Monday, August 27, 2018

Tutorial Masak Lemak Cili Api Ikan Belanak Campur Peria....

Hi korang...

Selamat memulakan kerja hari ni..mana yang menggalas tugas hantar anak pi sekolah dh kena jalankan tugas semula kan...SA macam biasa la..pergi kerja dari Seremban pas tu sampai KL jalan jammed giler..tapi sempat la masuk office sebelum pukul 8.30 pagi...

Hari ni SA agak busy hari ni..so SA hanya mampu sharekan tutorial masakan yg biasa SA bg menu sebelum2 ni..korang refer video aje eh..


Bahan-bahan

  1. Ikan Belanak ( SA guna 3 ekor)
  2. Cili Api 15-20 biji
  3. Kunyit hidup besar ibu jari
  4. Peria 2 biji
  5. Santan semangkuk 1/2 biji kelapa
  6. Garam
*cili api dan kunyit hidup tumbuk halus
* Peria hiris serong

Cara- cara masak follow video eh...

13 comments:

  1. kita dah tgk kat fb..alahai terliurnya..sdap sgt nampak..:)

    ReplyDelete
  2. nanti kahwin memang refer resepi kat blog akak je lah since akak orang nogori kan heheheehe

    ReplyDelete
  3. Hari isnin yang lemah la kak SA...
    sebab pepagi dah hujang lebat..hehehe..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya tengok gulai lemak kak SA ini.. mengancam.. Sha save untuk rujukan.. tq kak..

    ReplyDelete
  5. video kt opis blok..nanti kita tgk

    ReplyDelete
  6. Mudahnya tgk tutorial tu kak. Masuk ikan, masuk cili api dengan kunyit, santan, peria. Selesai. Next time share lagi tuto cmni ye akak manis.

    ReplyDelete
  7. Dah tengok dulu dekat FB.
    Dah lama tak makan peria.. ;)

    ReplyDelete
  8. rajin akk buat video, nanti saya nk try masak cara akk pulak

    ReplyDelete
  9. Sedapnya ... Chaiyok kak harap lepas ni ada lagi video..

    ReplyDelete
  10. waah best ade video. lepas ni banyak2 video lagi =D

    ReplyDelete
  11. sonang je masak nya..kita suka masak lemak cam ni..en.asben pulak tak suka..haish...SA yg ikan belanak tu jarang jumpa yang fresh mcm SA masak ni..selalu nmpk yg dh jadi ikan masin je..hehe

    ReplyDelete
  12. Senang betul resepinya ni. Sedap pun, sedap.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah