Friday, November 10, 2017

Kari Kepala Ikan Mayong Campur Sayur Bendi Bekal Ke Office

Peningkatan kos sara hidup tahun demi tahun menyebabkan suri rumah / Ibu bekerja semakin bijak mencari jalan untuk menjimatkan kewangan dengan memasak dari rumah. Selain mengurangkan perbelanjaan, memasak sendiri adalah lebih menyihatkan..SA sejak mengamalkan bawak bekal pergi kerja ni memang terasa banyak jimatnya...lauk pun tak masak yang complicated. Masak yang senang- senang campak- campak je...kadangkala malas makan bawak sandwich yang boleh makan sampai ke tenghari. Ataupun  masak mee goreng atau bihun goreng...Kalau ada left over food pun SA x pernah buang...bawak pergi office sebab tak nak membazir...membazir kan amalan syaitan..

Sapa suka ikan mayong? SA suka giler...kalau dapat part ekor dia sure best..bab kepala lagi la best..tang ekor tu selalu jadi rebutan...kalau masak kari SA suka campur sayur bendi...baru best..dan...sayur bendi mesti lebih..kalau setakat 5 biji tak feel makan..Lawan masak kari plak kena la ada telur dadar dan ikan masin goreng garing2...huiiiiii...Lauk kari ni memang buat makan bertambah tanpa sedar...kan?

SA selagi boleh....selagi tu bawak bekal..walaupun SA kat rumah sewa...SA tetap bawak bekal...bekal SA akan meriah kalau balik Seremban...hehehe..korang tau je la..SA ni kalau balik Seremban dah jadi tukang masak, masak macam - macam lauk...kadang2 tak habis tu yang bawak pi kerja...bila dah bawak pi kerja bukan makan sensorang..makan ramai- ramai..petua nak bekal kita tu habis dimakan senang je...makan ramai- ramai..pas tu kongsi makan sama- sama....gerenti habis...

Korang perasan tak RM100 sekarang dah sama nilai macam RM10 kan...beli sikit je barang...tapi harga dah cecah RM100...nak - nak plak ikan...ape ke mahal benor ikan sekarang erk? ayam plak lagi murah dari ikan...tapi takkan nak makan ayam hari- hari kan...letih la...sesekali nak gak makan ikan ke..udang ke...ketam pun mahal nak mati sekarang ni....tekak rasa nak makan ketam tapi tu la...mahal...dulu rajin gak beli...masa harga bawah RM30 sekilo rajin gak beli...tapi la ni tak leh la...mengidam macam mana pun...kena kawal gak perasaan....jadi takut nak berbelanja sekarang...kalau la boleh sewa landed house yang murah pas tu bleh tanam sayur2 depan rumah kan...sayur kangkung pun seikat kecik je RM3...haih....sabo jer la...apa la nak jadi zaman anak- anak kita membesar nanti erk...harga bahan- bahan mentah naik...gaji tak naik- naik...poning Mak Bedah....

Moh ler kawan- kawan kita bawak bekal pi kerja...jimat pun jimat...bersih pun bersih...

20 comments:

  1. dapnye kari ikan...xbrp tau sgt nama ikan yg jrg mkn..pernah buat kari ikan tenggiri...suka mkn kari kepala ikan merah nk2 tang mata hehe...tula mahal smua skarang tp xbrp gigih bw bekal hehe

    ReplyDelete
  2. fav sha ni kari dngan bendi tapi kalau ikan apa yg digunakan sha taktau nama pulak haha. mungkin sekarang musim hujan so nelayan susah nak ke laut @ berisiko tinggi bila ke laut tu yang harga ikan macam mahal gila tu

    ReplyDelete
  3. duit sekarang mmg dah byk turun nilai dah. apapun mama pun suka ikan mayong rasanya lembut

    ReplyDelete
  4. Ikan mayong saya suka masak asam pedas. Alhamdulillah tempat keje saya masih boleh dapat nasi bungkus harga bwrpatutan. Tapi still bawak bekal sebab kuat lapar.

    ReplyDelete
  5. kannnn kalau gi pasar bawa 100 sikit je lauk pauk dapat huhuuuu,sedap pulak tengok kari hujan2 ni huhuuu

    ReplyDelete
  6. nampak sedap je masakan tu, untunglah yang rajin masak ni, masakan sendiri bukan sahaja sesuai dengan tekak kita, malah terjamin halal dan kebersihannya...

    ReplyDelete
  7. Kalau kat sini, kepala mayung femesnya masak asam pedas.
    Masak kari pun sodap.

    ReplyDelete
  8. Bagusnya SA ini, bertindak bijak!

    Rumah saya nama je landed, tapi takde tanah pun utk tanam2! hahaa...
    Tanam kunyit,kari, pandan..sume dalam pasu. Lagi sng jaga rasanya. Cuma tak dapat besar subur macam tanam kat tanah lah.

    ReplyDelete
  9. sedapnya buh bendi dalam kari!anak-anak suka sangat tu!betullah sa, duit 100 terasa mcm 10 hengget dah sekarang ni.huh

    ReplyDelete
  10. Sedapnya kari ikan, Kak Sue pun kalau masak kari atau Asam Pedas suka juga letak kacang bendi banyak-banyak. Baru sedap..

    ReplyDelete
  11. Betul tu SA, tak dapat dinafikan nilai RM sudah merudum! Makan di kantin pun terpaksa keluarkan RM berganda berbanding dulu. Kami pun berazam nak maak di rumah, bawa bekal ke tempat kerja. Hendak seribu daya, tak hendak seribu daleh kan, demi jimatkan kos kena rajinlah nampaknya bangun lebih awal untuk masak...he he heeee.

    ReplyDelete
  12. dulu masa kecik mak selalu jugak buat ikan mayong masak asam pedas. fevret, tapi tu dula la. dulu...

    beruntung orang sabah sebab harga makanan laut (mentah ) kat sana masih murah berbanding sini. sampaikan kawan yang tinggal sana pun dah tak lalu nak makan ayam, atau makan ikan lain bila balik semenanjung.

    ReplyDelete
  13. Mahalnya kangkungg... RM3 hinggit... My mom pun suka letak sayur bendi kat kari ikan kak SA... nyummy...

    ReplyDelete
  14. kolin kan kepala ikan kurang sikit nak makan. Tapi kalau kari bendi kena banyak banyak hahaha. Suka giler bendi weiii

    ReplyDelete
  15. Memang menimatkan dan puas makan.. Setuju sangat dengan Sis.. Nilai duit dah makin susut.. Kat tempat Sha pun makanan laut mahal ya ampun.. Tu yang kadang2 rasa macam nak nangis je nengok duit keluar macam air.. huhuhu..
    Kalau Sha pula, makan kari wajib ada sambal belacan dan kicap.. memang best..

    ReplyDelete
  16. Oh kari kepala ikan my favourite. Air liur pun terlepas :)

    ReplyDelete
  17. Sedapnya. dapat kat afiq ne settle kejab jew bendi akk tu. Bila lah nak dapat rasa air tangan akk ne

    ReplyDelete
  18. kari kepala ikan ni fevret ayah! sampai kemata dia makan. hehe

    ReplyDelete
  19. Kak SA kalau up entry makanan jadi lapar dibuatnya

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah