Monday, July 9, 2018

Semakin Lama Semakin Kurang Adab Orang Kita

Hi korang...

Assalamualaikum dan selamat pagi semua...how was your day last week? hehe..SA tak kemana - mana pun..as usual berkurung je dalam rumah jaga mak yang  baru keluar ward, masak- masak macam biasa dan layan anak buah. Dalam pada tu ada sesuatu terjadi Sabtu lepas. SA terpanggil untuk kongsi isu ni yang mana SA rasa sememangnya tak wajar dipraktikkan dalam kehidupan kita sebagai orang biasa. SA yakin korang pun setuju dengan pendapat SA.

Status FB SA last week

Last weekend SA di jemput ke rumah terbuka seorang kawan sekolah. Mulanya wahh..teruja sebab sekian lama x berhubung tetiba di jemput ke rumah terbuka. Mungkin nak buat sessi reunion dengan kawan-kawan sekolah. Fikir SA la pada pada mulanya..tapi lepas tu dia cakap lagi..pakai baju warna Emerald Green. SA tanya ada sambutan birthday ke kan..nak kena ikut tema..eh tak la katanya..memang dia suka tetapkan warna tema dalam apa pun majlis dia..setakat ni ni siapa yang dia jemput memang tak pernah x ikut tema..dalam hati SA terdetik..hurm..kalau x ikut tema sure tak boleh masuk atau tak dilayan nanti. SA jawab la.. maaf la you..i tak dapat datang..mak i baru keluar ward, lagipun i xde baju baju warna tu ( hakikatnya ada je baju warna akan-akan emerald green, tp SA nak tgok apa dia jawab lagi lepas tu)lepas tu dia jawab..alaaa...baru nak jumpa..takpe la kalau macam tu..takde rezeki u la nampaknya....aikkk...SA betul2 terkejut..maksudnya dia memang tak ikhlas jemput kan..kalau betul dia nak jumpa SA atau rakan-rakan lain..at least dia ckp..ala..xpe datang la walau x ikut warna tema yg dia tetapkan..betul tak? Tapi sebaliknya berlaku apabila dia cepat- cepat tamatkan perbualan.

Nampaknya cara sambutan  rumah terbuka  ni dah jadi lain..konsep dah lari..bila kita jemput rakan-rakan untuk datang apa apa majlis atau rumah terbuka bermakna kita bersedekah..bukan nak nak menunjuk -nunjuk atau mendabik dada..betul tak? sedih la bila ada yang buat macam ni..bukan la SA harap sangat dapat jemputan untuk rumah terbuka. SA pun banyak dapat jemputan malah tak kisah pun sebab SA utamakan kesihatan mak. Memang banyak jemputan yang SA terpaksa tolak dengan baik. Bukan sebab SA berlagak x nak attend apa- apa majlis. Kalau dah macam tu ditetapkan tema dan sebagainya..apa perasaan saudara mara beliau ye..kalau dijemput dan kena atau wajib ikut term and condition yang ditetapkan macam mana agaknya kan. Bukan apa..kehidupan kita sebagai orang biasa- biasa je kan..tak perlu ditokok tambah peraturan. Malu sebab ini perayaan. Perayaan adalah platform untuk semua berjumpa dan beramah mesra. Mengeratkan silaturahim. Bukan semakin menjauhkan. Bukan semua orang mampu nak adakan pakaian yang mengikut tema. Bukan semua orang dari golongan senang. Apa hukumnya kalau dah menyusahkan orang kan?

Korang setuju? 

Jom bincangkan...

24 comments:

  1. pelik betul lah orang macam ni, ada pulak buat tema tema hahaha dah jadi satu pasal kena beli baru kalau takdak

    ReplyDelete
  2. Betul tu SA. Kalau terpaksa ikut tema payahla. Padahal raya untuk eratkan silaturahim.

    ReplyDelete
  3. Kalau bertema bagai ni dah rasa macam retis lah pulak nak bertema-tema bagai. Hari perayaan adalah jambatan untuk kita bersilaturahim sesama kenalan yang kita kenali yang mungkin begitu sukar untuk berjumpa sebelum ini. Sambil bersedekah makan kepada orang ramai sambil kita mengeratkan silaturahim. Entah lah tak paham

    ReplyDelete
  4. kalau ejulz mmg xkan datang la. hehe

    ReplyDelete
  5. dah jadi open house tu seakan trend je..dah macam lain pula erti nya mcm kite dulu dulu...ish nmpk sgt tak ikhlas kak..abaikan je

    ReplyDelete
  6. Kalau ai, atas urusan rasmi ai cuba ikut tema tapi kalau sekadar suka-suka, ai takkan pergi. Banyak lagi perkara yang lebih berfaedah untuk dibuat. Kalau kita tak pergi pun majlis tetap berjalan jugak. Itu cara dia.. biarlah. Jangan dilayan.

    Moga mak SA kuat dan cepat sihat.

    ReplyDelete
  7. Pelik-pelik adab org sekarang ni.

    ReplyDelete
  8. bukan nak cakaplah..minggu lepas pun ada kawan MN ajak pergi open house rumah dia tapi ikut tema kena baju raya lelaki pulak pakai baju melayu..mau nya suami MN nak pakai....terus tak pergi...

    ReplyDelete
  9. Apa yang berlaku skrang ni adalah disebabkan cara kita didik generasi sekarang. Mungkin terikut-ikut sampaikan nak pergi beraya pun kena ikut syarat macam ni.

    Saya pun tak faham kenapa konsep macam ni dibuat .. apa niat mereka sebenarnya?

    ReplyDelete
  10. Setuju sangat, kalau jemputan ikhlas, dia takkan berkira kita nak pakai baju apa. Takpela SA, kita bersangka baik ajelah dan mungkin juga bukan rezeki SA pi rumah dia. Jaga emak lagi besar pahala, kan? ;)

    ReplyDelete
  11. Masa Kak SA post status pasal nie dekat FB, ingatkan Akak saja tanya.. Tak sangka la pula kejadian betul.. Sabar jelah.. Jenuhlah kalau perayaan yang memang kita sambut dengan tujuan mengeratkan silaturrahim dibuat macam ini.. Apakah.. Tak boleh nak terima perangai macam ini.. Sabar jelah.. Makin dunia nak ke hujung makin pelik perangai orang kita ini..

    ReplyDelete
  12. Adeh... Ini kan Raya. Warna-warni tu kan lebih tampak meriah. Lainlah, tema pakaian tu memang dah rancang bersama keluarga. Bukannya dengan satu dunia ni nak warna tu je.. Silaturrahim tuh kan lebih penting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha ha ha ni win!
      sedondon sedunia memang x logik...

      Delete
  13. Nak bg gambar cntik kot bila bergambar hehehe..raya sedondon

    ReplyDelete
  14. Setuju sesangat.
    Takut benda ni jadi trend pulak pada masa akan datang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berkemungkinan besar akan jadik trending.
      pepaham la kan zaman skang.
      bila bergambo ramai2 and nampak cantik, terus nanti jadik trend.
      susah la jemputan :(

      Delete
  15. tk pernh lg pi openhouse ada tema camni..kalo busday party biasa la kn tp kdg2 ada je tk ikut tema tp tuan umh idok la xbg dtg majlis...nmpk sgt tk ikhlas

    ReplyDelete
  16. buat tema warna untuk meriahkan majlis je tapi jangan lah sampai paksa orang pakai. Dah bagi alasan macam tu terus tamatkan perbualan bukannya nak extend sikit tanya khabar ke doa ada rezeki jumpa lagi ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. betul. mcm paksaan kan.
      no baju ikut tema, no dtg :(

      Delete
  17. tidak sepatutnya ada tema.
    rumah terbuka. tema terbuka lah kan.
    unless la ada majlis tertentu utk tetamu tertentu.
    yes, kita kena patuh.

    aida ni ok lagi kekadang nak bertema.
    mr.asben??? dia tak kuasa layan semua ni :) hi hi hi

    ReplyDelete
  18. Tak pernah lagi dapat jemputan open house ada theme color... Rela ku tak pergi hehe

    ReplyDelete
  19. Tudia siap ada tema baju lagi.. Patutnya kita seronok dapat jumpa kawan dan tetamu datang rumah. Bawa rahmat dan rezeki..

    ReplyDelete
  20. Pelik betul orang macam ne. Konsep rumah terbuka tukan raikan tetamu dan berkongsi rezeki yang ada. Hurm

    ReplyDelete
  21. klau Liez tak kira nak pakai baju color apa pun

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah