Wednesday, July 18, 2018

Pesta Durian Murah Di Rumah Seremban

Hi korang..

Sana sini sini timeline IG dan FB penuh orang update tentang durian kan..amboi masing-masing..dengan durian..dengan manggis rambutan segala..cempedak la..saje bikin panas dan SA pun mengganas..aje giler weekend lepas SA habis RM300 beli durian serta durian tempoyak semata2..macam ni la SA..bila dah teringin sangat..memang SA x sayang duit..bukan SA makan sensorang..SA makan dengan family dan belikan durian tempoyak..boleh sama-sama merasa tempoyak baru..dalam fridge walau banyak lagi lagi tempoyak tahun lepas..tempoyak ni kan tahan lama kalau simpan dalam fridge..penuh la fridge kat rumah SA dengan tempoyak baru ni...SA nak citer ngan korang sebenarnya..sementara durian tengah murah ni elok la beli kan..masa gred yang baik mahal hari tu semua pakat telan air liur..nak merasa pokok sendiri berbuah memang takde la..dah berapa tahun plak pokok tu langsung tak berbuah..merajuk agaknya...


Durian kahwin..beli yang besar2 sekilo RM6..sebiji je dah 4 kilo lebih...ambil la 3 biji memang besar2..kena RM80


Banyak kan durian..memang geram je SA tengok semua jenis yang terbaik


Ada akak tu beli yg kecik2..tp dia beli banyak la..harga harga sama gak..SA nak makan puas so beli yang besar2


Ni plak sebakul besar durian tempoyak RM40 je..

So untuk Sabtu SA habis RM120


posing memang wajib..abaikan muka teruja


durian tempoyak tp semua elok2 isinya dan bleh makan..malah bukan durian kampung tau..


Tak rosak banyak pun..kira puas jugak la makan..


Cantik kan isi dia..tebal..sedap..


Jemput makan...


Yang ni ni untuk dijadikan tempoyak


ini durian kawen..tebal kan isi dia..ini yang SA beli 3 biji untuk makan..memang senak perut lepas tu..


Kisah ni x habis kat situ je...sambung lagi beli hari Ahad...pesta durian betul kat rumah SA...

Ahad > Pulun Beli Musang King, Durian Kampung dan Durian buat Tempoyak..memang borong banyak kali ni..itupun masih tak puas...aduhai..durian tempoyak tu plak bukan semuanya rosak..ada yang ditebuk tupai tu memang x ambil la isinya..isi isi yang masib boleh dibuat tempoyak je kita ambil..yang rosak buang..tapi puas hati..kisahnya kami beli durian tempoyak tu di lokasi yang SA pi masa Sabtu tu..kali ni cina tu sebenarnya dah asingkan durian tempoyak tu dalam plastik biru tu sebab orang dh booking..SA dan abah paksa dia jual kkat kami..mula2 dia cakap RM100 u angkat la..SA bengang la sebab Sabtu tu SA dh beli satu bakul penuh RM40 je dia charge..berlaku la tasar menawar..SA mintak RM80 semua yg dlm plastik tu campur sikit lagi yang dia tak sempat bungkus..dia garu kepala pas tu dia cakap ok la..masuk kereta laaa....tergelak besar la SA ngan abah..banyak giler kot...


Yang plastik biru semua durian tempoyak..ada dekat 40 biji rasanya...yg plastik oren durian musang king dengan durian kampung


Musang King 3 biji RM69..


Durian Kampung  6 biji  RM28


Dak kecik bujang SA ni suka durian rupanya..boleh la gang..


Bukan main lagi dia teruja


Tak  sabar-sabar dia nak makan durian


Musang King..nak tau betul ke tak jenis musang king tengok corak bintang dia tu...


Isi nya tebal..kuning...sedap..


Ini SA punya


3 biji ni tak cukup..ada gak repeat lagi nanti ni..

Kalau beli lagi maybe beli durian untuk makan aje la kot..sebab nya tempoyak dah dapat banyak stok..abah cakap sapa nak beli tempoyak kena jual mahal sebab dari durian gred gred terbaik..ada durian kahwin..ada durian kampung..RM200 sebotol besar..ahhhh...takde nak jual de..SA dh invest untuk tempoyak so semua tu stok untuk makan..kalau nak jual beli lain..mana aci kan..kita dh kuar modal..tetiba nak jual..takde2..nehi...nehi..adik beradik SA semua suka tempoyak..merasa la sorang sikit nanti..no way nak jual..tempoyak la yg the best so far selain durian..kalau ada lagi musim durian sampai end this month..boleh beli lagi untuk buat tempoyak..kena tunggu gaji la nampaknya...

Tak sabar nak balik Seremban Jumaat ni....cuma masalah sekarang...dalam kereta kuat bau durian..sampai melekat bau kat rambut dan baju...apa kessss....sapa ada petua nak hilangkan bau durian dalam kereta?


31 comments:

  1. fuh byk btul buat tempoyak tu...kita xmkn tempoyak..hah bau durian dlm kete bole wat pening..td ada terbaca org share ltk kain lembab dlm kete utk hilangkan bau durian

    ReplyDelete
  2. haha..memborong punya pasal..amik..melekat bau..haha..tak sure camne nak hilangkan bau durian dalam keta..meriah SA..sakan makan durian..hat buat tempoyak lagi...berbaloi la kuar RM..

    ReplyDelete
  3. mak aii banyak tu kak.. tp yang durian tempoyak tu best la. isi dia elok jer. Cik Nor beli yg RM6/kg tu siap ada yang rosak lagi. nasib yg lain rasa dia ok dan sedap dimakn..:)

    ReplyDelete
  4. Banyak ni memborong durian kak SA. Hahah! Puas hati bila beli buah yang isi tebal macam ni, sedap makan.

    ReplyDelete
  5. Banyak ni memborong durian kak SA. Hahah! Puas hati bila beli buah yang isi tebal macam ni, sedap makan.

    ReplyDelete
  6. Katanya kalau letak arang atau daun pandan, boleh hilangkan bau.. satu lagi tangkai durian tu disangkut/diselit dekat aircond..
    Puas makan durian ye kak SA.. Buat sambal tempoyak pun sedap nie..

    ReplyDelete
  7. Durian sana durian sini. Memang musim durian la kan. Kalau kat Bangi ni 1kg = RM15 pun ada. Alang2 jalan2 gi wedding kat Alor Gajah tu dapat juga durian kampung 1kg = RM6 dapat 1 lagi free. Puas juga la makannya tu.

    ReplyDelete
  8. cantiknya isi dia, flawless kemain berkilat pulak tu

    ReplyDelete
  9. Durian seulas 1 pangsa je memang sedap tebal dan perggg yummy

    ReplyDelete
  10. Tahun ni semua tempat agak menjadi musim buah durian.

    ReplyDelete
  11. I makan banyak banyak durian, sampai dah sakit.. sob sob.. But durian is still the best, can't resist

    ReplyDelete
  12. Omg so cheap. seeing to many durian posts all over facebook, instagram.so so tempted but im on diet. need to control myself

    ReplyDelete
  13. Abby pun suka makan durian. Gegara baca postingan ini, Abby keluar rumah beli durian karena ngiler lihat ini hahahaa...

    ReplyDelete
  14. Sis kt rumah ni asyik durian durian je..smpi dah tak larat nak makan durian dah..hahaha. Tapi kalau org makn depan kita..sure ngap jugak :)

    ReplyDelete
  15. wah musang king ke tu kemain lah gebunya isi dalaman durian tu nak juga rasa lagi sekali lagi ni nak p borong sat lagi duriannnnn sedapppnya

    ReplyDelete
  16. Meriah musim doriyan kat n9. Nampk elok dan sedap2. Hr tu teringin nak singgah beli sebab agak murah jual kat area pilah heheh

    ReplyDelete
  17. Wow, my favourite Durian. I don't take it yet cos scare of heaty. I saw everyone sell Durian. Plan for buffet Durian and the price is reasonable

    ReplyDelete
  18. Sedapnya tengok isi, gebu! Cravingnya nak makan durian..harap ada rezeki suami nak pergi borong hari Sabtu ni..aamiin..

    ReplyDelete
  19. Musim durian kli ni memang meriah sngt. Ramai x lepaskan peluang makn bih kegemaran ni kn
    Jelesnya tengok kak SA makan durian sedap ni .

    ReplyDelete
  20. Sedapnya, amek sekali borong ye hehe

    ReplyDelete
  21. SA punya post entry tak pernah menggiurkan selera kita.. hahaha... lagi2 bab tengok durian.... ehh, musang king tu 3biji rm69? murah juga ea.... adoiii... dahla tempat kita durian dah abis sedare dh rembat..huhu.... kne beli juga ni..

    ReplyDelete
  22. sedap sgt ni, nia makan beberapa ulas terus pening, sambung hari lain pula. puas hati la dapat makan durian, masa harga mahal mampu telan air liur j la.

    ReplyDelete
  23. SA orang seghomban ghuponyo. Haha.

    ReplyDelete
  24. bukan main hebat lagi musim durian sekarang nikan.. rasanya lebih hebat dari tahun lepas. kat tepi jalan ada je yg jual durian

    ReplyDelete
  25. sedap nyer !!!
    setupperware durian ada dlm peti ais aida, SA.
    ari tu beli, tak abis :) hi hi

    ReplyDelete
  26. Amboi kak... banyak betul... Tapi LeYa & Otomen makan berdua pun nak dekat RM300 gak habis..hehe.. LeYa memang hantu durian... hahahaha.. kot 3 bijik tuh memang org lain xdapat la...

    ReplyDelete
  27. Sakan memborong SA.. puas makan kan. Siap boleh buat tempoyak lagi, memang puashati..

    ReplyDelete
  28. Oh my the durian looks so good, I've been eating everyday lately, I mmg giler durian and I I can not feel that its enough.

    ReplyDelete
  29. Ai pun layankan je kalau ada family nak makan walau ai tak makan. Demi anak2.. tahan jelah baunya.. hahaha..

    ReplyDelete
  30. Ika suka makan durian.Jika ayah bawa balik durian kami semua berebut2 makan begitu sahaja or dengan pulut durian.Rasa bahagia je.Nasib semua ahli keluarga Ika makan durian hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah