Sunday, July 15, 2018

Resepi Vege Spiral Seafood Pasta By Suria Amanda

Hi korang...

Resepi dari dapur Suria Amanda kembali lagi..lama dh rasanya SA x share resepi..share gambar makanan je kan..lepas ni kena banyakkan lagi share resepi nampaknya...

So untuk breakfast hari ni SA masak vege spiral seafood pasta...ikutkan nak buat buat versi minced meat tapi xde stok plak..ada sorong ngan udang je..So SA decided guna sotong je...

Jom tengok resepi dan cara masak masak jom...


Resepi Vegi Spiral Seafood Pasta

Bahan-Bahan

  1. Vege Spiral Pasta (half packet) - rebus campur minyak dan garam skit supaya tak melekat
  2. Minyak masak untuk menumis - 3 sudu
  3. Bawang merah kecil- 3 ulas*
  4. Bawang putih - 4 ulas *
  5. Sotong ( 3ekor)- potong kecil
  6. 2 sudu cili kisar
  7. Kiub ayam - 1 biji
  8. Sayur sawi - 3 tangkai
  9. Cendawan shitake - 5 ketul - dihiris
Bahan bertanda * tumbuk kasar

Cara masak
  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan bertanda * serta serta cili kisar
  2. masukkan cube ayam, sotong dan sayur
  3. masukkan cendawan shitake
  4. biarkan seketika
  5. masukkan sedikit garam
  6. masukkan vege spiral dan gaul gaul mesra
  7. biarkan seketika
  8. tutup api dan sedia dihidang
P/S : Vege Spiral jangan over cooked. Kalau lembik sangat tak sedap..biar kenyal2 skit..

Simple je resepi vege spiral pasta ni..yang penting Dania suka dan Dida pun suka..betul cakap chef-chef yang spiral pasta memang menjadi kegemaran anak-anak kecil..kalau pelbagaikan rencah lagi sedap...korang nak resepi SA ni boleh la cuba...kalau nak olah pun pun boleh ikut suka korang...

Selamat mencuba!!!

15 comments:

  1. Wah sedap SA, lama Kak Sue tak masak Spirals.. boleh cuba resepi SA nanti..

    ReplyDelete
  2. spiral pasta ni dah lah comel, bila kak SA masak lagi mengancam perginya :D

    ReplyDelete
  3. Aida x pernah rnah beli spiral ni
    Sendiri kurang minat makan nya :-)
    Anak2 pun br nak makan macaroni.
    Later boleh kot try spiral ni.

    ReplyDelete
  4. Nak cubalah nnti kak.Leh folloew resepi akak ni. Nampak sedap tuuu..

    ReplyDelete
  5. senang je eh cara buat, boleh lah try nanti

    ReplyDelete
  6. Tgk gambar pun dh nampak lazat kak

    ReplyDelete
  7. xpernah cuba lg spiral ni...boleh la cuba lepas ni....

    ReplyDelete
  8. Sedapnyaa kak SA. Nanti nak try lah jugak buat macam ni.

    ReplyDelete
  9. Sedap nie.. Sha memang suka yang spiral ini.. Nanti nak try resepi akak pula..

    ReplyDelete
  10. Wah, nampak sedap lah kak. Aina xpnh masak spriral. Nk try lah nanti resepi akak ni.

    ReplyDelete
  11. Walau simple tapi jadi puas hati bila anak2 suka makan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah