Sunday, August 9, 2020

New Mini Novel ( Chapter 2 )



New Mini Novel ( Chapter 2)

AKU YANG TERSAKITI

9.30 malam...dari siang handphone miliknya berdering....tidak dijawab malah tidak dihiraukan langsung. Lepas setiap deringan masuk pula notification pesanan ringkas. Pun tidak diendahkan. Entah apa yang difikirkan. Entah apa yang dimarahkan. Yang nyata moodnya terganggu akibat kejadian semalam. Hatinya berbolak balik. Dia tahu siapa yang call dan dia tahu siapa yang menghantar pesanan ringkas tersebut. Hatinya sakit...hatinya terguris..
malam itu dia tidur bertemankan airmata

Esoknya...

Awal pagi dia bangun..lepas bersiap-siap untuk ke tempat kerja dia turun ke bawah menuju ke dapur.
Suasana sunyi...entah mana ibu dan ayahnya...entah mana adik-adiknya..pergi ke meja makan dan sarapan dah pun tersedia..pelik mana semua orang...tiba-tiba

Surprise!!!!!!

Happy birthday to you...happy birthday to you...happy birthday to kak long....happy birthday to you...

Blow candle and make a wish!!! laung adik bongsunya..

Adra : Hey...apa ni...buat surprise plak
Adwa : Alaaa..kak long nama pun surprise kan...
Adra : patut semua org xde...komplot eh..
Ibu : Saje je kami nak buat surprise
Ayah : Ada satu surprise lagi kat ruang tamu...
Adra : Apa ni... surprise apa lagi...ibu ngan ayah kan tau kak long x suka surprise..
Ayah : pergi la tengok ( sambil tersenyum-senyum)
Adra : ye la...ye la....Adwa jom...( sambil ditarik tangan adiknya)
Adwa : Eh mana boleh... surprise tu untuk kak long

Adra terus melangkah ke ruang tamu. Rumah besar itu sememangnya terpisah ruang tamu dan ruang makan keluarga serta agak jauh...

Hi sweety...happy birthday!!!

Adra menoleh....bagai dentuman besar memukul kepalanya.....lelaki yg dh lama tidak ditemui bersama jambangan bunga sedang tersenyum memandangnya

Adra : Adam Khusyairy!!! what are u doing here?
Adam : Today is your birthday kan....thats why i'm here
Adra : Tapi....bukan u kat Sarawak?
Adam : I balik untuk u Adra...i cuti 2 minggu..
Adra : Then macam mana u bleh muncul kat sini?
Adam : Adra sweety ...jangan la pertikai...
Adra : u ni.....anyway...thanks for the flower...yellow rose...u masih ingat favourite i..
Adam : of course sweety..

Ibu ayah ke ruang tamu....

Adam : Uncle.. aunty..boleh Adam bawak Adra keluar hari ni?
Ayah : Uncle ok je Adam...
Ibu : Aunty pun ok..tanya Adra la..
Adra : Kita nak pi mana...pagi lagi ni..
Adam : i dah booked you seharian hari ni...spend time with you
Adra : Boleh ke Ibu..ayah?tapi kerja office?
Ayah : Takpe...today kan birthday Kak Long
Adwa : Tak boleh !!!! kena ada lesen dulu...
Ibu : Adwaaaaaa...jangan la mengusik abg Adam macam tu!!

Adam Khusyairy tersipu malu

Adra : Adra tukar baju kejap

BERSAMBUNG

5 comments:

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah