Monday, August 6, 2018

Beli Cempedak RM7 Sekilo Di Simpang Empat, Alor Gajah.

Hi korang....

Siapa kat sini suka makan cempedak goreng?

Sekarang tengah musim kan?last week SA balik dari majlis nikah adik sepupu kat Melaka lalu Simpang Empat Alor Gajah, memang hajat nak beli durian atau cempedak..kat tepi2 jalan tu kan ada ramai penjaja jual buah- buahan..tak dapat beli durian tapi Sa beli cempedak..banyak tempat jugak berhenti masa tu..tempat ke 3 berhenti terus beli sebab murah RM7 sekilo..ambik yang paling besar dengan berat 4.8 kilo macam tu..SA bayar RM28 je..yang lebih- lebih tu pakcik tu tak kira...seronok betul SA..lalu depan sikit ada lak yang jual RM6 sekilo..haihhhh...tapi yang tu kecik-kecik..takde la SA beli lagi. Selain cempedak SA beli jugak cencalok 2 botol dan jugak belacan kampung..sajer jer SA borong banyak sebab memang tak selalu nak pi Melaka kan...beli sekali harung senang...


Belum sempat SA nak amik gambar abah dah belah dah cempedak...terus jadi macam tu ha rupanyaaa...hahahaha


Isinya penuh dan banyak sangat..


SA ambil sikit je untuk goreng..itupun tak habis goreng


SA bancuh sendiri tepung...


Gambar dah digoreng SA tak sempat nak ambil..semua dah lapar dan tak tahan nak makan cempedak goreng termasuk SA...

SA hanya mampu makan 2 ulas jer..lepas tu SA kena semput..SA tak tunjuk yang SA semput kat Mak Abah..terus naik bilik kat tingkat atas berehat..agak teruk gak la..sampai Mak Abah ajak pergi balik kampung pun SA tak nak..SA cakap SA penat nak tido..see...orang yang tak boleh langsung makan cempedak buat perangai makan cempedak kan...rasakan...tapi dah teringin kan..memang teringin betul sampai beli yang besar...mendapat la lepas tu...

SA makan 2 ketul tu jer la..tak berani nak makan banyak...kang masuk ward plak...

29 comments:

  1. Ya Allah sedapnye.. lama x mkn cempedak..

    ReplyDelete
  2. baru mkn haritu. mahal jugak harga cempedak goreng kalau beli ni rupanya. hahaha. selama ni makan free je mak gorengkan. hehe

    ReplyDelete
  3. Sedapnya, saya bapa mertua dtg bawa cempedak. Abah saya tlg goreng kan

    ReplyDelete
  4. Owh orang semput tak boleh makan cempedak ye

    ReplyDelete
  5. mak aii..sedapnya cempedak...nak kna cari jgk ni..:)

    ReplyDelete
  6. Anak bongsu Kak Sue si Adik memang suka sangat cempedak goreng SA. Kalau ada jual kat area rumah nie mau hari-hari beli..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya kak..alia pun baru last week goreng..hilang diet semua..hahahah..akak mmg xleh makan cempedak eh?angin ke caner kak?

    ReplyDelete
  8. Dekat tempat saya susah betul nak cari cempedak. Tengok orang duk up pasal durian, mengidam nak durian. Tengok orang up pasal cempedak, mengidam nak cempedak. Payah jadi orang pregnant ni hahahaha

    ReplyDelete
  9. Banyak betul isi dia...padan la berat nak dekat 5 kilo weh! hahahaha...Sally tak mengidam lagi buat masa ni...tapi nnt nak cari jugak area Langat kalau lalu..hihi

    ReplyDelete
  10. ala, abah ni belum sempat nak snap gambar dah belah ^^ haha^^ cempedak ni memang one of my fav tau :)

    ReplyDelete
  11. alamak aii, SA.
    sabtu ari tu balik umah makcik kat tampin.
    aida da terlambat, malas nak ikut jalan dlm tau dari melaka.
    rempit ikut highway dari ayer keroh ke simpang empat 10 minit aje.
    memang lalu situ, berderet gerai jual cempedak!!!
    balik, lepas kenduri, lalu jalan dlm, terlupa langsung nak membeli nyer.
    entry SA ni membuatkan aida esok nak memecut dan membeli nyer :)

    ReplyDelete
  12. sedapnya cempedak tapi kat sini jual mahallah yang dah goreng RM2 3 biji je tau. hauhuahua

    ReplyDelete
  13. fav juga ni cempedak...tp tkde mkn lg..aritu time pesta buah kt opis ada jual tp tk bli...pernah bapa mertua bw blk dr pokok kt bidor perak..byk giler..bg kt sedara mara..puas btul mkn...nk plak isinya kuning oren....adoi terliur tgk SA buat cempedak goreng ni...kalo bli mhl btul..tk puas mkn tp kalo teringin beli juga la

    ReplyDelete
  14. sedapnyaaa..ni yang nak kena cari cempedak ni..haishh..sush nor nak cari kat kl ni...nak kena buat sendiiri la nampak gayanya

    ReplyDelete
  15. Cempedak goreng memang favourite! Makan pula time tgh panas2, tapi hati2 angin 😅 last week pun ada beli, adound rm6/kg, beli besar juga lebih kurang mcm Akak punya.

    ReplyDelete
  16. Kita hari tu balik kampung beli kat kampung kita RM6 sekilo memang musin sekarang ni buah cempedak ni kena tengok rupa kalau kecil sangat tu isi sikit hehehehe....

    ReplyDelete
  17. Untung beli cempedak yang mentah dan digoreng sendiri dari beli yang dah siap tu.. sebab kadang tak menepati citarasa! ada jer yg terkurangnya kan!

    ReplyDelete
  18. Wahhh sedapnya lahai cempedak tu, kalau di goreng fuhh lagi lah sedap kan, tapi sis mampu tgok je sb dah setkan dalam kepala tak boleh makan, kalau makan nanti perut sebu sebab dulu2 makan je sikit bergoleklah sakit, bila dah elok ni..jadi fobia nak makan

    ReplyDelete
  19. Murahnyaaa. Ayu selalu nak beli yg siap goreng tapi tgk harga mcm x berbaloi.. Tapi yang sa beli ni mmg betul2 murah

    ReplyDelete
  20. Dapat jugak makan cempedak suami belikan.puas hati sebab isi cempedak banyak.rasa pun manis kak.tapi tak boleh makan banyak angin

    ReplyDelete
  21. Sedapnyaaaa. Teringat pulak Isnin haritu ibu nad buat tapi sempat makan seketul je T_G Ni kalau buat makan waktu petang memang syok betul.

    ReplyDelete
  22. Kat rumah mak mentua beli sokmo dia suka makan sama naik dengan suami.. cik ash tengok jer ambik juga sikit2 ambik hati dia..

    ReplyDelete
  23. saya tak makan sangat cempedak, tapi cempedak goreng tu sedap. agak mahal benda ni.. yang jual di tepi jalan tu pun mahal. haha

    ReplyDelete
  24. Memang suka. Kalau jual kat pasar malam ke kat gerai sangatlah mahal. Sebijik 50sen. Boleh pegi haji lepas sebulan jual cempedak. Mengidamm laaa.

    ReplyDelete
  25. murahnya cempedak tu. Tapi tak berani nak makan banyak sejenis badan berangin

    ReplyDelete
  26. Alahai...beli cempedak dkt simpang 4, alor gajah?Tu kpg suami kak heee...restoran kak ipar sebelah kubur blh sggh

    ReplyDelete
  27. Syukur tak teruk..

    Tapi cempedak goreng buat sendiri lagi sedap dan puas sebab dapat makan banyak.. hahaha..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah