Wednesday, November 22, 2017

Didik Perangai Anak Bermula Dari Rumah....


Alamak......apa dah jadi ni...korang jangan panik ini kejadian di Sephora luar negara bukan di Malaysia..kalau kat Malaysia dah tentu- tentu viral dah....hehehe...tapi tu la nak citer gak la kita sebagai ibu bapa ni memang kalau dah tau anak kita jenis yang nakal semua nak usik so..kalau boleh jangan la bawak masuk kat tempat-tempat  macam outlet Sephora ni...barang- barang dalam tu bukan murah Kak Senah oiiiiii....semuanya branded dan mahal...kalau dah jadi macam ni macam mana nak bayar gantirugi...



SA tak nafikan la...walau tak nampak dekat Sephora ni..tapi nampak la kat shopping mall...anak- anak yang agak nakal usik benda- benda atau props untuk pameran kat shopping mall..siap panjat- panjat lagi..eh diorang ni mak ayah memang tak berani tegur anak ke apa...macam kes mekap rosak kat Sephora ni la kan...sapa nak tanggung kerugian tu...nak plak nak Krismas ni memang Sephora buat banyak sales dan barangan promo kan...kalau anak SA yang buat macam ni...haih.....mintak nyawaa......mintak nyawa....takde duit mama nak ganti nak oiiiiii.....

Sebab tu la peranan ibu bapa penting dalam kes macam ni...bukan tak boleh bawak anak- anak ke pasaraya yang canggih2 ada kelas ni...boleh aje..tapi pantau pergerakkan anak- anak korang...pernah satu ketika masa SA jadi PR dulu kat shopping complex..mak ayah sibuk shopping anak terlepas pi main lift turun naik turun naik sampai tersangkut dalam lift..pihak pengurusan berjaya selamatkan anak dia..bila dia sampai je kat kita..kita balik kena sound sebab pegang anak dia...amenda la kan...orang dah selamat kan anak kau tersangkut dalam lift..terima kasih takde tapi sound orang macam orang nak kidnap anak kau tu....bab escalator pun satu hal..tau la tak selalu keluar shopping mall tapi jangan la buat perangai jakun..naik escalator macam mak ayah dia ada share buat escalator tu..nak panjat la..nak lompat2 la..kalau dah kaki tangan tersepit escalator tau plak menjerit melolong melalak..tau plak mintak tolong polis, bomba doktor bagai...kita ni kalau boleh tak nak kejadian tak diingini berlaku kan....

Pada SA semua ni tentang perangai/ attitude anak- anak semuanya bermula dari rumah..kalau mak ayah tegas insyaallah anak tu jadi orang...kalau mak ayah tak kisah..tegur pun setakat panggil je...seru je...memang tak tau la anak tu jadi apa nanti..SA bukan kutuk...semua ni atas pengalaman jugak..SA x kata anak SA baik dan tak nakal..semua anak- anak SA ada pernagai annoying mereka sendiri but alhamdulillah..setakat ni boleh di tegur..kalau jenis mak ayah anak x leh tegur..masalah akan jatuh pada anak tu sendiri kan...tepuk dada tanya selera...kita nak anak kita ok...kita yang kena bentuk...bukan tugas2 orang lain bentuk anak korang...

Am i right?

26 comments:

  1. setuju dengan SA. anak2 kita, tanggungjawab kita. budak2 memang ada 'nakal' masing2, tengah nak explore sana sini. tak salah pun bawa budak2 tempat macam ni, tapi kena explain dan pantau.

    ReplyDelete
  2. budak2 tgh nakal..semuanya memerlukan perhatian ibu bapa. kalau ibu bapa main lpas jer..mmg buruk la padahnya..huhu

    ReplyDelete
  3. satu lagi yang kite selalu perati kat kedai makan. kan banyak mknn dah siap masak tu peniaga letak susun2 dalam tray.. datang anak2 yg dok main2 senduk cedok lauk tu...tak cukup tu, ayam goreng boleh plak dorg pegang2..adoiii.. ku peratikan aje mak dorng x reti langsung nak tegur ke ape.

    kalau kite zaman dulu2, kalo gi umah orang..selagi mak tak suruh amek mkn tu..selagi tu x berani nak hulur tangan... kalo kene jeling tu, dah kecut perut dah..terbayang kat umah terima habuan.. huhuh

    ReplyDelete
  4. Setuju sangat dengan perkongsian SA ini..

    ReplyDelete
  5. betul sgt2 tu, Along..mak ayah mmg kena kawal pergerakan ank2...takleh dibiarkan cmtu sje..

    ReplyDelete
  6. Mak ayah jenis tak cara ke anak lah ni. Aishhh mmg lah kita faham budak2 ti cenggitu perangai dia tp yg nmak ayah ni buat kebal dh kenapa. Pelik sungguh..

    ReplyDelete
  7. oh kt luar negara ke...ank2 mmg perlu ditegur..kalo dibiarkn makin menjadi la kn

    ReplyDelete
  8. Betul tuh kak.. Thats why la sy agak tegas dan garang dgn anak anak.. Lantak la org nk ckp ape

    ReplyDelete
  9. Setuju sangat kak...! Peranan mak ayah tolonglah ajar anak-anak jangan lepas laku macam tu. Sangat tak bertamadun punya perangai.

    Kalau tengok tester kat shopping mall atau Watsons/ Guardian tu kita rasa pelik kan..? Diaorang ni test lipstick ke makan lipstick..!! hahahahahaa.. :p

    Saborrrrrr je lah..

    ...

    ReplyDelete
  10. Betul sangat sangat SA. Biar dikata kita garang takpe....sebab nak ajar anak. Bila anak jadi perangai tak senonoh nak salahkan sapa.

    ReplyDelete
  11. Haha hari tu sekali kat Boost kita tegur budak main straw tekan2 keluarkan dari bekas tu..rupanya mak dia kat sebelah je. Pastu baru mak dia tegur..hek eleh..

    ReplyDelete
  12. stuju! even sometimes mmg kesian bile btegas dgn anak tp itu la nak jd kan dia manusia yg baik..kne hati kental la

    ReplyDelete
  13. Mak aih anak I memang nakal lompat sana sini tapi takde la.sampai dia hancurkan.sephora punyaaaaaaa eyeshadow... duh dishhh sakit jiwa tengok eyeshadow jadi lagu tu babahaha

    ReplyDelete
  14. betul tu SA, even sha takdak anak tapi kalau bawak cousin keluar gi mall or gi makan ke kalau nampak kacau barang barang memang mintak cubitlah, kadang tu geram tengok segelintir mak ayah yang jenis takmarah langsung anak dia walhal tahu benda tu salah, contoh macam kat tempat makan, datang kacau orang makan pe semua haih geramnya tengok, nak cubit anak orang, mampu geleng kepala jelah

    ReplyDelete
  15. Betul kak SA semua bermula dari rumah bukan dari sekolah or mana mana tempat. Marsha memang seriau bab bab ni...huhu

    ReplyDelete
  16. Dah kenapa parents budak tu nak sound-sound. Iskh, akak dah tolong diaorang, tak berterima kasih pun. Tu lah, saya sekarang ni memang tegas dengan anak. Sebab tak nak dia buat perangai macam ni dekat luar.

    ReplyDelete
  17. OMG! OMG! Sayang wei kalau make up i jadi cam gitu. Biasa macam tu lah, kalau anak buat salah tak nak marah. Kalau i memang kene piap la sebab kecik2 memang selalu kena. Memang elok tangan2 kan anak ni. Macam2 hal kan. Pelik la kalau mak bapak menangkan anak walhal anak sendiri salah. Done emo. Hehe

    ReplyDelete
  18. Agreed with you. How our child looks like when they grow up is how we as parents had taught them.

    ReplyDelete
  19. Betul tu kak SA.. Ririey pun tak kawen lg tp ada adik. So mmg kena behave sgt, kalau tak mmg kena tempik dgn ririey. Mcm mama ririey pun selalu tegur anak dr kt rumah, so bila pg berjalan ke rmh org etc takkan bawak bad habit tu keluar jugak..

    ReplyDelete
  20. Saya setuju statment akak tu memang betul kalau ibu bapa tak ajar memang macam tu lah jadi ni. Tahu sibuk dan banyak kerja tapi didikan dari rumah bawa kepada sekolah dan segalanya jangan harap sekolah jer..

    ReplyDelete
  21. Betul tu SA, Kak Sue pun tak boleh kalau ada anak-anak yang mengelejat tak tentu arah nie.. Kalau anak akak memang kena cubit sekali, kalau anak orang besarkan mata sikit kat depa.. ehehe..

    ReplyDelete
  22. Betul tu sebenarnya anak-anak ne cermin ibuayah tapi ramai yang tak perasan. Perasan bagus banyak lah. miza pun bukanlah baik sangat tapi akan sedaya upaya jaga anak bila keluar rumah

    ReplyDelete
  23. Bab anak-anak melasak di tempat awam memang menjadi kepantangan ai dan setakat ni Alhamdulillah anak2 mendengar kata.

    ReplyDelete
  24. agak-agak kena ganti ke tak itu eh? hehe.. itulah parents tak boleh manjakan anak sebenarnya

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah