pelaga..semua bahan ni dicampurkan dan ditumis sampai naik bau dan terbit minyak...


Masukkan daging kambing dan tulang gearbox kambing tu..gaul dan biarkan mesra dengan rempah2 tu semua


Masukkan kentang dan gaul lagi..biarkan daging Betul2 kecut..kacau sentiasa supaya bahagian bawah x hangit


Masukkan santan dan sedikit air asam jawa, kacau selalu agar tidak bertahi minyak..kalau agak pekat campurkan sedikit air masak


Perasakan garam dan biarkan mendidih, masukkan sudu besi 2 batang untuk daging cepat empuk..


Dah siap....Dah boleh makan dengan nasi panas,roti,roti canai, roti prata atau apa sahaja ikut selera korang..

Selamat mencuba ye korang...


17 comments:

  1. sedap nyer kak oiiiii terliur pulak dahhh nee...dapat makan dengan pulut kuning sedap nyerrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila buat MaSA kat kg ye...confiRM sedap

      Delete
  2. Ni kalau nampak ke ayah ena, sure dia suruh ena belajar masak dengan akk.. hahaha.. dia suka kambing kari

    ReplyDelete
  3. wow.. makanan feveret ni..
    nampak sedap kari tu..

    ReplyDelete
  4. Tak pernah masak kari kambing sendiri akak ni AS..
    tengok sedap pulak kari kambing AS ni :)

    ReplyDelete
  5. fav anak bujang kite .. mak pak tak mkn kambing tp anak bujang mkn ....
    sedap ni kak

    ReplyDelete
  6. wah! teruja tengok gearbox kambing tu...penuh dgn sum2 yg yummy...


    dik ape kabo dgn mak ? sabar ye banyak2...ujian di bulan penuh keberkatan ni...besar ganjaran nye...sama2 doa moga mak adik di beri kesembuhan...doa di akhir2 ramadhan ni selalunya makbul...mudah mudahan :)

    ReplyDelete
  7. Tak pernah masak kambing lagi walaupun favorite kita..

    ReplyDelete
  8. terbaikk la SA kari kambing...favorite ni...macam-macam boleh dimakan dengan kari kambing ni kan

    ReplyDelete
  9. Thanks for sharing.. nanti nak cubalah..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah